Sankarisukeltaja Mikko Paasi tapasi presidentti Niinistön viikko sitten – sai nyt kutsun Linnan juhliin: ”Tämä on suuri kunnia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sankarisukeltaja Mikko Paasi tapasi presidentti Niinistön viikko sitten – sai nyt kutsun Linnan juhliin: ”Tämä on suuri kunnia”

Mikko Paasi ja hänen vaimonsa saivat kutsun Linnan juhliin.

Mikko Paasi sai kutsun Linnan juhliin.

21.11.2018 15:40

Thaimaassa luolaan jääneitä poikia mukana pelastamassa ollut sankarisukeltaja Mikko Paasi ja hänen Krista-vaimonsa saivat tänään keskiviikkona kutsun Linnan juhliin.

– Tämä on suuri kunnia meille molemmille, Paasi kertoo Ilta-Sanomille.

Thaimaan kuningas myönsi Mikko Paasille Thaimaan korkeimman mahdollisen kunniamerkin syyskuussa.

– Tämä vuosi on ollut meille aikamoinen matka niin hyvässä kuin huonossakin. Vuoden 2018 loppu häämöttää, mutta ennen sitä suomalaisilla on edessään eräs todella tärkeä päivä, Krista Paasi kirjoitti kutsusta jakamansa kuvan yhteydessä.

– 6.12 on päivä, jolloin Suomi itsenäistyi Venäjästä 101 vuotta sitten. Tänä vuonna 6.12 on meille erityisen merkittävä, sillä saimme Suomen tasavallan presidentiltä kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Olen innoissani ja jännittynyt, mutta ennen kaikkea ylpeä, hän jatkoi.

Paasi tapasi tasan viikko sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistön kahvihetken merkeissä.

– Tämä oli tapaaminen ihan miesten kesken. Kieltämättä olin odottanut tätä kohtaamista ja sitä, että pääsen kättelemään presidenttiä. Tapaamisesta tuli hieno fiilis, hän kertoi tuolloin.

Tapaaminen kesti noin parikymmentä minuuttia.

– Kahvittelun aikana keskustelimme molemmille tutusta aiheesta, Thaimaan luonnonkatastrofeista, Paasi sanoo viitaten Niinistön tsunamikokemukseen vuonna 2004.

Mikko kertoo vielä heidän pyöritelleen ajatuksia siitä, mistä tällaiset luonnonkatastrofit johtuvat ja millaisiin pelastusoperaatioihin ne johtavat.

Mikko Paasi teki myös huomion, että koska presidentillä on niin kiire hoitaa asioitaan, hän pitää kansasta hyvää huolta.

Mikko Paasi tapasi Sauli Niinistön marraskuun puolessa välissä.

Paasi lähtee pian Thaimaahan tekemään dokumenttia pelastusoperaatiosta kirjailija Johanna Elomaan kanssa.

Paasi nousi julkisuuteen viime kesänä osallistuessaan thaimaalaisten jalkapallopoikien pelastusoperaatioon Thaimaassa. Hän päätti kertoa menneisyydestään lokakuun lopulla ilmestyneessä Elomaan kirjassa Sukellus valoon (Otava).

Thaimaahan lähtiessään Mikko kuvitteli vain vievänsä sukellusvarusteensa varsinaisten pelastajien käytettäväksi, mutta pian hänen ja muiden vapaaehtoisten taitoja tarvittiin.

– Istuimme pitkään ja tuijotimme toisiamme, että menemmekö me nyt oikeasti. Olemme ainoat vapaaehtoiset, Mikko kertoo.

Mikko työskenteli sukellusreitin vaativimmissa osissa. Operaatio vaati yhden sukeltajan hengen. Lopulta koko joukkue saatiin ulos veden saartamasta luolasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?