Viihde

Sarjakuvapiirtäjä Jaakko Seppälän tarinoita luetaan ympäri maailmaa – suosittu sarjakuva sai alkunsa Facebook-haasteesta

Julkaistu:

Sarjakuvat
Ankkamies Jaakko Seppälä viihtyy knoppitiedon kimpussa.
– Voe tokkiisa, Aku – Barksin parraeta savoks viännettynä oli sarjakuvaurani alku, kertoo visuaalisen alan monitaitaja Jaakko Seppälä, joka on täyttänyt marraskuun ajan Ilta-Sanomien sarjakuvasivuja faktatiedoilla sarjakuvallaan Knoppilaat.

Seppälä on se toinen suomalainen ankantekijä Kari Korhosen ohella. Seppälä on graafinen suunnittelija ja sarjakuvapiirtäjä. Seppälä on myös ensimmäinen Kuukauden kotimaisen piirtäjä, joka esiintyy palstalla toisen kerran.

Jaakko Seppälän ja Markus Miettisen savon murretta puhuva jänis Malinen oli Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana syyskuussa 2005. Sen jälkeen Malinen voitti palkintoja ja jatkoi elämäänsä muun muassa Maaseudun Tulevaisuudessa ja Savon Sanomissa.

– Eikä Malinen ole vieläkään kuollut. Teimme Markuksen kanssa sitä viitisen vuotta joitakin satoja strippejä. Markus tekee nyt tiedettä Saksassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jaakko Seppälä saa leipänsä viiden hengen Roban konna -suunnittelutoimistostaan, ”mikä vie paineet pois sarjakuvan tekemisestä.”

Hänen sarjakuvallinen pääalueensa on Aku Ankka, jolle on syntynyt yli 120 tarinakäsikirjoitusta. Seppälä lähettää ankkatarinoidensa kuvakäsikirjoitukset Tanskaan ankkoja eri puolille maailmaa välittävälle Egmont-yhtiölle, joka sitten hakee tarinalle sopivan piirtäjän.

– Minulta saatetaan pyytää esimerkiksi 2–6-sivuinen talvitarina ankoilla, tai 10-sivuinen lukihäiriötarina. Paljon on myös sivun salapoliisitehtäviä. Piirtäjä selviää minullekin sitten, kun sen lehdestä näen. Siinä voi mennä kuukaudesta vuoteenkin.

Aiemmin, kun ankkatarinoita tehtiin enemmän, Seppälä saattoi myös vapaammin tarjota suoraan omia tarinoitaan.

– Työ on tullut sen verran rutiininomaiseksi, etten enää odota joka tarinan ilmestymistä kuin kuuta nousevaa, Seppälä naurahtaa.

Knoppilaat-sarjan alkusanat lausuttiin 2010, kun hän teki kolmen stripin verran Faktat-sarjaa, jonka jokaisesta stripistä löytyi jokin fakta.

– Sitten meni seitsemän vuotta, ja päätin haastaa itseni tekemällä Facebookiin joka päivä yhden sarjakuvastripin sadan päivän ajan. Tein sarjat englanniksi, koska ajattelin myös huvittaa anglosaksisia ystäviäni. Haasteeni päätöspäivä oli, kun täytin 40. Sen jälkeen muokkasin niitä myös suomeksi. Ja lopputuloksena oli Knoppilaat.

– Huomasin, että faktat eivät heti lopu maailmasta.

Jaakko Seppälä kertoo käyttäneensä Knoppilaiden faktojen tarkistamiseen tolkuttomasti aikaa. Matkan varrella moni faktana lähtenyt ajatus muuttui fiktioksi, mutta kävi myös toisinpäin.

– Myyttejä murtui moneen suuntaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt