Viihde

Kirjailija Katja Kettu sairastui äkillisesti pahimpaan mahdolliseen aikaan – avautuu nyt tilanteestaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Katja Kettu sairastui heti Rose on poissa -kirjan valmistuttua. Kirja julkistettiin tänään Finlandia-ehdokkaaksi.
Äkillisesti Kirjamessujen alla sairastunut Katja Kettu kertoo voivansa paremmin nyt. Juuri Rose on poissa -kirjan julkaissut kirjailija joutui perumaan sairastumisen vuoksi kaikki messujen esiintymiset. Kirja julkistettiin tänään, perjantaina Finlandia-ehdokkaaksi.

Terveyshuolet iskivät, kun Rose on poissa valmistui. Ketun kannalta huonompaa ajoitusta ei olisi voinut ajatella.

– Sairastuminen tuli, kun kirja oli tullut ulos. Se oli pahin mahdollinen aika kirjailijalle, Kettu kertoo Ilta-Sanomille.

Kettu kertoi tuolloin julkisessa Facebook-päivityksessään joutuneensa messuja edeltäneen viikon tiistaina sairaalaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kettu kertoi päivityksessään, että hänen lähipiirinsä kiinnitti huomiota siihen, miten hänen sanansa menivät aivan sekaisin sekä puhuessa että tekstiviestejä kirjoittaessa. Ystävä oli kiinnittänyt huomion hänen ”Kirjoun ayr aiia jotakin niin hänbään”-viestiinsä.

– Viikon kestänyt ankara päänsärky kulminoitui tiistaina siihen, että kirjaimet ja sanat menivät yhtäkkiä ihan mukkelismakkelis suussa ja tekstiviesteissä. Onneksi ystävät ja perhe älysivät ihmetellä meitsin tavallistakin erikoisempaa ilmaisua ja sairaalaanhan sitä päädyttiin ja onneksi niin. Tukokset ja tulehdukset päässä ovat hoidossa nyt, Kettu kirjoitti päivityksessään.

Sairastumisen jälkeen Katja Ketun on pitänyt levätä ja rauhoittaa tahtia.

– Jouduin sairaslomalle, olen saanut hyvää hoitoa ja sitä on tutkittu. Nytkin olen sairaslomalla, mutta paranemaan päin. Se oli monen asian summa, mutta nyt kaikki tuntuu kääntyvän parhain päin.

Hän ei halua avata diagnoosia tarkemmin.

– Syytä on selvitelty.

Kettu kertoo, että heittäytyy intensiivisesti työhönsä, ja stressi saattaa olla yksi osatekijä sairastumiselle.

– Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

– Otan nyt rauhallisesti, ja voimien mukaan teen esiintymisiä. Mielelläni tekisin niin paljon kuin jaksan, mutta lääkäri on ehdottanut, että revontulien katseleminen olisi nyt hyvää puuhaa.
Hänen on pitänyt myös miettiä uudelleen tekemisensä tahti, ja miten aikoo tulevaisuudessa jakaa voimavarojaan.

– Paljon olen ollut nyt perheen kanssa, ja rauhoittunut. Miettinyt työasioita, että miten noita jatkossa hoitaa, etteivät ne limittyisi niin paljon päällekkäin.

Intohimoisesti työlleen suhtautuvalle kirjailijalle se ei ole aina helppoa.

– Olen kokonaisvaltainen tekemisen kanssa, ja syöksähdän projekteihin koko tarmollani ja elämälläni. Pitäisi löytää niitä aikoja, kun vaan katselee revontulia.

Ketun uusin teos Rose on poissa julistettiin tänään Finlandia-ehdokkaaksi. Rose on poissa -kirjaa (WSOY) kuvataan tarinaksi rakkaudesta, juurien etsimisestä ja toiveista, jonka alkutapahtumat sijoittuvat intiaanireservaattiin Minnesotassa. Raati ylisti kirjan kieltä ja Ketun kuvausta.

Muut kaunokirjallisuuden ehdokkaat ovat Olli Jalosen Taivaanpallo (Otava), Jari Järvelän Kosken kahta puolta (Tammi), Pekka J. Mäkelän Hunan (Like), Pauliina Rauhalan Synninkantajat (Gummerus) ja Lars Sundin Där musiken började – Missä musiikki alkoi (Förlaget - Teos).

Ehdokkuus tuntuu kirjailijasta juuri nyt erittäin hyvälle, kun vointi on tasoittunut, ja asiat tuntuvat selviävän.

– Se on ihanaa. Olen todella helpottunut ja iloinen. Kun ehdokkuus vielä tuli, niin pääsen iloitsemaan kirjasta, Kettu sanoo.

– Ehdokkuus tuntuu ihan valtavan hyvältä varsinkin sen jälkeen, kun on kirjalle antanut monen vuoden työn.
Kirjan tekeminen oli upea prosessi, jonka aikana hän matkusteli Minnesotassa ja Wisconsinissa sekä vieraili intiaanireservaateissa.

– Hieno prosessi, pitkällinen prosessi, olen matkustanut paljon Pohjois-Amerikassa ja tutkinut siirtolaisia, ja omia sukujuuriani.

Hän keräsi ja ahmi kirjaa tehdessä suuren tietomäärän.

– Aivan mahtava kokemus tällaiselle ihmiselle, joka on utelias. Tämä on ollut mahtava matka.