Viihde

Andy McCoyn Kaarina-äiti avautuu pojastaan harvinaisessa haastattelussa: ”Ei hänestä ole tarvinnut koskaan huolehtia”

Julkaistu:

Andy McCoyn perhe kokoontui rocktähdestä kertovan kirjan julkistustilaisuuteen keskiviikkona. Paikalla oli myös rocktähden äiti, joka puhui kauniisti pojastaan.
11. lokakuuta 1962 oli suuri päivä Lapissa, Pelkosenniemellä asuvan Hulkon perheessä. Tuolloin äiti Kaarina Hulkko synnytti pienen pojan, Antin, josta tuli vuosia myöhemmin kaikkien tuntema rocktähti Andy McCoy.

Nyt 56 vuotta myöhemmin Hulkkojen perhe istuu helsinkiläisessä ravintola Sea Horsessa. Andy McCoyn kantapaikassa Ullanlinnassa vietetään Lamppu Laamasen kirjoittaman Andy – Rock’n’Roll Star -teoksen (Johnny Kniga) julkistustilaisuutta. Tarjolla on McCoyn toivomuksesta lihapullia ja perunamuusia sekä viiniä. Suuren pöydän ääressä istuvat McCoyn äiti, veli ja sisko ja ovesta lappaa sisään ystäviä, sukulaisia ja tuttuja. Tunnelma on rento ja kaikki vaikuttavat viihtyvän.
  • Katso yllä olevalta videolta Andyn haastattelu kirjan julkistamistilaisuudesta!

McCoyn äiti Kaarina Hulkko myöntää, ettei ole lukenut vielä poikansa värikästä elämää käsittelevää kirjaa. Hän on kuitenkin luottavainen sen sisällön suhteen.

– Ei hän sen kummemmin puhunut kirjaprojektistaan. Ohimennen kertoi, että tekee tällaista kirjaa. Ajattelin vain, että okei, jos on inspiraatio tehdä, niin antaa mennä, Hulkko sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En usko, että mitään uutta tulee esiin, vaan lähinnä tuttua juttua. Tiedän kuitenkin jo melkein kaiken.

Andy kertoo kirjassa avoimesti Hanoi Rocksin noususta ja tuhosta, villeistä vuosistaan, huumeista, naisista ja musiikista. Hän puhuu myös perheestään, maailmantähdistä ja pojastaan Sebastianista. Kaikkein hurjimmat tarinat jäivät kuitenkin kirjasta pois, sillä Andyn mukaan ne aiheuttaisivat liikaa ongelmia ja siksi oli parempi vaieta.

– Mä en haluu loukata ketään tai ajaa ketään lain kanssa ongelmiin. Valitsin siks, että kaikkea ei kerrota, hän sanoo ja jatkaa:

– Eniten jäi pois kovista koninvetovuosista. Kun käytät sellasta tavaraa, siihen liittyy hevi rikollisuus. Enhän mä mun mielestä rikkonu lakia, kun mä en ikinä myyny mitään, vaan käytin itse. Mulla on oikeus käyttää, mitä haluan. Mut siinä ympärillä tapahtu kaikkea ja ne on parempi jättää kertomatta, McCoy selittää viitaten heroiinin viemiin vuosiinsa.


Kirjan tekovaiheessa pääsi ääneen myös äiti Kaarina. Hän kertoi Laamaselle Andyn lapsuudesta ja siitä, millainen poika tämä on. Monien silmään McCoy on erikoinen, omalaatuinen ja ehkä pelottavakin hahmo, mutta millaista on olla Andy McCoyn äiti?

– Ei sen kummempaa. Tavallinen reipas poikahan hän on. Nuorena hän kerkesi ihan hirveästi joka paikkaan. Hän oli hyvin vilkas, Kaarina luonnehtii.

Hän innostuu muistelemaan Andya lapsena. Ensilumen sataessa syntynyt hulivili ehti kaikkialle ja piti itsensä kiireisenä.

– Hän rakensi aina lastenhuoneeseen oikean intiaanikylän. Kun olimme Lapissa mummolassa, teki Andy jopa kaikille serkuille mokkasiinit. Ja niitä serkkuja oli paljon. Monen vuoden kuluttua sieltä löytyi pitkin Andyn tekemiä mokkasiineja. Hän oli ehtivä jo pienenä.


McCoy on ollut ehtivä myös myöhemmin. Hän on aiheuttanut pahennusta käytöksellään, mutta myös ihastuttanut muusikon taidoillaan. Hän on elänyt todellista rocktähden elämää, jota ovat värittäneet paha huumeriippuvuus, bändikaverin kuolema ja selkkaukset poliisin kanssa.

Kaarina on kaikesta huolimatta luottanut aina poikaansa ja uskonut, että tämä pärjää, tapahtui mitä tahansa.

– Suotta sitä suremaan tuommosta. Sitä vaan kuluttaa itsensä siinä, jos suotta suree. Jokainen kulkee läpi oman elämänsä ja hän tekee sen niin kuin parhaaksi näkee.

– Minulla on täysi luottamus Andyyn. Ei hänestä ole tarvinnut huolehtia koskaan. Kun hän meni maailmallakin, luotin aina, että hän pärjää siellä kyllä.


Paikalla helsinkiläisravintolassa on myös McCoyn veli, Ilkka Hulkko. Hän soitti 1970-luvulla Andyn kanssa punk-yhtye Briardissa, mutta jätti myöhemmin musiikin ja loi uran IT-alalla.

– Me lähdimme liikkeelle ihan samoista ympyröistä. Minä heitin basson nurkkaan, kun mua vit***i Pete Malmi niin paljon. Andy otti vähän toisenlaisen linjan ja loppu on historiaa, Hulkko sanoo viitaten Briardin laulaja Pete ”Räkä” Malmiin.

Vaikka veljekset lähtivät eri teille, ovat heidän välinsä pysyneet lämpiminä. Hulkon mukaan he eivät ole juuri riidelleet, vaikka Andy onkin luonteeltaan hieman äkkipikainen.

– Andy on äärettömän lahjakas, vähän äkkipikainen toisinaan ja aika mustavalkoinen sillä tavalla, että jos hän on eri mieltä jostain, niin sen kyllä kuulee koko kortteli, hän nauraa.

– Nykyään me soitellaan viikoittain ja olemme läheisissä väleissä.

Veli myöntää, että Andyn elämäntapa on välillä aiheuttanut sydämentykytyksiä, mutta myös hän luottaa äitinsä tapaan siihen, että tämä pärjää kyllä.

– Se pahin heroiinikausi oli vähän hämärää, mutta kyllä hän on aina klaarannut itsensä. Sillä tavalla ei ole tarvinnut koskaan jännittää.

– Välillä on pitänyt miettiä, että kuka pelastaa Andyn seuraavasta putkasta, jos se on tehnyt jotain kusipäistä. Ei ole kuitenkaan koskaan tarvinnut sen isommin pelätä.


Nykyään McCoyn elämä on rauhallista. Hän asuu Ullanlinnassa vaimonsa Angelan kanssa, maalaa tauluja ja tekee musiikkia. Tällä hetkellä hän työstää soololevyä, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna.

– Mä herään ku haluun, syön ku haluun ja oon mun vaimon kanssa suurimman osan ajasta. Tai sit oon studiossa. Aina on jotain.

– Elämä on yks trippi. Me tsekataan sisään ja me tsekataan ulos. Se on mieletön lahja ja se, et on saanu elää, niin kuin mä ja tehdä ihan mitä haluaa, on mieletön juttu.


Laamasen kirjan suhteen Andylla on kaksi toivetta: että ihmiset lukisivat sen ja että se oikoisi väärinkäsityksiä.

– Musta on niin paljon skeidaa ja paskapuhetta, että halusin kaikki straightiks, oikeeks. Niin paljon, kun yhessä kirjassa pystyy. Siinä mä kerron, millanen tyyppi mä oikeesti oon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt