Aku Louhimiehen Tuntematon tulee televisioon – tv-sarjassa 1,5 tuntia ennennäkemätöntä materiaalia - Viihde - Ilta-Sanomat

Aku Louhimiehen Tuntematon tulee televisioon – tv-sarjassa 1,5 tuntia ennennäkemätöntä materiaalia

Uusi sarja valottaa hieman muidenkin aikalaisten kuin sotilaiden elämää.

Julkaistu: 5.12.2018 10:41

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas nähdään televisiosarjana Ylen kanavalla 30.12 alkaen.

Viime vuonna jättisuosioon yltänyt Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas nähdään televisiosarjana vuodenvaihteesta alkaen.

Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia ja antaa lisätilaa nimenomaan henkilötarinoille niin etu- kuin kotirintamalla, Yle kertoo tiedotteessaan.

Yle kertoi tv-sarjasta IS:lle ensi kertaa vuosi sitten.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa.

Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin.

Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan. Uusi sarja valottaa hieman muidenkin aikalaisten kuin sotilaiden elämää.

Ohjaaja Aku Louhimies ohjeistaa näyttelijöitään elokuvan kuvauksissa.

Tuntematon sotilas -sarjan ja elokuvan pääosia näyttelevät Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) ja Aku Hirviniemi (Hietanen).

Muissa rooleissa nähdään lukuisia suurelle yleisölle tuttuja nimiä, kuten Tanssii tähtien kanssa -kilpailuissa suomalaiset hurmannut Hannes Suominen.

Tuntematon sotilas -elokuva sai neljä Jussi-palkintoa sekä yleisöpalkinnon Jussin keväällä 2018. Jussit tulivat parhaasta miespääosasta, leikkauksesta, maskeeraussuunnittelusta ja äänisuunnittelusta.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas keräsi elokuvateattereihin yli miljoona katsojaa.

Elokuvasta on valmistunut myös kansainvälinen elokuvateatteriversio, joka on Suomen elokuvateattereissa esitettävää kolmituntista versiota lyhyempi. Kansainvälisessä versiossa on myös materiaalia, mitä Suomessa nähtävässä versiossa ei ole.

Kansainvälinen versio on pyritty tekemään sellaiseksi, että sen ymmärtävät hyvin nekin katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne Suomen historiaa tai Väinö Linnan 1954 ilmestyneeseen romaaniin perustuvan Tuntemattoman sotilaan tarinaa.

– Ulkomailla voi olla vaikea raivata elokuvateattereiden ohjelmistosta tilaa kolmetuntiselle ulkomaiselle sotaelokuvalle. Lyhyemmällä versiolla pyrimme saamaan elokuvalle laajemman kansainvälisen levityksen, Tuntemattoman sotilaan tuottaja Miia Haavisto kertoi Ilta-Sanomille viime syksynä.

Ylen mukaan Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva esitetään kokonaisuudessaan näillä näkymin vuoden päästä itsenäisyyspäivänä.

Sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin samaan aikaan. Kaikki jaksot julkaistaan katalogina Yle Areenassa sunnuntaina 30.12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?