Freddie Mercury lähetti ystävälleen lahjan haudan takaa – Elton John koki elämänsä yllätyksen ja purskahti välittömästi kyyneliin - Viihde - Ilta-Sanomat

Freddie Mercury lähetti ystävälleen lahjan haudan takaa – Elton John koki elämänsä yllätyksen ja purskahti välittömästi kyyneliin

Kuukausi Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen Elton John sai paketin. Hän alkoi itkeä nähdessään, mitä siellä oli.

Elton John kuului Freddie Mercuryn läheisimpiin ystäviin.­

15.11.2018 15:49

Kriitikkojen kritisoima ja yleisön rakastama Queen-elokuva Bohemian Rhapsody on tuottanut maailmanlaajuisesti tähän mennessä peräti 260 miljoonaa euroa.

Queen-kuume valloittaa jälleen maailmaa ja yhtyeen legendaarisen laulajan Freddie Mercuryn ilmiömäinen lahjakkuus kiirii uusille sukupolville.

Elokuvaa on kritisoitu siitä, että se esittää silotellumman version Mercuryn elämästä eikä esimerkiksi käsittele miehen kuolemaa.

Freddie Mercury menehtyi 45 vuoden iässä 24. marraskuuta 1991 Lontoossa. Laulaja oli saanut hiv-diagnoosin vuonna 1987, mutta halusi pitää sairautensa salassa.

Freddie Mercuryn hautajaiset järjestettiin 27. marraskuuta 1991. Niihin osallistui vain alle 40 ihmistä.­

Laulaja salasi sairautensa myös bändikavereiltaan. Miehen vointi nousi puheenaiheeksi kunnolla vasta 1989, kun yhtye suunnitteli uutta kiertuetta.

– Emme pitkään aikaan tienneet, mikä oli vialla. Oli eräänlainen kirjoittamaton sääntö, ettemme koskaan puhuneet asiasta, sillä Freddie ei halunnut puhua. Hän sanoi vain, ettei pysty tekemään kiertuetta, eikä asiasta puhuttu enempää, Queenin kitaristi Brian May kuvailee Somebody To Love -kirjassa.

– Tiesimme hänen olevan hirvittävän sairas, mutta sen kuuleminen oli kamalaa. Olimme pitkään yrittäneet vakuutella itsellemme, että kyseessä olisi jokin muu sairaus, rumpali Roger Taylor sanoo.

Mercury kertoi sairaudestaan julkisesti vasta päivää ennen kuolemaansa 23. marraskuuta.

”Viimeviikkoisten valtavien spekulaatioiden jälkeen vahvistan, että olen hiv-positiivinen ja minulla on aids. Halusin pitää tiedon salassa tähän asti suojellakseni läheisteni yksityisyyttä. Kuitenkin ystävieni ja fanieni on nyt aika saada tietää totuus”, hän kirjoitti tiedotteessaan ja toivoi ihmisten käyvän taistoon kamalaa tautia vastaan.

Mercury menehtyi 24. marraskuuta 1991 kotonaan Lontoossa läheistensä ja rakkaiden kissojensa ympäröimänä. Hän kuoli silittäen Delilah-kissaansa, jolle oli kirjoittanut Delilah-kappaleen Innuendo-albumille.

Freddie yhden kissoista kanssa vuonna 1980.­

Laulajan elämän suurin rakkaus Mary Austin valvoi herkeämättä Mercuryn sairasvuoteen äärellä.

– Freddie tiesi kuoleman olevan lähellä. Hänen elämänlaatunsa oli muuttunut dramaattisesti ja päivä päivältä kivut kovenivat. Hän oli menettämässä näkönsä ja hänen kehonsa heikkeni. Oli järkyttävää nähdä hänen kuihtuvan pois, Austin on kertonut OK! -lehdelle.

Laulajan läheisiin ystäviin kuulunut muusikko Elton John teki kunniaa Mercurylle Axl Rosen kanssa esittämällä Bohemian Rhapsodyn Wembleyn stadionilla Mercuryn muistokonsertissa huhtikuussa 1992.

Muistokonsertin hienoimpia hetkiä oli Elton Johnin ja Axl Rosen Bohemian Rhapsody yli 70 000 ihmisen yleisön edessä.­

Bohemian Rhapsody -elokuvan vanavedessä on noussut esiin, miten Elton John kertoi omassa Love is the Cure: On Life, Loss and the End of AIDS -kirjassaan Mercuryn viimeisistä hetkistä. Laulaja-lauluntekijä muistutti, että vaikka Mercury oli lavalla kuinka mahtaileva tahansa, hän oli äärimmäisen tarkka yksityiselämästään. Elton John oli yksi niistä harvoista, joille mies uskoutui heti diagnoosinsa saatuaan.

”Olin järkyttynyt. Olin nähnyt, mitä sairaus oli tehnyt niin monille muille ystävilleni. Tiesin tarkkaan, mitä se tulee tekemään Freddielle. Ja niin tiesi myös hän itse.”

Elton Johnin mukaan Mercury tiesi tuskaisen kuoleman olevan tulossa, mutta pysytteli silti urheana.

”Hän kävi tilaisuuksissa, jatkoi esiintymistä Queenin kanssa ja oli yhä se sama hauska, hervoton ja antelias ihminen, joka hän oli aina ollut. Kun Freddien tila huononi 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, sitä oli vaikea kestää. Särki sydämeni nähdä aidsin tuhoavan maailmasta tämän valopilkun. Lopulta hänen kehonsa oli täynnä Kaposin sarkooman aiheuttamia leesioita eli verisuonikasvaimia. Hän oli lähes sokea. Hän oli niin heikko, ettei hän pystynyt enää kävelemään.”

Elton Johnin viesti Freddie Mercurylle hautajaiskimpussa.­

Elton John oli surunmurtama ystävänsä kuoltua. Reilun kuukauden päästä kuolinpäivästä oli joulupäivä. Elton John maleksi suruissaan kodissaan, kun oveen koputettiin.

”Ystäväni saapui ovelleni ja ojensi jotakin tyynyliinassa. Avasin sen ja sisällä oli lempiartistini Henry Scott Tuken maalaus. Ja viesti Freddieltä.”

”Vuosia aiemmin Freddie ja minä olimme keksineet hellittelynimiä toisillemme, meidän drag-queen alter egomme. Minä olin Sharon, hän oli Melina. Freddien viestissä luki: Rakas Sharon, ajattelin, että pitäisit tästä. Rakkaudella, Melina. Hyvää joulua...”

Elton John kuvailee kuusi vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan itkeneensä kuin lapsi nähdessään kirjeen.

”Tämä kaunis mies oli menehtymässä aidsiin ja viimeisinä päivinään oli jotenkin onnistunut löytämään minulle ihanan joululahjan. Niin surullista kuin se hetki olikin, se on se hetki, jota ajattelen eniten muistaessani Freddietä. Siinä kiteytyy hänen luonteensa. Kuolemansa jälkeen hän muistutti minulle, mikä teki hänestä niin erityisen eläessään.”

Oletko muistanut äänestää jo IS:n Queen-kisassa? Täältä pääset katsomaan finalistien suoritukset!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?