Muusikkolegenda Harri Saksala tartutti tyttäriinsä kipinän muusikon urasta – luovat nyt nimeä poikkeuksellisella bändillään - Viihde - Ilta-Sanomat

Muusikkolegenda Harri Saksala tartutti tyttäriinsä kipinän muusikon urasta – luovat nyt nimeä poikkeuksellisella bändillään

Lailai-yhtyeen solisteina laulavat Helmi ja Tuuli Saksala, pitkän linjan musiikkimies Harri Saksalan tyttäret.

–Oma stoori on pitänyt kuitenkin kirjoittaa ja kapinoida faijaa vastaan jollain ihan naurettavilla jutuilla. Kuunnella Whitney Houstonia. Tai jotain elektroa, jota hän ei silloin voinut sietää, Helmi (oik.) naurahtaa.­

10.11.2018 13:20

Lailai. Vauvan jokellusta muistuttava bändinimi kannattaa pistää mieleen. Ainakin, jos tarttuva, reggaesta ja muusta karibialaisesta rytmimusiikista vaikutteita ammentanut suomenkielinen pop kiinnostaa. Lailai erottuu muista yhtyeistä muun muassa sillä, että sen kaksi solistia laulavat yhdessä samaa ääntä.

Lailain solisteina laulavat Saksalan sisarukset, Helmi ja Tuuli. He ovat toisen polven musiikintekijöitä, sillä heidän isänsä Harri Saksala aloitti levytysuransa jo 1960-luvulla – ja mittavan soolotuotannon lisäksi Saksala on vaikuttanut muun muassa yhtyeissä Topmost, Soulset, Kalevala, Apollo ja Punainen lanka.

–Olimme paljon tekemisissä, kun bänditreenejä oli viitenä iltana viikossa ja keikat päälle. Tutustuimme bändissä ihmisinä, emme vain siskoina, Tuuli Saksala (vas.) muistelee.­

Siskoksilla on seitsemän vuotta ikäeroa, mutta se ei estänyt heitä aloittamasta yhteistä bänditaivalta 1990-luvun loppupuolella melko paljon keikkailleessa Dashing Waves -reggaeyhtyeessä – pikkusisko Helmi liittyi bändiin kosketinsoittajaksi vain 14-vuotiaana.

– Olimme paljon tekemisissä, kun bänditreenejä oli viitenä iltana viikossa ja keikat päälle. Tutustuimme bändissä ihmisinä, emme vain siskoina, Tuuli Saksala muistelee.

Nyt he ovat aikuisia ja käyvät ”oikeissa töissä”, Helmi Sitrassa tapahtumatuottajana, Tuuli Yleisradiossa musiikkitoimittajana. Musiikille omassa bändissä on silti aikaa.

Jo kotona soi ja soitettiin koko ajan. Jos Harri Saksala on tehnyt monipuolisen uran varhaisissa suomalaisissa rockyhtyeissä ja esittänyt laulajana ja muusikkona niin jatsia, karibialaista musiikkia kuin lastenmusiikkiakin, niin sama raja-aidaton musiikin nälkä on tarttunut seuraavaan sukupolveen.

Myös Helmin ja Tuulin veli Santeri Saksala on aktiivimuusikko, hän soittaa rumpuja muun muassa äskettäin Euroopan-kiertueen tehneessä Ben Granfelt Bandissa.

– Meillä on aina kuunneltu musaa laidasta laitaan. Faijan ennakkoluuloton asenne on vaikuttanut meihin, Tuuli sanoo.

Eikä tämä tarkoita sitä, että kotona olisi väkisin ”sivistetty”.

– Kun olimme Santerin kanssa nuoria hevareita, isä toi meille Brasilian-matkansa tuliaisina (paikallisen metallilegendan) Sepulturan levyn, Tuuli muistelee.

– Kotoa on tullut myös rohkeus kulkea omaa tietä. Vaikkapa oman musiikin suhde johonkin lähtökohtaisesti hittihakuiseen musiikkiin... On ihan fine tehdä omaa juttua, erilaiset tavat tehdä saavat elää rinnakkain – eihän niitä ole syytä keinotekoisesti erottaakaan. Oman paikan löytämiseen on aina kannustettu.

– Oma stoori on pitänyt kuitenkin kirjoittaa ja kapinoida faijaa vastaan jollain ihan naurettavilla jutuilla. Kuunnella Whitney Houstonia. Tai jotain elektroa, jota hän ei silloin voinut sietää, Helmi naurahtaa.

Ja nyt ”omaa stooria” on Lailai, kitaristi Aki Tryggin, basisti Kari Hulkkosen, rumpali Aarne Riikosen ja kosketinsoittaja Juha Kuoppalan kanssa muodostettu yhtye.

Sisarusten välisen valta-asetelman voisi kuvitella vaikuttavan yhtyeeseen ja niin se Helmin ja Tuulin mukaan vaikuttaakin – mutta ei niin kuin ehkä kuvittelisi. Isosisko ei ole pomo.

– Se menee pikemminkin toisin päin, Tuuli sanoo – eikä pikkusisko kiistä:

– Olen aika määrätietoinen. Mutta Tuulin energisyys pistää meitä liikkeelle sellaisina hetkinä, kun minulla meinaa usko loppua.

Varsinaiseen laulamiseen uskon loppuminen ei liity. Sisarusten äänet sointuvat yhteen hämmästyttävän hyvin – ja juuri se antaa Lailain soundiin persoonallisen piirteen.

– Varmaan se yhteen soiminen johtuu siitä, että olemme laulaneet yhdessä niin pitkään, Helmi Saksala sanoo.

– Studiossa ottoja kuunnellessa emme aina tienneet, kumman laulu on kyseessä.

– Saman äänen laulaminen on kuitenkin vaikeaa. Se vaatii harjoittelua ja sen miettimistä, miten se tehdään, Tuuli toteaa.

– Siinä kuitenkin kehittyy koko ajan. Kun olimme keikalla Huvila-teltassa, minun ei tarvinnut katsoa Tuulia, vaan tiesin koko ajan, mitä hän tekee ja mitä laulaa. Siinä ne yhdessä lauletut vuodet tuntuvat. Ja se, että tuntee toisen niin hyvin, Helmi Saksala sanoo.

Lailai -yhtyeen esikoisalbumi Samasta vedestä on julkaistu äskettäin. Lailai esiintyy Helsingin Stoassa 21.11. osana Aaltokoski Dance Marathon -festivaalia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?