Viihde

Die Hard 30 vuotta! Menestystä seurasi karu tragedia: tähtiohjaaja salakuunteli työtoveriaan, valehteli FBI:lle ja päätyi vankilaan

Julkaistu:

Die Hard täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Elokuva teki Bruce Willisistä tähden, mutta vei ohjaajan vankilaan.
Die Hard – Vain kuolleen ruumiini yli palaa (1988) sai ensi-iltansa tasan 30 vuotta sitten. Entertainment weekly tietää kertoa, että kaikkien aikojen jouluelokuva palaakin juhlavuoden kunniaksi valkokankaille monessa maassa.

Roderick Thorpen romaaniin perustuva elokuvaa on ylistetty yhdeksi historian parhaimmista toimintaelokuvista. Sen pääosaa esittää Bruce Willis.


Elokuvan ohjasi aikoinaan John McTiernan, jonka käsialaa ovat myös Predator – saalistaja (1988) ja Last Action Hero (1993). Hollywoodin kärkinimien kanssa työskennellyt McTiernan, 67, oli kiistatta yksi timanttisimmista 1980- ja 90-luvun toimintaelokuvaohjaajista.

Hänen uransa jäi kuitenkin tähdenlennoksi. Kulissit romahtivat, kun kontrollintarve koitui huippuohjaajan kohtaloksi.


Vuosituhannen vaihteessa McTiernan ohjasi muutaman elokuvan, jotka eivät menestyneet odotusten mukaan. Vuonna 2000 hän uskoi vakaasti, että hänellä ja tuottaja Charles Rovenilla on erilaiset näkemykset tekeillä olevasta Rollerball-elokuvasta. McTiernan päätti selvittää Rovenin näkökulman hinnalla millä hyvänsä ja ryhtyi salakuuntelemaan tätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McTiernanin toimet eivät ulottuneet pelkkään salakuunteluun. Hän palkkasi myös yksityisetsivä Anthony Pellicanon tuottajan kannoille. Yksityisetsivän tehtävänä oli selvittää, tekisikö Roven negatiivisia huomautuksia tai muita ristiriitaisia lausuntoja tuotannosta tai sen johtohenkilöistä.

Luonnollisesti salakuuntelu ei päättynyt hyvin. Hänet haastettiin oikeuteen huhtikuussa 2006 annettuaan valheellisen lausunnon FBI:n tutkijalle. Lausunnossa McTiernan valehteli siitä, ettei olisi palkannut yksityisetsivää elokuvan tuottajan kannoille.

Ohjaaja myönsi syyllisyytensä osana sopimusta, jonka mukaan hän säästyisi kovemmilta tuomioilta. Löyhän sopimuksen reunaehtona oli, että hän toimisi yhteistyössä syyttäjän kanssa.

Pian sopimuksen solmimisen jälkeen syyttäjä alkoi uskoa, että McTiernan valehteli edelleen kuulusteluissa. Samaan aikaan hänen ex-vaimonsa Donna Dubrow nosti kanteen salakuuntelusta, joka olisi tapahtunut vuonna 1997 parin eron aikaan.


McTiernan yritti vetää takaisin tunnustuksensa. Hän väitti olleensa tunnustaessaan päihtynyt ja jetlagissa.

Tuomari Dale S. Fisher ei suostunut pyyntöön. Fisher määräsi ohjaajan heti neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen ja 100 000 dollarin eli noin 85 000 euron sakkoihin.

McTiernan ei kuitenkaan joutunut vankilaan Yhdysvaltain vetoomustuomioistuimen valituksen vuoksi. Lokakuussa 2008 vetoomustuomioistuin kumosi tuomari Fisherin tuomion.

Lopputulos oli kuitenkin vielä synkempi: McTiernania syytettiin nyt alkuperäisen syytteen lisäksi kahdesti FBI:lle valehtelusta. Kun tuomio alkoi näyttää yli viiden vuoden mittaiselta, hän tunnusti uudelleen syyllisyytensä.


Lopulta 2010 McTiernan määrättiin vuoden ehdottomaan vankeuteen, kolmen vuoden ehdonalaiseen ja 100 000 dollarin sakkoihin.

– Syytetty ei näytä uskovan, että laki koskee myös häntä. Siksi oikeudella ei ole syytä uskoa, etteikö hän rikkoisi lakia jatkossakin, tuomari Fischer totesi tuolloin.

McTiernan ilmoittautui vankilaan Yanktoniin, Etelä-Dakotan osavaltioon huhtikuussa 2013 ja vietti kiven sisällä lopulta 328 päivää. Puoli vuotta vangitsemisensa jälkeen ohjaaja hakeutui konkurssiin ja hänen jäljellä oleva omaisuutensa käytettiin miljoonavelkojen maksuun.

McTiernanin palkkaama etsivä istuu edelleen vankilassa 15 vuoden tuomiotaan.
Vapautuksensa jälkeen 67-vuotias ohjaaja on yrittänyt päästä takaisin työnsä pariin. Toistaiseksi McTiernan on ohjannut lähinnä pikkuprojekteja, kuten pelitrailereita.

Lähteet: BBC, The Hollywood Reporter, The Guardian, The Film Stage

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt