Sara Forsbergin uusi hiustyyli aiheutti riidan ”kulttuurisesta omimisesta” – sometähti suivaantui: vastasi kohuun napakalla tilityksellä

Sara Forsbergin Instagramissa alkoi käydä kova kuhina tähden pikkulettikampauksen vuoksi.

21.11.2018 10:39

Somekohu sai tarpeeksi materiaalia syntyäkseen, kun laulaja ja YouTube-tähti Sara Forsberg, taiteilijanimeltään SAARA, julkaisi suositulla Instagram-tilillään kuvan itsestään afrikkalaisten ja afroamerikkalaisten suosimassa pikkulettikampauksessa.

Osa naisen faneista tylytti melko suorasukaisesti uuden kampauksen olevan kulttuurista omimista. Termi tarkoittaa sitä, että eri kulttuurista tuleva lainaa toiselle kulttuurille kuuluvia elementtejä, tapoja tai symboleita ilman lupaa ja ymmärtämättä niiden taustoja.

Kommentoijat tylyttivät Forsbergin kampauksen olevan kulttuurista omimista. Osa kertoi jopa lopettavansa nyt naisen seuraamisen Instagramissa. Osa faneista puolusti Forsbergia, ja eivätkä ymmärtäneet miksi asiasta olisi pitänyt pahoittaa mielensä.

– Hän saa laittaa hiuksensa niin kuin haluaa, ei kukaan omista tuota hiustyyliä. En lopeta sen takia seuraamista, eräs kommentoija totesi.

Nyt Forsberg päätti itsekin avata sanaisen arkkunsa kohun suhteen ja kertoa, miten päätyi ottamaan keskustelua herättäneen lettikampauksen. Hän kertoo kysyneensä afrikkalaisilta ja afroamerikkalaisilta ystäviltään mielipidettä hiustyyliinsä.

– Olen rakastanut lettejä pienestä asti, ja sain nyt rohkeutta kokeilla tätä. Kiitos kaikille, jotka ymmärsitte ja tuitte päätöstäni! Tiedän, että kulttuurinen omiminen on iso ilmiö tänä päivänä, mutta voin vakuuttaa teille, että tarkistin tummaihoisilta ystäviltäni ovatko he okei asian suhteen, Forsberg kertoo.

– Olen todella tietoinen hiustyylin alkuperästä ja kunnioitan sitä. Olen nyt muutaman päivän aikana saanut paljon kehuja – useimmat niistä ovat tulleet upeilta ja avarakatseisilta tummilta naisilta. En usko siihen, että kenellekään voi kertoa mitä saa tai ei saa tehdä. Toivon, että voisimme kaikki levittää avarakatseisuutta ja rakkautta negatiivisuuden sijaan, Forsberg toteaa.

Keskustelu kulttuurisesta omimisesta kävi edelleen kuumana kommenttikentässä.

– Se on aina hauskaa, kun valkoiset kommentoivat ja kertovat, miltä mustista tuntuu, eräs kommentoija huomautti.

– Tämä on hiustyyli, ei mikään loukkaus, eräs kommentoija puolestaan muistutti.

Forsberg ei ole koskaan arastellut kertoa avoimesti elämästään sosiaalisessa mediassa. Tänä syksynä hän kertoi kamppailustaan painonsa kanssa ja paljasti kerryttäneensä painoa 22 kiloa. Forsberg kuvaili, että parisuhteen ongelmat ja työstressi johtivat masennukseen ja yksinäisyyteen.

– Söin hirveästi ruokaa, koska se lohdutti aina. Hampparista sulla ei ikinä tule surullinen olo. Harrastan sitä tarpeeksi pitkään, että ei kiinnosta. Terveys ei kiinnosta. Ei kiinnosta, jaksanko heilua lavalla. Millään ei ollut mitään väliä. Nyt kun olen siitä parantunut suurimmaksi osaksi ja olen terveemmässä paikassa henkisesti, on että hitsi, kun päästi sen menemään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?