Janina Fry kertoo MeNaisissa syöpäshokistaan: päätyi rintojen poistoon - Viihde - Ilta-Sanomat

Janina Fry kertoo MeNaisissa syöpäshokistaan: päätyi rintojen poistoon

Julkaistu: 15.11.2018 7:45

Janina Fry kertoo MeNaisissa halunneensa pistää syövälle kampoihin nähtyään äitinsä kohtalon.

Janina Fryn viimeiset vuodet ovat olleet suruntäytteisiä. Hänen isänsä menehtyi keuhkosyöpään muutama vuosi sitten ja äiti vuoden 2017 keväällä rintasyöpään.

MeNaiset kertoo, että pian äidin menehtymisen jälkeen Janina Fryn rinnasta löytyi syövän alku, ja selvisi, että hän kantaa rinta- ja munasarjasyövälle altistavaa geenivirhe BRCA2:ta.

– Tuloksen kuultuani olin shokissa. En voinut uskoa sitä todeksi, hän kertoo MeNaisille.

Janinalle tehtiin ennaltaehkäisevä rintojenpoisto- ja korjausleikkaus: toinen tammikuun lopussa, ja toinen lokakuussa. Leikkauksissa syöpäriskin minimoimiseksi Janinan omat rintarauhaset poistettiin, ja ne rakennettiin uudelleen.

Janina Fy on miettinyt paljon äitiään, jonka vierellä hän näki, mihin liian myöhään havaittu rintasyöpä voi pahimmillaan johtaa.

– Olen kantanut syyllisyyttä äidin kärsimyksestä, mutta samalla yritän järkeillä, että jokaisen on myös itse kannettava vastuu terveydestään. Siksi minä nyt pistän syövälle kampoihin leikkauksillani, hän toteaa MeNaisille.

Fry on puhunut äidin sairaudesta myös IS:lle. Fry näki äitinsä kärsimyksen läheltä, sillä hän piti huolta äidistään tämän ollessa väsynyt. Hän kuskasi äitiään hoitoihin ja oli tämän tukena.

Äidille ja tyttärelle oli tärkeää, että he jakoivat vaikean asian.

– En osannut hyväksyä äidin sairautta, en pystynyt siihen enkä edes halunnut. Koetin keksiä kaikki mahdolliset tavat, joilla sairautta voisi hoitaa. Äiti suhtautui osaan hoidoista epäluuloisesti, vaikka aina välillä hänkin halusi uskoa eri hoitojen tehoon, Janina kertoi IS:lle.

Äidin kuolema tuntui lopulta oudolta. Enää ei tarvinnut keksiä tapoja parantaa syöpä.

– Siinä vaiheessa, kun se eteni siihen, että äiti ei enää jaksanut ja hän nukkui pois, oli se tunne outo. Järkyttävä, syvä suru ja se, että oli pakko hyväksyä se, Fry kertasi Suomipopin haastattelussa tunteitaan äitinsä kuoleman jälkeen.

– (Äidin sairaus) on ollut kovinta, mitä elämässä on kokenut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?