Tämä optinen illuusio räjäyttää tajuntasi – liikkuvalta näyttävä kuva on todellisuudessa jotain ihan muuta

Liikkuva graafinen kuvio hämmentää sosiaalisessa mediassa.

24.11.2018 21:23

Sosiaalisessa mediassa kiertää jatkuvasti monia erilaisia optisia illuusioita. Nyt ihmisten huomio on kiinnittynyt erityisen hämmentävään kuvaan, joka on saanut monet hieraisemaan silmiään toden teolla.

Kyseessä on kuusikulmaisista kuvioista, eli heksagoneista, luotu värillinen kuvio. Kun kuvaa katsoo, se näyttää toden totta liikkuvan aivan selvästi.

Oikeasti kuva ei tietenkään liiku, eikä kyseessä ole video tai muukaan huijaus. Sosiaalinen media onkin täyttynyt kuvan leviämisen myötä hämmästyneistä kommenteista: miten ihmeessä kuva voi sitten näyttää liikkuvalta?

– Tämä aiheuttaa päänsärkyä, eräs kommentoija totesi.

– Pääni on ihan sekaisin tämän takia. Kun katson alaviistoon, kuva liikkuu nopeammin, kommentoijat ihmettelevät.

Tämän taidokkaan optisen harhan luonut ukrainalainen graafinen suunnittelija Yurii Perepadia päätti avata illuusion taustoja Instagramiinsa tekemässään päivityksessä huomattuaan kuvan lähteneen leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin.

Hän paljastaa kunnian efektin keksimisestä kuuluvan Akiyoshi Kitaokalle. Kitaoka on palkittu ja kuuluisa professori, ja mies liikkuvien illuusioiden takana. Hän esittelee lisää illuusioita ja kertoo tarkemmin elämäntyöstään kotisivuillaan.

– Piirsin tämän optisen illuusion Adobe Illustrator -ohjelmalla syyskuussa 2016, ja käytin tässä Akiyoshi Kitaokan luomaa efektiä. Tässä on valkoisia ja mustia yksityiskohtia värillisellä taustalla, jotka luovat harhan liikkumisesta, kun näkö tarkennetaan niihin. Siksi sitä katsova luulee, että kuvan yksityiskohdat liikkuvat, Perepadia selittää.

Kun illuusioita katsoo tarkkaan, huomaa osan viivoista ja linjoista olevan mustia ja valkoisia, jotka yhdistettynä värilliseen taustaan saavat aikaan liikkuvan efektin.

The Sun -lehden mukaan optisen harhan luultiin alunperin olevan japanilaisen psykoterapeutin Yamamoto Hashiman luoma illuusio, jolla oli tarkoitus mitata ihmisen stressitasoa. Mitä enemmän kuva liikkuu, sitä varmemmin ihmisen stressitasojen sanottiin olevan huipussaan.

Kitaokan tekniikkaa käyttävä ukrainalainen graafikko kuitenkin katkaisee näiltä huhuilta siivet.

– Japanilainen psykoterapeutti Yamamoto Hashima ei liity tähän mitenkään. Hän ei edes ole oikeasti olemassa, Perepadia kertoo Instagramissa.

Joten jos ja kun näet kuvien liikkuvan, ei hätää. Et ole stressaantunut, vaan kyseessä on täysin selitettävissä oleva illuusio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?