Missikaunotar avautui Max-poikansa rakennepoikkeamasta – shokki vaihtui toivoon: ”Postiluukusta pamahti kutsu leikkaukseen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Missikaunotar avautui Max-poikansa rakennepoikkeamasta – shokki vaihtui toivoon: ”Postiluukusta pamahti kutsu leikkaukseen”

Niina Lavosen ja hänen avopuolisonsa Juhon esikoispoika syntyi heinäkuussa. Max-pojalla on oikeanpuoleinen huuli-ien- ja suulakihalkio.

Julkaistu: 8.11.2018 9:56

Ex-missi Niina Lavosen ja hänen Juho-rakkaansa neljän kuukauden ikäinen Max-poika joutuu pian leikkaukseen, sillä pojalla on synnynnäinen rakennepoikkeama.

Vuoden 2011 Miss Suomi -kisoissa perintöprinsessaksi kruunattu Niina Lavonen ja hänen puolisonsa Juho saivat esikoispoikansa viime heinäkuussa. Tiistaina Lavonen julkaisi Lily-sivuston blogissaan kirjoituksen, jossa hän kertoi, että heidän Max-pojallaan on synnynnäinen rakennepoikkeama: oikeanpuoleinen huuli-ien- ja suulakihalkio.

– Asia selvisi meille, kun menimme rakenneultraan. Olin silloin raskausviikolla 21, Niina kertoo nyt IS:lle.

Tieto rakennepoikkeamasta tuli parille täytenä yllätyksenä. Heidän perhe- tai tuttavapiirissään ei ole ollut ketään, jonka lapsella olisi ollut mitään poikkeamaa.

– Juho tuli vielä Norjasta Suomeen, että menemme yhdessä rakenneultraan. Menimme lähinnä katsomaan vauvan sukupuolta. Naureskelimme, kun eräs Juhon kaveri kyseli, että eikö meitä jännitä yhtään. Ihmettelimme, että mitä siinä pitäisi jännittää, Niina kertoo.

– Vauva oli tosi liikkuvainen koko raskauden ajan, joten poikkeamaa ei heti ultrassa huomannut. Ensin oli katsottu, että poika on ihan terve, niin sitten tulikin tieto, että täällä näyttäisi olevan tällainen poikkeama.

Ensimmäinen reaktio tietoon oli tietysti shokki. Lapsella olisi rakennepoikkeama, mutta siinä vaiheessa he eivät vielä tienneet millaisesta poikkeamasta on kyse. Niina kertoo, että asiaa kartoitettiin jatkotutkimuksissa, ja lääkärit halusivat sulkea pois muista mahdollisista poikkeamista.

– Joihinkin syndroomiin, kuten Downin syndroomaan, voi joskus liittyä myös halkio.

 

Niina kertoo olleensa kyseisen päivän pois töistä, mutta hän ja Juho sopeutuivat tilanteeseen nopeasti.

– Ensin en edes ymmärtänyt, mitä kaikki tämä tarkoittaa. Mutta ei siinä mennyt kuin pari päivää, kun itse alkoi jo ajatella, että ihan se ja sama, hän on terve. Juhon reaktio oli heti, että pikkujuttuja.

– Minun mielestäni poika onkin ihan terve. Asiat olisivat voineet olla todella paljon huonomminkin, Niina huomauttaa.

Maxilla on täydellinen huuli-ien- ja suulakihalkio.

– Se näkyy siten, että hänen kasvoissaan on kolo nenästä huuleen. Hänellä on siis huuli toiselta puolelta auki amorinkaaren kohdalta, Niina selittää.

Poikkeama ei ole äärimmäisen harvinainen: Suomen 50 000:sta vuosittain syntyvästä vauvasta noin sata on ns. halkiovauvoja. Sikiökautisesta kehityshäiriöstä johtuvat ylähuulen ja suulaen halkiot ovat maamme yleisimpiä synnynnäisiä epämuodostumia.

 

Poikkeama ei ole juurikaan vaikuttanut perheen arkeen, sillä Max on Niinan mukaan ihan tavallinen iloinen ja eläväinen vauva.

– Meillä ei ole ollut mitään ongelmia esimerkiksi syömisen kanssa. Hän on pystynyt koko ajan syömään pullosta.

– Emme ole edes miettineet koko asiaa, sillä meidän elämä on ollut ihan tavallista vauvaperheen arkea.

Ylpeä pienen pojan äiti on kulkenut pienokaisensa kanssa hyvin avoimesti kaupungilla eikä hän ole peitellyt Maxin kasvoja millään tavalla. Suurin osa ihmisistä suhtautuu Maxin poikkeamaan asiallisesti, mutta jotkut kuitenkin jäävät tuijottamaan poikaa.

– Jotkut ihmiset katsovat vähän pidempään, mutta suurin osa heistä tekee sen hymyillen, Niina kertoo.

– Mutta on myös heitä, jotka jäävät suu auki toljottamaan. Heitä on kuitenkin aika vähän, ja uskon sen johtuvan siitä, että ihmiset eivät ole nähneet tällaista poikkeamaa.

 

Perheen ei ole siis tarvinnut edes miettiä Maxin poikkeamaa, mutta jokunen aika sitten tapahtui kuitenkin jotain, mikä sai tilanteen muuttumaan.

– Postiluukusta pamahti kutsu leikkaukseen. Siinä vaiheessa sitä alkoi miettiä, että mitä kaikkea tässä onkaan edessä.

Monetkaan eivät ole nähneet halkiota, sillä yleensä ne leikataan ensimmäisen kerran jo silloin, kun lapsi on neljän kuukauden ikäinen.

– Max menee leikkaukseen tämän kuun lopussa, Niina kertoo.

Leikkaus tietysti jännittää Niinaa, mutta hän uskoo, että lääkärit osaavat työnsä.

– Olen kuullut, että Tanskasta ja Irlannistakin tulee lapsia Suomeen leikattavaksi, eli meillä ei ole mitään hätää. Olemme tosi hyvissä käsissä.

Leikkauskutsun saapuminen sai aikaan myös sen, että Niina päätti kertoa Maxin rakennepoikkeamasta avoimesti blogissaan.

– Kirjoitan blogissani tosi paljon elämästäni, ja tämä tulee liittymään meidän arkeemme hyvin vahvasti. Max tulee varmasti olemaan tosi kipeä. Mutta halusin, että voin kertoa asiasta myös muille ja lisätä tietämystä asiasta.

– Mietin myös sitä, että millaisen kuvan se antaisi myöhemmin Maxille, jos pitäisin tämän asian salaisuutena vaikka puhun kaikesta muusta. Alkaisko hän miettiä, että äiti häpeäisi häntä tai jotain, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa!

Niina Lavonen kertoo, että tieto Max-pojan rakennepoikkeamasta oli ensin shokki.

Niina muistetaan myös Viidakon tähtöset -ohjelman toiselta tuotantokaudelta.

Vuoden 2011 missikolmikko: toinen perintöprinsessa Niina Lavonen, Miss Suomi Pia Pakarinen ja ensimmäinen perintöprinsessa Sara Sieppi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?