Asiantuntija pitää Jenni Haukiota hyvin poikkeuksellisena presidentin puolisona – Aaro-pojan syntymä vaikutti suosioon merkittävästi - Viihde - Ilta-Sanomat

Asiantuntija pitää Jenni Haukiota hyvin poikkeuksellisena presidentin puolisona – Aaro-pojan syntymä vaikutti suosioon merkittävästi

Rouva Jenni Haukio kuvattuna keskuskirjasto Oodin avajaisissa itsenäisyyspäivän aattona.

Julkaistu: 6.12.2018 13:29

Asiantuntijan mukaan Jenni Haukio on monella tapaa poikkeuksellinen presidentin puoliso ja se vetoaa kansaan.

Kirjailija Päivi Storgård on perehtynyt Suomen presidenttien puolisoihin ja heidän asemaansa kansan keskuudessa. Hän on tutkinut asiaa Olet valaissut tietäni – presidenttien puolisot -teostaan varten, ja kokee, että rouva Jenni Haukion kansansuosio todella on äärimmäisen suurta.

Storgårdin mukaan Haukion valtavan suosion salaisuuksia ovat edustavuus ja vaatimattomuus.

– Rouva Haukio ei tee itsestään numeroa. Hän on ihmisläheinen, lämmin ja asiantunteva. Nämä asiat vetoavat ihmisiin, Storgård listaa.

– Luulen, että hänen suosionsa johtuu myös siitä, että hän on oma itsensä. Hän ei esitä roolia presidentin puolisona, vaan on vain Jenni Haukio, vaikka esiintyminen virallisissa tilaisuuksissa olisikin äärimmäisen hillittyä. Sekin puoli kuuluu hänen persoonaansa.

  • Katso alla olevalta videolta, mitä mieltä tavalliset suomalaiset ovat rouva Haukiosta:

Kun Haukio puolestaan tapaa tavallisia ihmisiä, huokuu hänestä asiantuntijan mukaan lämpö ja aito välittäminen.

– Uskon, että ihmiset pitävät hänestä juuri siksi, että hieman epävirallisemmissa tilanteissa hän on vapautunut ja huumorintajuinen. Hän kohtaa ihmiset aidosti ja on parhaimmillaan juuri niissä tilanteissa, Storgård sanoo.

Päivi Storgård.

Siinä missä osa kansasta rakastaa Haukiota, kokee osa hänet hieman etäisenä ja salaperäisenäkin hahmona. Storgård muistuttaa, että Haukion tehtävä presidentti Sauli Niinistön puolisona on hyvin haastava ja luo tietynlaista varautuneisuutta.

– Pitää muistaa, ettei ole helppo homma olla presidentin puoliso. Siitä ei makseta mitään, hänellä ei ole virallista asemaa eikä ole olemassa työnimikettä ”presidentin puoliso”. Hän joutuu tekemään hartiavoimin työtä Suomen puolesta, vaikka ei ole virallisessa asemassa.

Rouva Haukio ei Storgårdin mukaan ole suinkaan ensimmäinen suursuosioon noussut presidentin puoliso. Ennen häntä suomalaiset ovat ihastuneet muun muassa Ellen Svinhufvudiin, Sylvi Kekkoseen ja Tellervo Koivistoon.

Storgårdin mukaan heitä yhdistää se, että he ovat ilmentäneet oman aikansa moderneja naisia ja tuoneet esille tärkeitä asioita.

– Sylvi Kekkonen oli toinen todella rakastettu presidentin puoliso, sillä hänellä oli hyvin samanlainen kontakti ihmisiin kuin Haukiolla. Heillä on paljon yhteistä kirjallisuuden puolustajina. Haukio jatkaa Kekkosen luomaa arvostusta suomalaiseen kirjallisuuteen ja runouteen. Se on pienelle kansalle ja suomalaisille hyvin tärkeää.

Rouva Jenni Haukion suosio on noussut pienen Aaro-pojan syntymän jälkeen.

Storgård uskoo, että 41-vuotiaassa Haukiossa kansaan vetoaa myös hänen ikänsä. Hän on kaikkien aikojen nuorin presidentin puoliso ja nauttii siksi suosiota sukupolvesta riippumatta.

– Rouva Haukio on uuden ajan lapsi. Hän katsoo asioita monelta kantilta, arvostaa eri näkökulmia ja on kiinni maailman muutoksessa.

Eräs seikka on vaikuttanut Storgårdin mukaan Haukion suosioon viime aikoina valtavasti: helmikuussa syntynyt Aaro-poika.

– Yksi suuri kansansuosiota nostava asia on pieni Aaro. Rouva Haukio on nyt kiinni perhe-elämässä, ymmärtää nuoria perheitä ja pienten lasten vanhempia, ja se merkitsee todella paljon monille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?