Tv-katsojat järkyttyivät vanhempien kasvatusmetodeista – viisihenkinen perhe sai häädön kodistaan: lapset eivät käy koulua tai käytä kenkiä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tv-katsojat järkyttyivät vanhempien kasvatusmetodeista – viisihenkinen perhe sai häädön kodistaan: lapset eivät käy koulua tai käytä kenkiä

Adele ja Matt Allenin esiintyminen tv:ssä kuohutti ihmisiä. Nyt perhe kertoo epätavallisesta arjestaan.

23.11.2018 19:45

Tv-katsojat kuohahtivat kesällä 2016, kun Allenin perhe asteli This Morning -aamu-tv:n studioon kertomaan valtavirrasta poikkeavista kasvatusmetodeistaan.

Harvat vieraat ovat herättäneet yhtä suurta keskustelua sosiaalisessa mediassa kuin Allenit. Ohjelman katsojien keskuudessa nousi varsinainen myrsky suoranlähetyksen aikana. Pahin kritiikkiaalto syntyi siitä, että tuolloin 1-vuotias Ostara pissasi suorassa lähetyksessä lattialle, eivätkä vanhemmat reagoineet siihen millään tavalla.

Allenit kertoivat ohjelmassa, että välttävät sääntöjen luomista lapsilleen.

Lattialle pissaaminen on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Allenit ovat myös paljastaneet julkisuudessa, että eivät ole koskaan vieneet lapsiaan lääkäriin eivätkä halua, että lapset tulevat käymään tavallista peruskoulua.

Allenien perhe esiintyi brittien aamu-tv:ssä 2016 ja kohu oli valmis.­

Nyt Allenit ovat jälleen nousseet otsikoihin Britanniassa.

Brittilehti The Sun pääsi viettämään päivän nyt kolmilapsiseksi kasvaneen Allenin perheen kanssa. Parin kolmas lapsi Kai syntyi kaksi kuukautta sitten ja perhe kertoo lehden haastattelussa tuoreita kuulumisiaan. Adele ja Matt Allen kertovat, etteivät he ole tinkineet kasvatusmetodeistaan, vaikka tv-esiintymisen jälkeen parille sateli kritiikkiä.

Tv-katsojat kuohahtivat kun tuolloin vuoden vanha Ostara-tyttö pissasi studion lattialle.­

Adele ja Matt sanovat lehden haastattelussa, etteivät he usko, että lapsille pitäisi asettaa liian tiukkoja rajoja. Niinpä perheen lapsien Ulyessesin, 8, ja Ostaran, 3, ei tarvitse mennä kouluun, jos he eivät halua.

– Opetuksessa on niin monia asioita, joista en ole samaa mieltä. Se tapa, jolla he kurittavat lapsia ja tiukka lukujärjestys eivät jätä tilaa luovuudelle. Lapset eivät esimerkiksi saa syödä silloin kun heillä on nälkä tai käydä vessassa kun on hätä, Adele kuvailee The Sunille.

Lapset kulkevat paljain jaloin ja valvovat niin pitkään kuin haluavat

Allenit ovat kohdanneet kuitenkin elämässään myös epäonnea. Adele ja Matt kertovat The Sunille, että he olivat saaneet aiemmin tänä vuonna häädön kodistaan. Nyt perhe on asunut kahdeksan kuukauden ajan tilapäisessä asunnossa, jonka sosiaalitoimisto heille järjesti.

Adele ja Matt Allen uskovat vakaasti, että lapset saavat tehdä omat päätöksensä. Niinpä parin lapset eivät käy koulua, eikä heillä ole nukkuma-aikaa.­

The Sun kuvailee asunnon olevan pieni ja täynnä tavaraa, jotka ovat edelleen pahvilaatikoissa. Ylimääräinen pakastin lojuu keskellä olohuonetta.

Vanhemmat kertovat, että asunto on hyvin pieni kolmilapsiselle perheelle, joten he kaikki nukkuvat samassa makuuhuoneessa.

– Kaikki muut nisäkkäät nukkuvat lähellä jälkikasvuaan kun tarvitaan, äiti Adele huomauttaa.

– Se on mukava kokemus herätä lasten kanssa ja jakaa se hetki heidän kanssaan.

The Sun kuvailee perheen lasten vipeltävän paljain jaloin ja perheen käyvän aamuisin uimassa hyisessä joessa.

– Pidämme siitä ajatuksesta, että palataan luontoon ja kävellään paljain jaloin, vaikka olisikin kylmä, Adele kertoo lehdelle.

Matt ja Adele korostavat lehden haastattelussa haluavansa lastensa tehdä itsenäisiä päätöksiä. Parin lapset saavat esimerkiksi päättää omat nukkumaanmenoaikansa.

8-vuotias Ulyesses-poika meneekin usein nukkumaan vasta keskiyöltä ja herää aamu yhdeksän ja kymmenen välillä.

– Ulyesses on kiinnostunut numeroista, joten hän harjoittelee laskemista Mattin kanssa. Lukeminen häntä ei kiinnosta. Hän mieluummin pelaa Scrabblea iPadilla.

Ei shampoota tai hammastahnaa

Molemmat vanhemmat ovat omien sanojensa mukaan kasvaneet hyvin tavallisessa perheessä, jossa oli tiukka kuri. Omia lapsiaan he eivät voisi kuvitellakaan samanlaiseen ympäristöön.

He suosivat niin ravinnossaan kuin kodin tuotteissakin luonnonmukaisia aineksia.

– Shampoo, hoitoaine, hammastahna... En ole käyttänyt niitä vuosikausiin, en edes muista milloin viimeksi. Hammastahnan sijaan pureskelen kookosöljyssä uitettua neilikkaa. Ällistyisitte, jos tietäisitte miten puhtaalta suunne tuntuu sen jälkeen.

  • Katso parin haastattelu This Morning -aamu-tv:ssä alla olevalta videolta:

Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Allenit kertovat lehdelle, että sukulaiset hyväksyvät heidän elämäntyylinsä, mutta jotkut ovat hieman ihmeissään parin päätöksistä.

– Sukulaiset ovat hyvin avaramielisiä, mutta ihmettelevät varmasti samoja asioita kuin muutkin. He ovat uteliaita, Adele sanoo ja uskoo, että hänen perheensä vaihtoehtoinen elämä innostaa muitakin ihmisiä miettimään omaa arkeaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?