Äkkisuosio oli Arttu Lindemanille, 22, liikaa – ajautui huomaamattaan burn outin partaalle: apu löytyi yllättävän läheltä - Viihde - Ilta-Sanomat

Äkkisuosio oli Arttu Lindemanille, 22, liikaa – ajautui huomaamattaan burn outin partaalle: apu löytyi yllättävän läheltä

Yli kaksi vuotta räppärin uraa tehnyt Arttu Lindeman koki uupumuksen tunteita ensin viime keväänä ja myöhemmin seuraavana syksynä.

1.12.2018 17:15

Lahtelaisen räppärin ja tubettajan Arttu Lindemanin, 22, ura on ollut yhtä nousukiitoa. Ensimmäinen single, Läikkyy, julkaistiin kesäkuussa 2016 ja esikoisalbumi, Offline, viime vuoden syyskuussa. Artisti on tahkonnut keikkoja kahdessa vuodessa yli 200, jonka lisäksi Lindemanin promootiotyö on vienyt paljon aikaa.

Tänä vuonna Lindemanilla on kuitenkin käynnissä niin sanottu kehitysvuosi.

– Nyt on julkaistu vähemmän musiikkia ja loppuvuoden keikkoja on rajoitettu. Syynä tähän on halu keskittyä isoihin muutoksiin omassa itsessäni. Painonpudotuksen lisäksi olen kehittynyt musikaalisesti ja nämä tulevat kuulumaan tulevissa biiseissäni, Lindeman vakuuttaa.

Arttu asuu ja tekee musiikkia Lahdessa.­

Viime keväänä Lindeman koki ensi kertaa elämässään uupumuksen tunteita, sillä tekemistä oli paljon ja väsymys painoi päälle. Väsymyksen merkkeihin auttoi kuitenkin pieni irtautuminen arjesta ja alkava lämmin kesä.

  • Katso yllä olevalta videolta Arttu Lindemanin vinkit uupumuksen selättämiseen.

– Aikaisemmin koin, että laiskottelu on paha juttu ja joskus vuosi sitten ajattelin elämästä, että täytyy maksimoida ”income” jokaisena sekuntina, jonka olen hereillä. Sitä silloin tehtiinkin ja se onnistui, mutta keväällä huomasin ensimmäisiä merkkejä siitä, että asiat, joista olen aina haaveillut, muuttuivat tosi epämiellyttäviksi.

– Tässä työssä on valtava paine, sillä on täysin eri asia tehdä 12 tuntista päivää toimistolla kuin 12 tuntia julkisuudessa.

Lindeman jaksoi rankan keikkakesän yli hyvän sään voimalla.­

Kesän superhelle piti Lindemanin energiatasot korkealla ja räppäri nähtiin monilla lavoilla ympäri Suomea. Kesän jälkeen keikkatahtia kuitenkin hiljennettiin tarkoituksellisesti.

– Nykyinen settini on kuultu niin monessa paikassa, enkä halua tarjoilla ihmisille samaa sisältöä, jota tarjoilin puolitoista vuotta sitten. Tästä syystä kehitän parhaillaan uutta musiikkia, ja tulevassa sinkussani fiittaa TikTak -yhtyeestä ja soolourastaan tuttu Petra, Lindeman paljastaa.

Toiset väsymyksen merkit Lindeman koki nyt syksyn aikana, jolloin nuoren miehen kalenteri alkoi taas täyttyä kaikenlaisista kuvausreissuista ja menoista. Artisti myöntää käyneensä lähes burn outin partaalla, mutta onneksi apua uupumukseen löytyi paitsi keskustelemalla ammattilaisten kanssa myös ulkoilusta ja ennen kaikkea kitaransoitosta.

– Kitara on lähellä sydäntäni ja synkkinä hetkinä saatoin soittaa jopa kuusi tuntia putkeen. Soitan paljon suomalaisia ikivihreitä, kuten Anssi Kelaa ja Happoradiota. Aloitin Robinin kappaleista, sillä niiden soinnut olivat helppoja ottaa haltuun.

Kitaransoitto auttaa Arttua jaksamaan.­

Sosiaalinen media on kenelle tahansa esiintyvälle taiteilijalle tärkeä osa työtä, sillä yhä useampi fani seuraa siellä idoliensa keikkojen jälkeistä elämää. Lindemanilla on Instagramissa ja YouTubessa reilut 170 000 seuraajaa, joka on luonut aikanaan Lindemanille isojakin paineita.

– Totta kai katson tälläkin hetkellä someni tilastoja ja seuraan Spotify-sijoituksia. Kyllähän se ihmetyttää, jos yhtenä iltana olen saanut huomattavasti vähemmän seuraajia kun edellisenä iltana, mutta keväällä some loi paljon enemmän paineita, kun sain negatiivisia viestejä ja mielialat vaihtelivat laidasta laitaan.

– Vertasin myös itseäni muihin suomalaisiin artisteihin, ja ehkä se olikin osa syy uupumukseen. Nykyään osaan ottaa asian rennommin – olen sellainen Arttu kuin olen, se joko riittää tai ei riitä, Lindeman kiteyttää.

Artisteista pidetään hyvää huolta

Lindeman tekee musiikkia Lahdessa, M-Eazy Musicin studioilla, kun taas levy-yhtiö Sony Music Finland jakelee musiikin. Kun artistilla on paha olla, apua saa myös näistä talleista.

– Managerini Simo Pirhosen kanssa olen viikoittain yhteydessä ja keskustelemme kuulumisista myös musiikin ulkopuolella. On myös kiva, että levy-yhtiö kyselee miten menee, Lindeman sanoo.

Kun artisti havaitsi uupumuksen tunteita, hän otti asian puheeksi Sony Musicin tuotantopäälikön, Timo Kuoppamäen, kanssa.

– Siitä on aina hyötyä, että soittaa ja kertoo tuntemuksistaan. Olen käynyt Timpan kanssa keskusteluita, että tästä ei tule mitään ja mua ahdistaa ja pelottaa.

Lindeman aikoo jatkossa keskittyä enemmän omaan hyvinvointiinsa.­

Vaikka Lindemanin elämä on kiireistä, ei räppäri ole unohtanut lähipiiriään, päinvastoin. Lindeman lähettää jopa televisiossa esiintyessään terveisiä kotipuoleen.

– Olen parhaani mukaan yrittänyt pitää huolta perhe- ja ystävyyssuhteista. On sääli, jos jonkun elämä määräytyy pelkästään työn mukaan. Kerron tuntemuksistani myös seuraajilleni ja on hienoa saada heiltä tsemppausviestejä ja ymmärrystä, koska heillehän musiikkia ja videoitani teen, Lindeman sanoo.

Tällä hetkellä Arttu Lindemanin tavoitteet kohti ensi vuotta ovat korkealla. Uuden tyylistä musiikkia on tulossa ja artisti lupaileekin, että yleisö näkee hänet lavoilla myös kitara kädessä. Vuosi ei ole kuitenkaan vielä ohi ja Lindemanin uusi single, Suojelusenkeli, julkaistaan joulukuun alussa.

Arttu selvisi syksyn uupumuksesta keskustelemalla asioista ja matkustelemalla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?