Janina Fry, 45, teki kipeän päätöksen rintojen poistosta – päätyi äärimmäiseen ratkaisuun lastensa vuoksi: ”Haluan elää”

Julkaistu:

syöpä
– Olen saanut paljon kiitosviestejä siitä, että kerroin avoimesti rintojenpoisto-operaatiostani, yrittäjä Janina Fry kertoo.
Janina Frylle, 45, on ollut jo muutaman vuoden ajan selvä asia, että hän osallistuu vapaaehtoisena Syöpäsäätiön toimintaan. Lauantaina Janina oli mukana säätiön 20-vuotisjuhlagaalassa.

Illan aikana Janina (o.s. Frostell) kertoi Ilta-Sanomille auttavansa mielellään säätiössä, koska syöpä on kulkenut hänen suvussaan. Ensin isä menehtyi keuhkosyöpään ja rakas äiti nukkui pois keväällä 2017 sairastettuaan viisi vuotta rintasyöpää.

Me Naiset -lehdessä Janina paljasti, että melko pian äidin menehtymisen jälkeen hänen omasta rinnastaan löytyi syövän alku.

– Kävin tutkimuksissa ja minulta löydettiin rintasyövän esiaste, jonka sisällä oli alkava syöpä. Tutkimusten jälkeen todettiin, että minulla on rinta- ja munasarjasyövälle altistava BRCA2-geenivirhe, Janina kertoi IS:lle Syöpäsäätiön illassa.
Kaunis kahden lapsen äiti ja yrittäjä painotti vielä, että BRCA2-geenivirhettä kantavat sairastuvat 40–70 prosentin varmuudella rintasyöpään.

Tiedon saatuaan Janinalle muistui mieleen vuodet, joiden aikana hän seurasi äitinsä taistelua rintasyöpää vastaan.

– Äidin sairastelu oli rankkaa. Elin hänen mukanaan nuo ajat sekä autoin äitiä kaikin mahdollisin tavoin. Samalla kotona oli kaksi pientä lasta ja tein vaatemallistojani, joten aika rankkaa oli. Silti se oli pientä verrattuna äitini kärsimyksiin, hän muisteli.


Kun rintasyövän alku ja tutkimusten jälkeen myös geenivirhe löydettiin vuosi sitten, Janina kertoo vaipuneensa kaiken paineen alla synkkyyteen. Muistoissa olivat vielä kirkkaina äidin viimeiset vuodet. Janina päätti toimia.

– Tajusin, että syöpä on meidän perheen sukurasite. Sitten aloin miettiä, että minulla on pienet lapset ja ihana aviomies. Haluan elää ja nähdä lasteni kasvavan, jos se minulle suodaan, hän herkistyy.

Janina pyöritteli tulevaisuuttaan mielessään ja teki päätöksensä: hän meni ennaltaehkäisevään rintojenpoisto- ja korjausleikkaukseen.

– Silloin vielä kun syöpää vasta epäiltiin ja kuvissa näkyi kalkkikertymä, päätettiin suorittaa leikkaus ja pyysin sitten samalla rintojen pienennystä, Janina muisteli.


Geenitestituloksen jälkeen Janina keskusteli vakavasti tohtorin kanssa.

– Hän suositteli rintarauhasten poistoa. Kaikki tapahtui sitten aika nopeasti; marraskuussa vuosi sitten pienennettiin rinnat ja tammikuussa poistettiin toinen rinta sekä tehtiin tilalle rekonstruktio eli uusi rintarauhanen. Toinen rinnoistani poistettiin ja tehtiin lokakuussa, hän kertoi ja kehui suomalaista sairaanhoitoa, sairaanhoitajia ja lääkäreitä erinomaisiksi.

Janina kertoi olevansa kaiken turbulenssin jälkeen levollisin mielin. Hän ylisti Mark-miestään tämän tuesta, samoin ystäviään. Janina myös pyöritteli ajatuksiaan ääneen ja kertoi halunneensa tuoda asian julkisuuteen.

– Kun rintasyövästä ja geenivirheistä keskustellaan ja kirjoitetaan, se herättää ihmiset pitämään itsestään paremman huolen. Suuri kiitos kuuluu myös muille asiasta kertoneille tunnetuille naisille kuten Heidi Sohlbergille ja Angelina Jolielle, Janina huomautti.

– Rohkaistuin kertomaan tarinani, ja olen ilokseni saanut paljon kiitosta ulostulostani. Jos näin olen voinut jotakuta auttaa tekemään omat ratkaisunsa, olen onnistunut, Janina päätti.