Inhokkirokkarista Amerikan lemppariksi – Dee Snider ystävystyi Trumpien kanssa ja kirjoitti vahingossa oppikirjan neuvostoteineille - Viihde - Ilta-Sanomat

Inhokkirokkarista Amerikan lemppariksi – Dee Snider ystävystyi Trumpien kanssa ja kirjoitti vahingossa oppikirjan neuvostoteineille

Raskasta joulua -kiertueella vieraileva Dee Snider on ollut lähellä menettää kaiken. Hän kertoo IS:n haastattelussa pohjamutiakin kyntäneen uransa uudesta kiidosta.

Dee Snider ihmettelee, mitä tapahtui, kun ennen ihmiset väistivät toiselle puolelle hänen kävellessään kadulla. Nyt ihmiset rynnivät kadun yli juttelemaan.­

5.12.2018 14:59 | Päivitetty 6.12.2018 17:38

Mitä enemmän rocktähti Dee Snider sai kuulla Raskasta joulua -ideasta, sitä enemmän hän innostui.

—Olen suuri joulufani. Olen aina ajatellut, että joulu voisi rokata. Olen jopa kirjoittanut vaimolleni The Magic of Christmas Day -joululaulun, jonka Celine Dion levytti. Joten laittakaa minut mukaan vaan! Raskasta joulua -kiertueella vieraileva Dee Snider, 63, riemastuu.

Laulaja-lauluntekijä varoittaa heti perään, ettei tule laulamaan suomeksi joululauluja Hartwall-areenalla lauantaina.

—Ajattelin ensin, että se olisi coolia. Sitten kuuntelin kappaleita ja tajusin, etten muista näitä sanoja edes englanniksi, saati sitten suomeksi, hän nauraa.

Vuonna 1976 heavy metal -yhtye Twisted Sisteriin laulajaksi liittynyt Snider on kulkenut elämässään pitkän matkan inhotusta muusikoista rakastetuksi hahmoksi.

Twisted Sisterin suurimpiin hitteihin kuuluvat I Wanna Rock, We’re Not Gonna Take It ja The Price.­

– Ennen ihmiset vaihtoivat kadunpuolta, kun kävelin vastaan. Nyt he rynnivät juttelemaan.

Hän on ihmetellyt asiaa shokkirokkari Alice Cooperille.

—Kysyin Alice Cooperilta, mitä on tapahtunut. Me olimme ennen pelottavia ihmisiä, joita vihattiin. Alice selitti ihmisten tottuneen meihin. Kun olemme pyörineet kuvioissa tarpeeksi pitkään, meistä on tullut osa maailmanmenoa. Niin kuin tuolla on se puu, tuolla on se rakennus, haa tuolla menee Alice Cooper ja Dee Snider!

Snider kuvailee uransa olleen vuoristorataa. Hienoja hetkiä huipulla ja pelottavia romahduksia. Viimeiset vuosikymmenet ovat olleet yhtä noususuuntaa. Mies sanoo, ettei halua tietää, mitä tulevaisuudessa tulee eteen.

Kaikki oli pienestä kiinni Stay Hungry -levyn menestyksen hiivuttua 1980-luvun puolivälissä.

– Minä mokasin todella pahasti. Olin eroamassa vaimostani, joka on suurin ystäväni ja tukijani. Jos olisin lähtenyt, minulla ei olisi kolmea neljästä lapsestani. Jätin bändini. Onneksi sain korjattua asiat ennen kuin olisi ollut liian myöhäistä. Ennen kuin minusta olisi tullut yksi niistä monista rockin uhreista.

Snider kertoo Shut Up and Give Me the Mic -elämäkerrassaan uransa nöyryyttävimmän hetken olleen se, kun hänellä ei ollut enää mitään muuta tehtävää kuin jakaa vaimonsa firman lehtisiä autojen tuulilaseihin parkkipaikoilla.

Dee Snider on ollut Suzettensa kanssa naimisissa 37 vuotta. He tapasivat 42 vuotta sitten. Dee oli tuolloin 21-vuotias, Suzette vasta 15-vuotias. Pari on tehnyt yhdessä myös tosi-tv:tä. Vuonna 2012 he olivat Vaimot vaihtoon -ohjelman julkkisversiossa ja vaihtoivat puolisoita Flavor Flavin ja tämän naisen kanssa. Jakso oli varsin värikäs ja riitaisa, kun Suzette ei hyväksynyt Flavor Flavin tapaa kohdella puolisoaan.

– Suurin asia mitä olen oppinut, on se, että avioliitto muuttuu koko ajan ja sen eteen on työskenneltävä. Me olemme lähes eronneet kahdesti. Olemme olleet kahdesti parisuhdeterapiassa, Snider myöntää.

Dee Snider on ollut vaimonsa kanssa 42 vuotta.­

Pitkän parisuhteensa salaisuutta hän ei pysty helposti sanomaan. Vaimo Suzette on sen sijaan sanonut sen olevan se, että hän on sekä miehensä vaimo että tämän rakastajatar.

Snider on isännöinyt omaa The House of Hair -radio-ohjelmaansa vuodesta 1997. Moottoriturpaa on nähty Broadwaylla Rock of Agesissa ja Rocktopiassa sekä erilaisissa tosi-tv-ohjelmissa. Vuoden 2013 Julkkis-Diilissä hän tutustui Trumpeihin.

– Meistä tuli Donald Trumpin kanssa ystäviä sen myötä. Tein hänen perheensä kanssa muun muassa hyväntekeväisyystilaisuuksia. Esimerkiksi YouTubessa pyörii video, jossa laulamme We’re Not Gonna Take It -biisiä Trumpien kanssa. Kyse oli syöpää vastaan taistelevien lasten hyväntekeväisyystilaisuudesta, ei mistään poliittisesta, hän huomauttaa.

Snider miettii tovin kysymystä siitä, miten Trump on presidentiksi tultuaan muuttunut.

– En tiedä, onko hän muuttunut, mutta ainakin hän on avautunut, hän toteaa.

Trumpin todellinen karva tuli yllätyksenä Sniderille, joka ei jaa suurimpaa osaa presidentin mielipiteistä.

– Sosiaaliseen etikettiin kuuluu, ettei puhuta politiikasta, uskonnosta eikä urheilusta, koska niistä aiheista tulee riitoja. Minulla on ystäviä, jotka eivät ole lainkaan samaa mieltä kanssani ja sen takia, emme puhu niistä asioista. Sen takia en koskaan edes puhunut näistä asioista Trumpien kanssa. Olemme kaikki liberaalisti ajattelevasta New Yorkista ja luulin, että olimme samalla aaltopituudella. Mutta kun hän alkoi puhua, huomasin olevani eri mieltä suurimmasta osasta asioista hänen kanssaan.

Dee Snider ystävystyi Donald Trumpin kanssa Julkkis-Diilissä vuonna 2013. Kuvassa myös ohjelmassa mukana ollut Stephen Baldwin.­

Hän uskoo, että seuraavissa presidentinvaaleissa tilanne voi muuttua.

– Nuoret ja etniset ryhmät ampuivat itseään jalkaan. He eivät taistelleet tarpeeksi. Monet nuoret ja jopa lapseni kannattivat Bernie Sandersia, ja kun hän ei päässyt ehdokkaaksi, he luovuttivat eivätkä äänestäneet ketään. Sen takia Trump pääsi valtaan. Nuoret tulevat nousemaan ja taistelemaan vastaan. Jos he eivät sitä tee, he maksavat tästä virhettä vuosikymmenien ajan, asetta kantavaksi feministiksi julistautuva Snider toteaa.

Miehelle on sattunut ja tapahtunut. Hänen ensimmäinen kirjansa Dee Snider’s Teenage Survival Guide (1987) päätyi Sniderin mukaan jollakin ilveellä Neuvostoliittoon koululaisten oppikirjaksi.

– Sinähän tiedät ne hullut ihmiset, kun asut niiden vieressä, hän hörähtää.

– Ajatella, että jokainen venäläinen lapsi on lukenut kirjani. Se tuntuu niin oudolta. Voi katsoa vaikka heidän poliitikkojaan ja mennä 30 vuotta taaksepäin. Minkäs ikäinen Putin silloin oli... Ajatella, jos hän on vaikka lukenut teini-iän selviytymisopastani ja ajatellut, ettei aikuisena räjäytä maailmaa, vaan pelastaa sen.

Dee Snider vierailee parhaillaan Suomessa. Hän heittää soolokeikan 5. joulukuuta Pakkahuoneella Tampereella, 7. joulukuuta Club Teatriassa Oulussa, 8. joulukuuta Rockin Lahdessa Peer Güntin ja Pelle Miljoona Oy:n kanssa sekä on mukana Raskasta joulua -konsertissa Hartwall-areenalla 8. joulukuuta yhdessä entisen Rainbow-laulajan Joe Lynn Turnerin, JP Leppäluodon, Tony Kakon, Tarja Turusen, Antti Railion, Tommi ’Tuple’ Salmelan, Kimmo Blomin, Elize Rydin, Ville Tuomen, Antony Parviaisen ja Pasi Rantasen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?