Sami Yaffa paljastaa totuuden hänen ja Andy McCoyn väleistä – oikoo vuosikymmeniä kiertäneitä huhuja: ”Jengi luulee...” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sami Yaffa paljastaa totuuden hänen ja Andy McCoyn väleistä – oikoo vuosikymmeniä kiertäneitä huhuja: ”Jengi luulee...”

Pelle Miljoona Oy kiertää Suomea keikoilla ja on tehnyt uutta musiikkia ensimmäisen kerran 38 vuoteen. Mutta mitä rocklegendat ajattelevat vanhoista riidoista nyt?

Pelle Miljoona Oy: Andy McCoy, Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Sami Yaffa ja Ari Taskinen. – Tämä bändi vie meidät 40 vuotta ajassa taaksepäin, Taskinen sanoo.­

24.11.2018 18:11 | Päivitetty 24.11.2018 23:57

Uusi Kampushalli Kokkolassa on nähnyt SM-tason urheilua ja suosikkiartisteja, mutta ei ehkä ihan tällaisia legendoja yhtä aikaa lavalla: Pelle Miljoona Oy on aktivoitunut 38 vuoden tauon jälkeen levyttäväksi ja keikkailevaksi bändiksi.

Siis juuri se Pelle Miljoonan eli Petri Tiilin yhtye, joka levytti vuonna 1980 Moottoritie on kuuman, yhden suomalaisen rockhistorian merkittävimmistä albumeista.

Miten Pelle, 63, Tumppi Varonen, 62, Ari Taskinen, 59, Andy McCoy, 56 sekä Sami Yaffa, 55, suhtautuvat nyt toisiinsa? Aikoinaanhan kokoonpano hajosi dramaattisesti, kun McCoy ja Yaffa lähtivät juuri kiertueen aattona Ruotsiin perustamaan Hanoi Rocksia.

Bändi on kuin aikakone kuin aikakone, kosketinsoittaja, bändin suurimpien hittien säveltäjä Taskinen sanoo.

– Tämä bändi vie meidät 40 vuotta ajassa taaksepäin, hän vakuuttaa.

– Me unohdimme ikääntyä, Yaffa sanoo ja jatkaa:

– Voisi kuvitella, että olemme kehittyneet niiden 40 vuoden aikana, jotka olemme soittaneet tämän jälkeen jokainen tahoillamme. Mutta ei, tämä kuulostaa ihan samalta. Se johtuu siitä, että nämä biisit kuuluu soittaa näin.

– Vakavasti puhuen, kaikki ihmiset pysyvät mielestäni samoina henkilöinä nuoruudesta lähtien, Pelle Miljoona yrittää, mutta vitsailuksihan homma menee:

– Andykin oli jo tuommoinen syntyessään. Syntyi hattu päässä. Pummas varmaan heti lekurilta spaddua, soittajat antavat mielikuvituksen lentää ja jatkavat lause kerrallaan tarinaa kuin vanha pariskunta.

Tarinan kohde eli Andy McCoy nauraa ja imitoi vastasyntynyttä itseään:

– Onks sul röökiä?

Andy McCoy.­

Vanhoja kaunoja ei ole, he vakuuttavat. Ei, vaikka Sami Yaffa sanoo nyt, että olihan hänen ja Andyn äkkilähtö bändistä ”paska temppu”. Hän oli juuri täyttänyt 17, Andy McCoy oli vajaan vuoden vanhempi. Takana oli kesä 1980 keikkailua ”maan suosituimpana yhtyeenä” ja studiotyö, jonka hedelmää eli Moottoritietä oltiin juuri julkaisemassa.

Mutta moottoritie oli kaksikolle kuuma ja tie vei maailmalle, rockin historiaa tekemään.

Pelle kuitenkin huitaisee. Hänen mielestään kaksikon lähdön dramaattisuus on vuosien mittaan paisunut isommaksi kuin se aikanaan oli.

– Koko juttua on liioiteltu, Pelle Miljoona sanoo.

– Siihen aikaan helsinkiläisten bändien kokoonpanot vaihtelivat koko ajan. Kaikki treenasivat (sittemmin puretussa monitoimitalo) Lepakossa. Soittajat kiersivät kämpästä toiseen, hän selittää.

– Ja olisivathan suomalaiset jääneet vaille hienoa tarinaa, jos Sami ja Andy eivät olisi lähteneet mihinkään.

Hanoi Rocksin tarinassa on riittänyt kertomista – ja tulkitsemista. Sami Yaffan mielestä siitäkin on levitetty perättömyyksiä.

– Jengi luulee, että minä en ole Andyn kanssa väleissä, mutta se ei pidä paikkaansa. Frendejähän me ollaan, basisti sanoo.

Illan keikalla Pelle Miljoona Oy soittaa tietysti Moottoritie on kuuma -albumin sekä kappaleita, jotka Pelle Miljoona tai Tumppi Varosen Problems olivat levyttäneet jo ennen vuotta 1980. Nostalgian vastapainoksi kuullaan myös viisi uutta kappaletta, jotka on juuri julkaistu Anna soihtusi palaa -ep:llä.

Noin 600 ihmisen yleisö on tuoreistakin biiseistä ihan innoissaan, mutta vuosikymmenten takaisten, elämän kerrostumia keränneiden klassikkobiisien vastaanottoon ne eivät tietenkään yllä. Voi vain kuvitella, missä tilanteissa esimerkiksi Olen kaunis on nyt keski-ikäisiä kuulijoita ammoin lohduttanut – tai missä tilanteissa Tahdon rakastella sinua -hittiä on ollut syytä siteerata.

–Vakavasti puhuen, kaikki ihmiset pysyvät mielestäni samoina henkilöinä nuoruudesta lähtien, Pelle Miljoona sanoo.­

Kokkolassa on myös paljon kuulijoita, jotka ovat syntyneet Pelle Miljoona Oy:n hajoamisen jälkeen. Samoin on kuulemma ollut kiertueen neljällä edellisellä keikalla.

– Vaasassa eturivissä oli ihan 15-vuotiaita, Yaffa arvelee, mutta Pelle täsmentää:

– Oli niiden pakko olla täysi-ikäisiä. Keikalle oli ikäraja. Mutta meistä kolmekymppiset näyttävät ihan kaksikymppisiltä.

Paikalla on myös Hanoi Rocks -faneja – nuoria hekin. Fanien pukeutumistyyli julistaa, että Andyn, Samin ja muun muassa Michael Monroen nuoruusvuosien kuvia on katsottu tarkkaan omaa asua suunniteltaessa.

Bändi täyttää toiveet myös musiikillisesti. Se tosiaan kuulostaa vähintään yhtä hyvältä kuin ensimmäisenä aktiiviaikanaan.

– Nyt muutaman keikan jälkeen osaa jo ottaa iisisti. Tässä on huumoria, itseironiaa ja irrottelua, Pelle Miljoona kuvailee.

”Aikanaan huumorimme oli korkeintaan tahatonta”

Onko huumori, itseironia juuri se asia, joka on toisin Pelle Miljoona Oy:ssä nyt ja runsaat 38 vuotta sitten?

Jokainen yhtyeen jäsen on uravalinnoissaan ollut uskollinen nuoruutensa ihanteille ja rokkiromantiikalle, sitä tuskin voi epäillä pahinkaan kyynikko. Rokki on soinut, välillä pienemmille, välillä isommille yleisöille. Uutta musiikkia on tehty vanhat sankarit mielessä.

Mutta jotenkin tuo valinta näyttää nyt vielä uskottavammalta, kun näillä runoilijoilla ja musikanteilla on lavalla pilke silmäkulmassaan ja esimerkiksi Pellen välispiikit sisältävät omalaatuista huumoria.

Tältä yhtye näytti uransa alkuaikoina: Ari Taskinen (vas.), Andy McCoy, Sami Yaffa, Pelle Miljoona ja edessä Tumppi Varonen.­

Se tuntuu osoittavan, että Pelle, Tumppi, Andy, Sami ja Taskinen ovat ikääntyneet niin kuin kuka tahansa heidän laulujensa tahdissa elänyt, ja he myös tajuavat ajan kulumisen. Siinä on puolestaan omalle yleisölle ainutlaatuista lohduttavuutta, että vielä he jaksavat – ja kuulostavat lauluineen aina vain ajankohtaisilta.

– Aikanaan huumorimme oli korkeintaan tahatonta, Taskinen tokaisee ja saa Pellen muistelemaan keikkaa, jolla intoutui repimään ”kaikkea kaupallista pahaa” edustaneen Suosikki -lehden mainoslakanaa kesken esiintymisensä – ja putosi lavalta.

– Kaksi kertaa. Yleisö auttoi minut takaisin molemmilla kerroilla.

Kaikki viisi bändin jäsentä nauraa. Se lupaa hyvää. Moottoritie tuskin kylmenee ihan heti.

Bändin juhlakiertue huipentuu Helsingin jäähalliin 19.1.2019.

Korjaus kello 23.57: Korjattu Ari Taskisen iäksi 59 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?