Muistatko takavuosien seurapiirikaunotar Anne Murron? Muutti metsän keskelle asumaan ja katosi julkisuudesta – tältä hän näyttää nyt - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko takavuosien seurapiirikaunotar Anne Murron? Muutti metsän keskelle asumaan ja katosi julkisuudesta – tältä hän näyttää nyt

Kata kulkee äitinsä Annen jalanjäljissä. – Meillä on äidin kanssa niin samanlainen tausta, Kata sanoo.

Julkaistu: 6.12.2018 11:23

Takavuosien seurapiirikaunottaren Anne Murron Kata-tytär on Suomen huippuja bikini fitneksessä. Äiti ei aluksi lämmennyt tyttären lajivalinnalle.

Auto kiitää kuun valaisemaa metsätietä. Taivaalla mollottaa lähes täysikuu. Helsingistä Koillismaalle 90-luvun puolessa välissä muuttaneesta Anne Murrosta, 59, on 23 vuodessa kehkeytynyt melkoinen Kuusamon tietäjä. Hän on oppinut tuntemaan tien mutkat ja notkelmat niin, että voisi ajaa vaikka silmät ummessa työpaikalleen emännöimään Oulangan kansallispuiston lähellä olevia luksusvilloja.

Kuvaukset on tehty. Marraskuista päivänvaloa kestää kolmeen iltapäivällä.

Uinuva tunnelma autossa katkeaa kuin lennosta: pitkän suoran tultua autosta sammuvat valot, mutta auto jatkaa kulkuaan kuun valossa hetken.

– Äiti on juuri tuollainen, aina jekut mielessä, takapenkillä istuva Kata Kämäräinen sanoo.

20-vuotias tytär sai SM-pronssia Bikini Fitness juniorit -sarjassa viime keväänä.

Kata kertoo, miten hänen äitinsä ei tainnut yhtään pitää siitä, että hänestä tuli fitness-, saati bikini fitness -kilpailija. Kilpailijat ovat kuin barbie-nukkeja yllään kimaltelevat bikinit. Tekoripset, taidokkaat hiuslaitteet sekä meikit täydentävät koreutta.

Kata on Suomen huippuja bikini fitneksessä.

Kilpailutilanne on ympärivuotisen ankaran harjoittelun huipentuma. Kilpailijoiden kropat ja lihakset on trimmattu äärimmäisen linjakkaiksi kurinalaisen dieetin ja kuntoiluohjelman avulla.

– Muu osa vuodesta eletään ihan normaalisti puhdasta ruokaa syöden ja terveellisiä elämäntapoja noudattaen. Kerätään lihaksia, joita taas voidaan muokata, lajista innostunut Kata kertoo ja lisää, että hänen äitinsä on asiat hyväksyttyään aina kannustanut kaikessa ja sanonut, että jos on intohimoa jonkin asiaan tekemiseen, se pitää tehdä.

Kun Anne itse oli tyttärensä ikäinen, hänet valittiin Miss Farkku-Suomeksi Suosikin järjestämässä kilpailussa. Kata on selannut äitinsä julkkiskansiota ja ihaillut tästä otettuja kuvia.

– Kunpa olisin joskus vähänkin yhtä kaunis kuin mitä äiti, isältään Jokke Kämäräiseltä ruskeat nappisilmät perinyt Kata huokailee.

Ja kyllä hän on. Yhtä kaunis, yhtä nokkela ja yhtä kova puhumaan.

Kuusamo ja sen luonto ovat rakkaita sekä äidille että tyttärelle.

Anne Murron pr-toimisto Helsingissä oli alansa ensimmäisiä. Se näytti suunnan koko vaate- ja muotialan vastaaville toimistoille 1980–1990-luvuilla.

Annen toimistoissa oli tyyliä. Ne kelpasivat sisustuslehtiinkin. Myös itse toimitusjohtajasta tuli brändi. Eräänä vuonna Anne valittiin Suomen parhaaksi pukeutujaksi. Hän järjesti asiakkaittensa laskuun ennen näkemättömiä juhlia ja lanseeraustilaisuuksia.

Ennen pr-uraansa Anne harjoitteli tulevaa suositussa nuorten putiikissa Mic-Macissa, missä hän toimi myymälänhoitajana. Jo alle parikymppisenä hänellä oli useita alaisia.

Lähes jokaisessa Anne Murrosta kertovassa lehtijutussa on mainittu, miten hän tepasteli Kuusamon maastoon verkkosukissa ja korkokengissä mainostoimisto Womenan johtajan Kirsti Paakkasen kanssa. Jotkut eivät usko tarinaa todeksi.

– Tottahan se on, Anne vastaa.

Murto Kirsti Paakkasen (oik.) seurassa 1989.

Rakastui Kuusamoon ja luontoon

Nyt on toisin. Niin kauan kuin Anne on ammatikseen markkinoinut Kuusamossa luontomatkailua, hän on korostanut asiakkailleen, kuinka tärkeää kunnon maastojalkineet ovat retkillä.

Annen ideoima ja johtama Naisten melontatapahtuma on järjestetty jo 16 kertaa rauhallisella Oulankajoella. Myös Kuusamon perinteiset kansanparannuspäivät ovat Annen omaa tuotantoa.

Nykyään Anne on itsenäinen yrittäjä. Hän on muuttanut Kuusamon keskustan läheltä metsän keskelle yksin asumaan.

Hän ehti toimia puolisonsa Jouko ”Jokke” Kämäräisen perustaman Rukapalvelun markkinointi- ja viestintätehtävissä yli kaksikymmentä vuotta. Lähes sen ajan, minkä ikäinen heidän Kata-tyttärensä on.

Pariskunta teki yhdessä sitkeää työtä Kuusamon seudun matkailun edistämiseksi. Se huomattiin: heidät valittiin Vuoden matkailuhenkilöiksi vuonna 2007.

Annen ratkaisun syynä jäädä Kuusamoon oli hänen sanojensa mukaan rakkaus luonnon rauhaan ja Kuusamoon.

Kun uusi aamu koittaa, lähdemme metsäretkelle. Ovelta avautuvat Oulangan kansallispuiston maisemat. Matkaamme Myllykoskelle, joka on varmasti Kuusamon kuvatuin paikka. Havainnoimme luonnon merkkejä ja kuuntelemme hiljaisuutta ja kuohuvan kosken pauhua.

Annen ratkaisu jäädä Kuusamoon oli myös Kata-tyttärelle mieluinen, vaikka hän ensin oli toivonutkin, että äiti olisi muuttanut Helsinkiin silloin, kun hän aloitti lukion.

Katastakin tuli viime kesänä yrittäjä. Hän opiskeli ylioppilaaksi tulonsa jälkeen personal traineriksi. Avoimessa yliopistossa hän suoritti liikuntalääketieteen ja ravitsemustieteen perusopinnot. Kata valmentaa nyt täysipäiväisesti muita.

– Meillä on äidin kanssa niin samanlainen tausta. Kumpikin lähti 15-vuotiaana maailmalle, äiti Lehtimäeltä Pohjanmaalta, minä täältä Kuusamosta. Silloin minustakin tuntui siltä, etten voi pienellä paikkakunnalla toteuttaa itseäni ja kohdata unelmiani.

Kuusamolaisista juuristaan hän kuitenkin on erittäin ylpeä.

– Koen, että ne ovat minulle voimavara. Olen kiitollinen siitä, että olen pohjoisen tyttö.

Kata halusi ja pääsi 500 hakijan joukosta suosittuun Kallion ilmaisutaidon lukioon. Taiteellisesti lahjakas tyttö soitti viulua, lauloi ja tanssi jo pienenä. Sitten tuli kilpaurheilu. Jokaisessa lajissa hän on ollut tosissaan.

– Haluaisin olla kaikessa paras. Sellainen on äitinikin.

Anne muistelee omaa maailmalle lähtöään. Sen vain piti tapahtua.

– Halusin päästä liukuportaisiin! Verrannollisestikin, Anne naurahtaa.

Lukion hän suoritti iltakoulussa työn ohessa.

Kun Kata oli vasta muutaman kuukauden ikäinen, otti Anne hänet selkäreppuun ja lähti maastoon.

– Jotkut asiat tulevat perintönä, kuten metsän rakastaminen. Vaikka tarve mennä metsään tulisikin perintönä, uudet sukupolvet pitää opettaa kokemaan se aina uudelleen ja uudelleen, Anne sanoo.

Hän kokee, että kalevalaiset runot, loitsut ja haltijatarinat kuvaavat matkailijoille Suomea myyttisenä maana.

– Kalevala on käännetty yli 70 kielelle. Monet tänne tulevat tuntevatkin kansalliseepoksemme yllättävän hyvin. Tätä tarinaa ei tarvitse keksiä. Se on arvokas osa kansanperinnettämme.

Murto kuvattuna Helsingin iltaelämässä maaliskuussa 1984.

Anne hehkuttaa uudenlaisen matkailun syntyä. Vuosikymmen sitten valttia oli viedä matkailija seikkailemaan.

– Nyt tullaan pysähtymään ja hiljentymään, kokemaan aitoja asioita, kuten miten täällä eletään. Osa matkailijoista haluaa osallistua myös kuusamolaisten arkielämään.

Anne vie asiakkaansa luksusvillaan, jonka valtavista ikkunoista avautuu maisema luontoon. Jo se on monelle suuri kokemus. Vielä pitäisi mennä askel eteenpäin ja siirtyä itse luontoon.

– Matkailija ei tahdo uskoa, että hän voi itse poimia metsästä puhtaat marjat, sienet ja vaikkapa teensä yrtit. Heille on suuri kokemus, että he pääsevät turvallisissa olosuhteissa oppaan välityksellä kokemaan palasen erämaasta.

Anne tähdentää aina matkailijoille, ettei luonnossa ihminen määrää, vaan itse luonto. Se on ollut täällä ennen meitä ja jää, kun lähdemme. Me olemme vain vierailemassa siellä. Luonto puhuu, kun me kuuntelemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?