Viihde

Sarjakuvapiirtäjä Heikki Paakkanen, 69, sivaltaa taiteellaan päivän polttavia aiheita: ”Polveilua ja pöheikköähän tarvitaan”

Julkaistu:

sarjakuvat
Heikki Paakkanen on tehnyt pilapiirroksia Ilta-Sanomiin jo 25 vuoden ajan.
69-vuotias Heikki Paakkanen on muun muassa graafikko, pilapiirtäjä, kuvittaja, animaatio- ja sarjakuvataiteilija, säveltäjä ja miekkailija. Muutamia asioita luetellakseni.

Maanantaina Sanomatalon käytävägalleria Helsingissä täyttyi Paakkasen tekemistä pilapiirroksista, kun siellä avattiin hänen näyttelynsä Ääääriviivoja.

Näyttely koostuu hänen tekemistään pilapiirroksista, jotka ovat ilmestyneet Ilta-Sanomissa vuosina 1994–2018. Samalla julkaistiin myös Paakkasen saman niminen kirja, jossa on mukana paljon suurempi kattaus miehen samaisia piirroksia.

– Oli helkkarin työlästä valita, että mitkä teokset laittaa näyttelyyn. Kyllähän niitä on kertynyt, kun 25 vuoden ajan sellainen on ilmestynyt joka maanantai, Paakkanen kertoo.


Ajatus näyttelystä ja kirjasta on muhinut Paakkasen päässä jo pitkään. Vain muutamia piirroksista on aiemmin ollut esillä pistenäyttelyissä, mutta näin suurella otannalla ei koskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koska kyseessä on todella pitkä otanta, niin tarkempi katsoja voi huomata muutoksia sekä tyylissä että asenteessa, hän huomauttaa.

Näyttelyssä on esillä useita pilapiirroksista tuttuja aihepiirejä. Mukana on muun muassa urheilua, politiikkaa, taidetta, sotaa, uskontoa, rasismia ja lomaa.

– 1990-luvun alussa ”rekrytoin” tällaisen hirviöpariskunnan, joiden dialogiin sain ujutettua aina jotain sanomaa. He kommentoivat puuhaillessaan milloin mitäkin esillä olevaa asiaa. Ne ovat aikansa kuvia, Paakkanen kertoo.

Paakkanen kuvailee, että hänen pilapiirroksensa ovat tarpeeksi väljiä ja niinä on tarpeeksi yksityiskohtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole kiinnostunut naulankantaan osumista. Mä mielelläni laadin kuvani väljästi ja ilahdun siitä, jos mun tuottama monimerkityksellisyys löytää katsojansa.

Hän kertoo yrittävänsä palvella katsojia ”informaatiokrääsällään”, rihkamallaan ja viivatekniikka vuodatuksellaan.

– Selkeä, johdonmukainen ja viivasuoralinjahan on tylsää. Polveilua ja pöheikköähän tarvitaan.


Joulukuussa 70 vuotta täyttävä Paakkanen on edelleen toiminnan mies.

– Olen aina ollut toimelias, ja hyvässä ja pahassa ryhtynyt kaikenlaisiin outoihinkin asioihin. Ellei niin tee, niin ei tule myöskään mitään jälkeä, hän huomauttaa.

Hyvä esimerkki tästä on se, että hän alkoi reilut viisi vuotta sitten harrastaa miekkailua, ja lokakuussa hän sijoittui Italian Livornossa käydyissä miekkailun maailmanmestaruuskisoissa 13. sijalle miesten kalpamiekkailun yli 70-vuotiaiden sarjassa.

– En itse ensin edes tajunnut, miten hyvä sijoitus se oli. Olin paras suomalaista miehistä, hän kertoo.

Paakkasen miekkailun opettajiin kuuluu muun muassa kaksissa olympialaisissakin Suomea edustanut Kurt Lindeman, 86.

– Hänen ohjeensa mukaan ei pidä ryhtyä vanhaksi, ja sitä aion noudattaa tulevaisuudessakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt