Ylen uutisankkuri Piia Pasanen sai kutsun Linnaan – tietää työnsä takia kulissien takaa kätevän keinon, jota aikoo hyödyntää juhlissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen sai kutsun Linnaan – tietää työnsä takia kulissien takaa kätevän keinon, jota aikoo hyödyntää juhlissa

Piia Pasanen ja tämän puoliso, MTV Uutisten päätoimittaja Tomi Einonen suuntaavat Linnan juhliin ensimmäistä kertaa vieraina.

Piia Pasanen ja Tomi Einonen nähdään tänä vuonna Linnan juhlissa vieraina. Kuva samppanjatilaisuudesta Kämp-hotellista marraskuun alusta.­

26.11.2018 8:06 | Päivitetty 26.11.2018 11:53

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen ja tämän puoliso, MTV Uutisten päätoimittaja Tomi Einonen saivat tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä kutsun Linnan juhliin.

IS tavoitti Pasasen, joka kertoo odottavansa juhlia iloisena. Hän on ollut Linnan juhlissa työtehtävissä melkein joka vuosi vuodesta 2000 eteenpäin, joten tällä kertaa on hyvin mieluisaa päästä Linnaan vieraana.

– Minulla on kuudentoista Linna-reissun jälkeen suorastaan vapautunut olo, kun ei ole mitään työvelvollisuuksia. Me olemme Tomin kanssa molemmat olleet useamman kerran Linnassa. Paikka on tuttu, mutta rooli uusi.

Pasanen tilasi jo puvun suunnittelija Teemu Muurimäeltä. Sen tarkemmin hän ei suostu paljastamaan, millainen tyyli hänellä tullaan näkemään.

Piia Pasanen on työskennellyt Ylen uutisankkurina vuosia. Kuva studiosta vuodelta 2013.­

Paikan päällä juhlissa uutisankkuriin voi iskeä omituinen tunne, kun hän ei olekaan Linnassa tekemässä koko illan kestävää työvuoroa.

– Ilmoitin jo vuosi sitten, kun oli Suomi 100 -juhlat, että siinä kohtaa on hyvä päättää tämä selostajan ura Linnan juhlissa. Olen ollut siellä joka vuosi vuodesta 2000 eteenpäin, jos äitiyslomavuosia ei lasketa mukaan. Olen jo aiemminkin miettinyt, että olisiko minun aikani antaa muillekin tilaa, tv:n uutislähetyksistä tuttu Pasanen pohtii.

Pariskunnan molemmat osapuolet ovat kutsuttuina ”omana itsenään”. Postiluukusta kolahti kuitenkin luonnollisesti vain yksi kutsu, koska he ovat aviopari.

Pasasella on työhistoriansa vuoksi jo vankka kokemus siitä, miten itsenäisyyspäivän vastaanotolle kannattaa valmistautua.

– Ei ainakaan mitään upouusia, sisäänajamattomia kenkiä jalkaan, ei missään tapauksessa. Jalat huutavat muutenkin joka tapauksessa hoosiannaa, hän huomauttaa.

– Ja leningissä ei saisi olla minkäänlaista laahusta. Se on aivan fail siellä tungoksessa. Lopulta joudut kuitenkin kantamaan laahusta kädessäsi, että pääset liikkumaan.

Kuvassa Piia Pasanen Linnan juhlien jatkoilla Teatterissa vuonna 2005.­

Pasanen muistelee lämmöllä ensimmäistä kertaansa Linnan juhlissa. Hän oli silloin 27-vuotias tv-uransa alkuvaiheessa oleva toimittaja.

– Muistan, että jännitin aivan kamalasti. Meille annettiin ohjeeksi, että jokaista vierasta pitää ehdottomasti teititellä. Vuonna 2000 Daruden Sandstorm oli jättihitti ja hän oli siellä Linnassa. Minun piti haastatella häntä illalla juhlien ollessa käynnissä.

– Darudella oli haastattelussa päässään vihreäsankaiset aurinkolasit. Suustani lipsahti heti sinuttelua, kun aloitin haastattelun. En voinut sille mitään. Teitittely olisi tuntunut siinä tilanteessa tosi vieraalta, hän kertoo.

Yksi Linnan juhliin liittyvä ongelma hänellä kuitenkin on. Pasanen kertoo olevansa onneton näky tanssilattialla.

– Olen tv-lähetyksen puolesta joskus joutunut ottamaan pakollisia askelia, mutta olen erittäin huono tanssimaan.

– Mieheni on paljon parempi! Ehkä muodon vuoksi pitää käydä pyörähtämässä pari kertaa.

Pasanen miettii hetken ja sanoo sitten, että ehkä hän suostuu tanssilattialle vasta tv-kameroiden sammuttua. Vanhan työtoimenkuvansa takia hän osaa ajoittaa tanssimisensa oikeaan hetkeen eli siihen, kun tv-lähetystä ei enää kuvata.

– Tiedän tasan tarkkaan, milloin tv-kameroiden työskentely loppuu. Ja sitten siellä tanssilattialla on paljon vähemmän väkeäkin, kun tv-lähetys päättyy, hän tuumaa.

– Tanssilattialta kaikkoaa silloin paljon porukkaa. Me tumpelot voimme mennä sitten, kun kukaan ei enää kuvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?