HS: Katri Helenan rakastetussa hitissä hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä venäläisen säveltäjän teokseen - Viihde - Ilta-Sanomat

HS: Katri Helenan rakastetussa hitissä hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä venäläisen säveltäjän teokseen

Helsingin Sanomat kertoo Katri Helenan rakastetun Katson sineen taivaan -klassikon herättäneen kummastusta musiikkiharrastajien ja ammattilaisten keskuudessa.

Katri Helena edusti Katson sineen taivaan -kappaleella Suomea euroviisuissa vuonna 1979.­

18.11.2018 11:12

Katri Helena edusti Katson sineen taivaan -kappaleella Suomea euroviisuissa vuonna 1979. Kappale sijoittui viisukarkeloissa sijalle 14.

Helsingin Sanomat kuvailee kappaleella olevan liki tismalleen sama melodia kuin venäläissäveltäjä César Cuin pianopreludiassa. Lehden mukaan kahdeksan tahdin mittaiset pääteemat eroavat vain lopussa.

Cuin teos on sävelletty 1900-luvun alussa. Venäläissäveltäjä menehtyi vuonna 1918.

Kuuntele alla olevalta videolta César Cuin teos:

Jos video ei näy selaimellasi, niin voit katso sen myös tästä.

Katson sineen taivaan -kappaleen säveltäjä Fredi, oikealta nimeltään Matti Siitonen, kertoo HS:lle ettei hän ole koskaan kuullut César Cuin teosta. Hän kuvailee lehdelle Katson sineen taivaan -kappaleen saaneen alkunsa vuonna 1976, jolloin hän edusti Suomea viisuissa kappaleella Pylly vasten pyllyä - pump pump.

– Jos ruvettaisiin katsomaan, niin jokaisesta kappaleesta löytyisi vaikka mitä. Jokaisen bluesin voisi haastaa heti oikeuteen, Siitonen miettii lehden haastattelussa.

Matti Siitonen on säveltänyt Katri Helenan Katson sineen taivaan -kappaleen.­

Katso alla olevalta videolta Katri Helenan Katson sineen taivaan -esitys viisukarsinnassa:

Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Baddingin kappale herätti keskustelua

Suomalaisten rakastamat hitit ovat olleet otsikoissa tänä syksynä aiemminkin. Marraskuun alussa keskustelua herätti Rauli Badding Somerjoen Kuihtuu kesäinen maa -kappaleen ja unkarilaisen Teri Harangozón Minden ember boldog akar lenni -kappaleen samankaltaisuus.

Unkarilaista musiikkia vuosikymmenten ajan harrastanut Jouko Heikkala kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa häkeltyneensä Harangozón kappaleen kuullessaan sen tutuista melodioista.

–  Kyllä sen huomasi heti ensimmäisistä soinnuista, että tämähän on tuttu kappale. Se on hyvin identtinen Baddingin kappaleen kanssa, oululainen Heikkala kertoi IS:lle.

Tarkemmalla kuuntelulla Heikkala huomasi, että kappale todella oli samanlainen Baddingin Kuihtuu kesäinen maa -biisin kanssa. Se on julkaistu vuonna 1966 ja Baddingin versio siitä vasta vuonna 1982.

Lue lisää: Onko Rauli Badding Somerjoen hittikappale plagiaatti? Oululainen Jouko ällistyi huomatessaan identtisyyden – ”Alkusoinnuista lähtien oli selvää”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?