Nuori leski siivosi ja perusti mallitoimiston – Marjo Sjöroosin Fashion Teamista tuli todellinen missiakatemia - Viihde - Ilta-Sanomat

Nuori leski siivosi ja perusti mallitoimiston – Marjo Sjöroosin Fashion Teamista tuli todellinen missiakatemia

Fashion Team täyttää 30 vuotta. Jo ensimmäisellä mallikurssilla mukana olivat Tanja Vienonen, Nina Björkfelt ja Minna Kuukka.

Marjo Sjöroos nyt ja uransa alussa 1990-luvun huippumallien Teija Korkeamaan (vas.), Minna Kuukan, Tanja Vienosen, Pia Salmion ja Nina Björkfeltin ympäröimänä.

10.11.2018 9:54

Mallimamma Marjo Sjöroosin uralla oli lentävä lähtö. Kolmekymmentä vuotta sitten perustetun Fashion Teamin ensimmäiselle mallikurssille tulivat mm. Tanja Vienonen, Nina Björkfelt ja Minna Kuukka.

– Ajattelin, että apua, voiko olla näin paljon kauniita tyttöjä heti ensimmäisellä kerralla, Sjöroos muistelee alkuhämmennystä.

Fashion Team syntyi 1988, kun Sjöroos tarttui hänelle tarjottuun tilaisuuteen.

– Toiminta käynnistyi muotialan yritysten innoittamana. Yritykset kehottivat perustamaan oman mallikoulun, ne voisivat tilata minulta malleja. Ensimmäinen koulutustila oli TPS:n luentosali.

Tätä ennen Sjöroos työskenteli oman mallintyönsä ohella siivoojana. Siivoamisen hän aloitti menetettyään silloisen miehensä Esa Sirkiän liikenneonnettomuudessa. Samalla Sjöroos jäi 9-vuotiaan pojan yksinhuoltajaksi.

– Meillä oli avioehto. Jouduin lähtemään yhteisestä kodistamme. Piti keksiä töitä, joilla elättää itsensä.

Fashion Teamin perustaminen sinetöi myös sen, että Sjöroosista tuli pitkäksi aikaa yksi suomalaisen missitoiminnan keskeisiä hahmoja.

– Tuli mieleen, mitä jos herättäisin henkiin Miss Turku -kilpailun.

Marjo Sjöroosin talliin kuuluu suomalaisen missitaivaan kirkkaimpia nimiä: Nina Björkfelt, Tanja Vienonen, Minna Kuukka, Lola Odusoga, Saija Palin, Petra Von Hellens, Suvi Miinala, Jenni Dahlman ja Karita Tuomola.

Kisan voitti Nina Björkfelt. Vuonna 1990 Björkfelt kruunattiin Suomen Neidoksi, Miss Suomi -kisassa hän oli kolmonen ja Miss Maailma -kilpailussa neljäs. Seuraavana vuonna Björkfelt valittiin Miss Skandinaviaksi.

Björkfeltiä Miss Turkuna seurasi Tanja Vienonen (nyk. Karpela), josta tuli Miss Suomi 1991. Minna Kuukka puolestaan voitti vuoden 1991 Miss Globe International -kilpailun ja oli toinen vuoden 1992 Miss Model of the World -kilpailussa.

Eikä Sjöroosin missivainu siihen päättynyt. Nimet kertovat omaa kieltään: Lola Odusoga, Janina Frostell, Karita Tuomola, Saija Palin, Vanessa Forsman, Suvi Miinala, Jenni Dahlman, Minna Lehtinen, Mira Salo, Piritta Hannula, Janette Broman, Hanna Ek...

Sjöroos veti Suomen Neito -kisaa 17 ja Miss Suomi -kisaa 13 vuotta.

– Painavin syy lopettaa oli huoli omasta terveydestä. Oli kova stressi ja allergiani paheni. Lääkäri sanoi, että sydämeni ei tule kestämään. Paloin loppuun. Istuin pihalla autossa, istuin ja istuin ja mietin mihin minun piti mennä. Sen jälkeen olin vuoden tekemättä mitään.

Burnoutin jälkimainingeissa Sjöroos tuli uskoon. Hän kiertää edelleen kirkoissa puhumassa.

Marika Silvan ja Marjo Sjöroos tapasivat Donald Trumphin ja tämän silloisen vaimon Marlan 1994 Calendergirl-kilpailussa.

Sjöroosille tarjottiin aikanaan jopa Miss Maailma -kisan järjestämistä. Hän kieltäytyi, haaste olisi ollut taloudellisesti liian raskas.

American Dream World -kisan yhteydessä 1993 hän tapasi Yhdysvaltain nykyisen presidentin Donald Trumpin. Kohtaamisesta muistuttaa valokuva toimiston seinällä.

Toisesta kohtaamisesta kertoo kuva, jossa Sjöroosin rinnalla on Kauniiden ja rohkeiden Ridge Forrester, näyttelijä Ronn Moss vaimoineen. Ross vieraili Turkuhallissa pidetyssä kauneuskilpailussa.

Marjon suosikkitapaaminen: Ridge Forrester eli Ronn Mossa ja hänen silloinen vaimonsa Shari Shattuck Turussa.

Nyt Sjöroosia työllistävät lähinnä mallikoulutus ja muotinäytösten järjestäminen. Sjöroos myös välittää malleja kansainvälisille mallitoimistoille.

Hyvällä menestyksellä, kuinkas muuten. Huippuna Sjöroosin Prisman vihannestiskiltä bongaama Emilia Kekkonen, joka on jo neljättä vuotta töissä Milanossa.

Missit eivät ole entiseen tapaan koko kansan huomion kohteena eikä misseys kiinnosta mallikurssilaisia.

– Mallikurssilaiset kysyvät, mikä Miss Suomi. He seuraavat Huippumalli haussa -ohjelmaa.

Miss Turku -kisaa Sjöroos vielä pyörittää. Viimeksi kilpailu järjestettiin lokakuun lopussa, voittajaksi kruunattiin vasta 16-vuotias Aino Kekkonen. Pitäkää nimi mielessä!

Kekkosen siskokset Emilia (vas.) ja Aino ovat Marjo Sjöroosin tuoreimpia löytöjä.

Marjo Sjöroosin tähtitehtaan kasvatteihin törmää nykyisin monilla elämänalueilla.

Puoli seitsemän -ohjelman juontajan Susanna Laineen Sjöroos tapasi, kun tämä ilmoittautui Fashion Teamin mallikouluun Helsingissä.

– Näin heti, että hän tulee pärjäämään sekä mallina että kauneuskilpailuissa. Susanna oli luonteeltaan vilkas ja eloisa.

– Sanoin hänelle, että näytöksissä eloisuutta pitää vähän kahlita, mutta säilytä luonnollisuutesi, se on sinun valttisi.

Susanna Laine sijoittui vuoden 2005 Miss Suomi -kisoissa kolmanneksi.

– Susanna oli aina hyväkäytöksinen. Hän sai siitä paljon kiitosta missikiertueen aikana. Hän oli kuin kansainvälinen filmitähti, ja on edelleen. Susanna on tehnyt minulle paljon juontokeikkoja.

Kun Nina Björkfelt menestyi, Sjöroos pyysi myös Tanja Vienosta (nyk. Karpela) mukaan Miss- Suomi -kisaan. Vienosesta tuli heti kisan ylivoimainen suosikki.

– Tanja oli täydellisen kaunis. Hänellä oli puhtaat piirteet ja tiimalasivartalo. Tanja käyttäytyi upeasti eikä tuonut itseään esille.

Tanja Vienonen (nyk. Karpela) menestyi missivuotensa jälkeen mallina.

Suosikin asema ei ollut muille kisaajille mieleen.

– Tanja kertoi kiertueelta, että hänen mennessään aamiaiselle muut tytöt lähtivät pois.

Vuoden 1991 Miss Suomi valittiin kahdeksan vuotta myöhemmin eduskuntaan. Seuraavissa vaaleissa Karpela oli Uudenmaan äänikuningatar 19 169 äänellä ja nousi kulttuuriministeriksi. Sjöroosia se ei yllättänyt.

– Tanja oli määrätietoinen. Kun hän lähti jotain kohti, hän saavutti sen. Ajattelin jo silloin, että tuo tyttö pääsee pitkälle. Hänellä on kunnianhimoa.

Internetistä ei ollut Fashion Teamin aloittaessa tietoakaan. Mallitoimistoa lähestyttiin kirjeitse.

– Suvi Miinalalta (nyk. Tiilikainen) tuli kirje ja pienen pieni kuva, jossa hän oli turkki päällä lumikinosten keskellä. Katsoin kuvaa suurennuslasin kanssa.

– Näin kauniit kasvot. Sanoin heti, että tässä on seuraava Miss Suomi. Mallikouluani Suvi ei käynyt.

Sjöroosin mukaan vuoden 2000 Miss Suomi oli hiljainen, hiukan syrjäänvetäytyvä.

– Suvi ei tuonut itseään esille. Se sopi mallimaailmaan, jossa esitellään asuja, ei itseä. Hän on ollut myöhemminkin minulla mallina.

Lola Odusoga on nykyään koko kansan Lola, yksi harvoja suomalaisia, jotka lähes kaikki tuntevat pelkästä etunimestä.

Lolan osallistuminen Miss Suomi -kisaan herätti vahvoja tunteita.

 Minulle tuli puhelinsoitto. Soittaja sanoi, että jos musta tyttö voittaa, saat tuntea sen nahoissasi. Lolan missivuoden jälkeenkin sain uhkauskirjeitä, joissa toivottiin, että helvetin tuli polttaisi minut.

– En ole tätä koskaan kenellekään kertonut. Minulle tuli puhelinsoitto. Soittaja sanoi, että jos musta tyttö voittaa, saat tuntea sen nahoissasi, Sjöroos paljastaa.

– Lolan missivuoden jälkeenkin sain vielä muutamia uhkauskirjeitä, joissa toivottiin, että helvetin tuli polttaisi minut. Iltaisin soitettiin ja uhattiin seuraamisella. Enkä minä edes ollut voittajan valinneessa tuomaristossa. Sanoin kaikille, ettei ihonvärillä ole väliä. Lola on Suomessa syntynyt.

Voimakas reaktio tuli myös yhdeltä malleja käyttäneeltä firmalta.

– Sanottiin, ettemme ota koskaan tummaihoisia. Älä edes tarjoa.

Lola Odusoga tuli Fashion Teamin mallikouluun 11-vuotiaana.

– Tykkäsin, kun Lola oli erilainen persoona. Hän oli eloisa, ihana tyttö. Sanoin muille oppilaille, että ottakaa Lolasta mallia.

Kun Lola valittiin Miss Suomeksi 1996, avautui paikka Miss Universum -kisoihin, jotka pidettiin Yhdysvalloissa. Tuloksena kolmas sija. Lola on myös vuoden 1997 Miss Skandinavia.

– Lolan kilpatanssitausta näkyi kilpailuissa positiivisena varmuutena.

Lola Odusoga hurmasi Miss Universum -kisoissa myös paikallisen baseball-joukkueen jäsenet, kun kilpailijat vietiin tutustumaan lajiin.

Jokaisen kilpailijan piti viedä Miss Universum -kisaan kuva lapsuudestaan.

– Lolalla oli kuva, jossa hän pikkutyttönä istuu kassissa ja kurkkaa sieltä. Se oli hellyyttävä ja aivan ihana kuva, Sjöroos muistelee.

– Lolan menestys on urani kohokohta. Miss Universum on missimaailman ykköskilpailu.

Saija Palin oli vuonna 1999 kolmas sekä Miss Suomi -kisassa että Miss International Beauty -kisassa Japanissa. Miss Skandinaviaksi hänet kruunattiin 2001.

– Saija tuli mallikouluun. Hän oli hyvin liikunnallinen. Hänellä oli myös hyvä puhetekniikka.

– Saija oli kuin pieni nukke, ei koskaan tarvinnut murehtia, tuleeko hänelle liikaa painoa. Kasvot ovat kauniit. En yhtään ihmettele, että hän sijoittui kansainvälisissä kilpailuissa.

Saija Palin tuli myöhemmin tunnetuksi myös Onnenpyörä-tyttönä. Nykyisin hän työskentelee juontajana ja keramiikkataiteilijana.

Miss Suomi 1997 Karita Tuomola (nyk. Tykkä) oli Sjöroosin löytö.

– Pyysin Karitaa Miss Suomi -kilpailuun, kun näin hänestä kuvan.

Tuomola tarvitsi vuoden harkinta-aikaa.

– Karita on muistellut, että soitin hänelle. Sinä vuonna hän ei kokenut olevansa valmis, mutta seuraavana vuonna oli.

– Karita oli hienostunut, hyväkäytöksinen. Piti hyvää huolta itsestään jo silloin.

Suvi Miinala (nyk. Tiilikainen) ja Jenni Dahlman ystävystyivät missiaikanaan.

Jenni Dahlmanin Marjo puolestaan bongasi Turun kadulta.

– Jäin katsomaan, kuinka upea pitkä tyttö. En enää muista, soitinko sitten Jennille vai tuliko hän myöhemmin kurssilleni.

– Jenni oli hevostyttö ja hänellä oli hyvä ryhti.

Miss Suomi -kisassa Dahlman tuli kakkoseksi Suvi Miinalan jälkeen. Miss Skandinavia -kilpailussa osat vaihtuivat, Dahlman voitti, Miinala oli kakkonen.

– Tytöt ystävystyivät kuvauksissa. He olivat heti kuin kaksoset. Heistä tuli parhaimmat ystävät. Jenni oli vilkkaampi, Suvi hiljaisempi. Näytöksissäkin laitoin heidät pariksi.

Jenni Dahlman meni naimisiin Kimi Räikkösen kanssa 2004. Liitto päätyi eroon kymmenen vuotta myöhemmin.

Petra von Hellensin missiura käynnistyi Miss Turku -kilpailun voitolla 1992. Samana vuonna hänet kruunattiin Suomen Neidoksi. Miss Maailma -kilpailussa von Hellens sijoittui viidenneksi. Pari vuotta myöhemmin Petra valittiin Miss Suomen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.

Kun von Hellens lähti Australiaan opiskelemaan kauppatieteitä, hän katosi julkisuudesta.

 Monet tytöt tulivat mallikouluuni, koska olin saavuttanut menestystä. He tulivat kysymään, näenkö heissä missi- tai malliainesta.

– Petra oli tosi upea. Hän oli aatelissukua. Petralla oli hyvä kielitaito ja kotikasvatus. Hän oli aina hyvin hienostunut, Sjöroos kehuu.

Sjöroos muistelee, että von Hellens tuli hänen mallikouluunsa, josta matka jatkui missikisoihin.

– Monet tytöt tulivat mallikouluuni, koska olin saavuttanut menestystä. He tulivat kysymään, näenkö heissä missi- tai malliainesta.

Mira Salo on hyvä esimerkki Sjöroosin kyvystä löytää menestyviä missejä ja malleja.

– Mira oli ujon oloinen, kun tuli mallikouluun. Mutta hän oli ihastuttava olemukseltaan, Sjöroos kertoo.

– Sanoin Miralle, että hänen pitää saada itsevarmuutta, jotta voisi pärjätä Miss Suomi -kilpailussa.

Opit ja neuvot menivät perille.

– Mirassa tapahtui huikea muutos, kun kilpailu alkoi. Pidin Mirasta, hänellä on erittäin kaunis hymy. Mira teki pitkän uran mallina.

Salo on vuoden 2004 Miss Suomi. Samana vuonna hän voitti myös Miss Baltic Sea -kisan. Lisäksi hän oli Miss Skandinavia -kisan kakkonen ja ylsi Miss Eurooppa -kilpailun finaaliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?