Paul McCartneyn uusi maailmakiertue saapui Eurooppaan – 76-vuotiaan legendan ääni särkyy yli kolmetuntisella keikalla vain kerran - Viihde - Ilta-Sanomat

Paul McCartneyn uusi maailmakiertue saapui Eurooppaan – 76-vuotiaan legendan ääni särkyy yli kolmetuntisella keikalla vain kerran

76-vuotiaaksi eläkeläiseksi Sir Paul McCartney on ihmeen tiitterä äijä.

Paul McCartney ei hidasta tahtia, vaan kiertää edelleen keikkalavoja ympäri maailmaa.­

29.11.2018 15:51

Mikä kumma pitää ikä-ihmisen liikkeellä, rahako? Vai ollaanko täällä nyt ihan vaan nautinnon tähden?

Alkusyksystä tuli uusi soololevy ja eilen keskiviikkona Pariisissa sai Euroopan ensi-iltansa Freshen Up -maailmankiertue. Viime vuoteen on myös mahtunut taas liuta erilaisia Beatles-tuotannon merkkipäiviä.

Paul McCartneyn Pariisin-show oli sitä itseänsä, moneen kertaan viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana nähty Macca-keikka, paljolti samanlainen kuin edellisellä Helsingin-visiitillä 2011. Soitetuista kappaleista valtaosa on Beatlesia 60-luvulta, loput soolouran kappaleita 48 viime vuoden ajalta. Nyt mukana on kolme kappaletta uudelta Egypt Station -albumilta, mutta harva niiden, sinänsä kelpo rallien takia keikalla käy. Beatles-ikivihreitä sieltä haetaan.

McCartney on edelleen vireessä. Lauluääni murtui yli kolmetuntisen keikan aikana vain kerran, kappaleessa Here Today, mutta se tietysti kuuluu asiaan, onhan laulu John Lennonin muistolle omistettu.

Uutta albumia kiertueella tietysti promotaan, eikä Egypt Stadion levy ole ollenkaan huono, se vaan ei ole McCartneyn mittakaavassa erikoinen. Hyvä lauluntekijä McCartney edelleen on. Rolling Stone -lehden kriitikko Rob Sheffield kirjoitti: listaa ne lauluntekijät, jotka tekivät hienoja kappaleita jo vuonna 1958. Poimi sitten listalta ne, jotka tekevät hienoja biisejä edelleen vuonna 2018. Listallasi on yksi nimi: Paul McCartney.

McCartney sävelsi yhdessä John Lennonin kanssa jo 1958, 60 vuotta sitten.

Eikä sillä oikeastaan ole mitään väliä, mitä mieltä kriitikot uudesta levystä ovat. Uusi levy on uusi McCartney, ja se riittää.

Eilen McCartneyn keikka alkoi klassikolla A Hard Day’s Night. Alkupäässä kuultiin enemmän soolokappaleita, ja varsin raskaastikin rokaten: jopa Jimi Hendrixin Foxy Ladyä kuultiin pätkä. Raskasta osuutta seurasi akustinen, ja erityisesti pariisilaiset hurmioituivat tietysti Michellestä, kun siinä Sir mongertaa pari riviä ranskaksi. Viimeinen kolmannes menikin sitten suurimmaksi osaksi Beatlesilla ja moni silmäkulma tietysti kostui edesmenneiden beatle-veljien John Lennonin ja George Harrisonin muisteluista. McCartneyn yhtye on tiukka ja rock, ja soitanta ytimellistä; samalla kokoonpanolla on soitettu jo vuodesta 2002, joten tämä on McCartneyn pitkäikäisin kokoonpano.

McCartney on tehnyt tätä, levyttämistä ja kiertueita vuodesta 1962. Nykyinen terveysintoilija selvisi hengissä epäterveellisistä 60- ja 70-luvuista. Eilenkin hän oli lavalla kolme ja puoli tuntia yhtä kyytiä, vaikka muu bändi piti välillä juomataukoja. Sir pysyy lavalla koko ajan eikä keekoile edes vaatteiden vaihdolla.

McCartneyn nettovarallisuus on tätä nykyä hiukan yli miljardi euroa, tuoreimman Forbesin arvion mukaan 1056 miljoonaa. Omaisuuden määrää voi hahmottaa vaikka niin, että jos McCartney olisi uransa alusta, vuodesta 1962 lähtien pannut sivuun 1,5 miljoonaa euroa joka kuukausi, niin siitähän tuo 56 vuodessa kertyy. Lottovoitto kerran kuussa jo vuodesta 1962, ja lisäksi jotain on varmasti tullut tuhlattuakin.

Rahanpuute ei ainakaan pakota McCartneyä lavoille ja studioon.­

Egypt Station on ollut Yhdysvalloissa Billboard-listan ykkönen, McCartneyn 32:s. Tilille napsahti jotain siitäkin, että Beatlesin Valkoisen Tuplan marraskuun alussa ilmestynyt uusintamiksaus kipusi listan kuudenneksi. Siis uusi painos 50 vuotta vanhasta levystä, joka suunnilleen kaikilla Beatles-faneilla on jo entuudestaan.

Tulot Beatles-ajan tuotoksista menevät suureksi osaksi McCartneylle ja Lennonin perikunnalle, vaikka osa uudelleenjulkaisuoikeuksista onkin ollut pitkään jumissa Michael Jacksonin perikunnalla; mutta se hallinnoi vain esimerkiksi tilannetta, jossa Beatles-musiikkia halutaan käyttää vaikkapa mainoksissa. Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, McCartney ei maksa Hey Juden esittämisestä kenellekään yhtään mitään.

Tuosta voisi rohkeampi vetää sellaisen johtopäätöksen, ettei rahanpuute ainakaan pakota McCartneyä lavoille ja studioon.

Olisiko niin, että Let It Be, Yesterday ja Helter Skelter kuullaan edelleen alkuperäisäänellä, siksi että Sir yksinkertaisesti tykkää niin paljon laulaa niitä edelleen. Hän silminnähden pitää esiintymisestä ja kontaktista yleisöön. Eilen välispiikkejä kuultiin ranskaksi, Paul laulatti yleisöä ja homma toimii. Mies on toki kuihtunut ja vanhentunut, mutta jopa kuuluisa falsetti lähtee edelleen paikoin ihan kuin ennen.

Sama nautiskelu on ollut aistittavissa monissa tämän vuoden pr-tempauksissa. McCartneyn vierailu James Cordenin isännöimän Late Night Show´n Carpool Karaoke osuudessa keräsi yli 30 miljoonaa katsojaa YouTubessa. Samassa ohjelmassa dokumentoitu Sir Paulin vierailu lapsuudenkodissaan oli liikuttava ja aito. Samalla tavalla tunteisiin vetoavia olivat miehen yllätyskeikat satunnaisille ohikulkijoille Philharmonic-pubissa ja Cavern Clubilla Liverpoolissa sekä New Yorkin Central Stationilla.

Katsoja liikuttuu kovasti siitä, että siinä se äijä vetää, samoja biisejä kuin 56 vuotta sitten, ja ilmiselvästi ihan täpinöissään itsekin. Ja se vaan on nautinnollista katsoa, kun joku nauttii.

Eilen Pariisista alkanut Euroopan kiertue jatkuu Kööpenhaminassa ja Krakovassa, mutta Suomeen McCartney ei tällä kertaa tule.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?