Ex-mäkikotka Toni Nieminen, 43, avautuu perhearjen haasteista – Topias-poika täyttää pian vuoden: ”Parisuhde on välillä koetuksella”

Yli nelikymppisenä Topias-pojan isäksi tullut Toni Nieminen kertoo ottavansa isyyden rennommin kuin aikoinaan, mutta myöntää uudelleen koetun vaippa-ajan kuormittaneen parisuhdetta.

Topias ja Toni Nieminen.

11.11.2018 7:42

Kulaus pullosta venyttää Topias Niemisen suun virneeseen. Vieressä istuvaa takavuosien mäkikotkaa Toni Niemistä naurattaa.

– Kunnon ryyppy maistuu Topiakselle siinä missä välillä isälleenkin, Nieminen, 43, naurahtaa.

Maitopullossa on kuulemma ollut taikaa isän ja pojan kahdenkeskisellä reppureissulla kuluvalla viikolla. Nieminen nappasi vajaan vuoden vanhan Topiaksen kainaloonsa työ- ja valmennusmatkalleen Heidi-äidin keskittyessä työkiireisiinsä.

– Mikäs sen parempaa näin isänpäivän alla kuin viettää yhteistä aikaa oman pojan kanssa. Tosin tämä matkustaminen on meille kahdelle jo muutenkin tuttua puuhaa, ja voi sanoa, että Topias on nopeassa tahdissa oppinut isänsä kaltaiseksi reppureissaajaksi, Nieminen sanoo hymähdellen.

– Meillä ei ole tien päälläkään mitään hätää. Jos Topiasta alkaa väsyttää tai ärsyttää joku, niin hörppy tai pari maitopullosta rauhoittaa häntä kummasti.

Topias viihtyy isänsä kanssa tien päällä. Perhe-elämä maistuu myös ex-mäkikotka Toni Niemiselle.

On kulunut melko tarkalleen vuosi siitä, kun olympiavoittaja Niemisen ja hänen Heidi-vaimonsa perhe kasvoi vielä yhdellä tulokkaalla, eläväisellä Topiaksella. Aiemmista liitoistaan Tonilla ja Heidillä on kummallakin kaksi tytärtä.

Lastenhoito käy tunnetusti työstä, eikä olekaan yleistä, että suomalaismies ryhtyy vaipanvaihtoon vielä yli nelikymppisenä, pikemminkin harvinaista. Jotkut varttuneet miehet pelkäävät jaksamistaan tai selviytymistään, toisilla taas on siinä vaiheessa jo henkisesti oma lapsikiintiö täynnä.

Miten Oulussa asuvalta Niemiseltä on onnistunut vaipanvaihtajan rooli kuluneen vuoden aikana?

Naismäkihyppääjä Julia Kykkäsen valmentajaksi kesällä lähtenyt Nieminen pilkkoo ruokaa ja syöttää sitä lusikalle pojalleen. Kun lautanen on tyhjä, Topias alkaa hieman kiukutella – ilmeisesti osoittaakseen kaipaavansa lisää ruokaa.

Nieminen lyö pojalleen ruisleivän käteen ja sanoo:

– Ota siitä kunnon rukiinen, se vasta miehen tiellä pitääkin, ex-mäkikotka tokaisee.

Isän ja pojan välinen kemia tuntuu toimivan mainiosti. Niemisen mukaan yhteys löytyi pitkälti kesällä, jolloin hän oli vanhempainvapaalla.

– Heidillä riitti siinä kohtaa töitä ja mulla taas ne painottuvat enemmän syksyyn, talveen ja kevääseen, niin päätimme, että mä jään kotiin hoitamaan lasta, Nieminen kertoo.

– Elimme sen ajan Topiaksen kanssa kuin elo pellossa, hän jatkaa nauraen.

Monenlaisissa liemissä keitetty Nieminen sanoo, ettei vaippaikäisen lapsen hoitamisessa yli nelikymppisenä ole ollut mitään vaikeuksia.

– Topias on tosi hyväuninen ja on siinä mielessä päästänyt meidät helpolla. En kuitenkaan ole muutenkaan kokenut varsinaisia haasteita pienen lapsen hoitamisessa. Totta kai välillä on väsyttänyt, mutta mä olen aidosti lapsirakas ihminen ja tulen heidän kanssaan vaivatta toimeen, joten ei se silleen ole painanut, Nieminen ruotii.

Hänen mukaansa vaippaikäisen hoitaminen päälle nelikymppisenä on joka tapauksessa erilaista kuin nuorempana.

– Nykyään osaan suhtautua rennommin lapsen kanssa touhuamiseen, enkä ota stressiä siitä, miten joku yksittäinen asia pitää hoitaa. En ole varsinaisesti pelännyt mitään, hän korostaa.

– Se pitää myöntää, että kun olin vanhempainvapaalla pääasiassa kotona, niin seinät alkoivat kaatua niskaan. Tällaisen villin ja eläväisen luonteen on päästävä liikkeelle, muuten tulee reikä seinään.

Toni Nieminen poseerasi yhdessä Heidi-vaimonsa kanssa reilu vuosi sitten, kun tämä vielä odotti Topiasta.

Eläväinen Topias vilkuilee toiseen pöytään ja hymyilee leveästi siellä istuvalle naiselle. Se saa isänkin jälleen hymyilemään.

– Topias, älä kuule vilkuile vieraisiin pöytiin ravintoloissa. Se ei ole hyvä tapa, Nieminen ohjeistaa leikkisästi.

Syksyn mittaan Niemisen valmennus- ja projektikiireet ovat tiivistyneet ja hän on ollut paljon reissussa. Rehellisyydestään tunnettu oululainen sanoo vaippaikäisen kuormittaneen lähinnä parisuhdetta. Niemiset ovat olleet naimisissa nyt kolmisen vuotta.

– Mulla on haastava elämänrytmi, en ole lainkaan kahdeksasta neljään -tyyppi. Ruuhkavuosien luulisi olevan ohi, mutta kuorma lautasella tuntuu päinvastoin kasvaneen. Tähän yhtälöön kun tulee mukaan vaippaikäinen, niin kyllä siinä parisuhde on välillä koetuksella, Nieminen kertoo.

– Yleensä meidän ikäisillämme on jo urasuunnitelmat olleet pitkän aikaa selvät, mutta koska itselläni tilanne on elänyt, niin ei ole ollut mahdollisuutta kunnon rauhoittumiseen. Kun olen paljon menossa, se tietysti ajoittain hiertää Heidiä.

Matkansa varrella Niemiset ovat selvittäneet muutamia solmukohtia, ja Tonin mukaan parisuhde kantaa edelleenkin.

– Vielä mahdumme saman katon alle, joten ei tässä miehellä pidä olla mitään valittamista. Eri juttu, jos joutuisi taivasalle, Toni pureksii hymyillen.

– Eivätkä asiat yleensäkään valittamalla parane. Täysillä vaan eteenpäin.

Isänpäivän Niemisen perhe viettää kotonaan Oulussa. Tonin vanhemmat tyttäret tekevät kolmikolle seuraa.

– Isänpäivänä otamme ihan rauhallisesti. Ei ole mitään varsinaisia suunnitelmia, Nieminen sanoo.

Topias on isän mukaan käynyt jo mäkitornin juurella.

– On siellä mäkien tykönä ehditty jo vaihtaa kakkavaippojakin, Nieminen selvittää.

– Sellaisen viestin voisin kaikille ikäisilleni ja vaikka vielä vanhemmillekin isyydestä haaveileville lähettää, että jos löytyy aitoa tahtoa lapsentekoon, ei muuta kuin täysillä sitä kohti. Niin se teki presidentti Niinistökin. Jos kuitenkin yhtään epäilyttää, sitten lapsi kannattaa jättää tekemättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?