Mitä tapahtui suomalaiselle Emilialle? Levytti 80-luvulla kansainvälisen diskohitin – katosi sen jälkeen mystisesti

Suomalainen Emilia levytti 1981 laulun, joka tänään on diskohitti ympäri maailmaa.

2.11.2018 21:55

Pyyntihinta netin levymarkkinoilla jopa 250 euroa. Joku 1970-luvun progelevy varmaan? Ehei, vaan ehtaa diskoa – ja vielä suomalaista.

Kyseessä on laulajan ainokaiseksi jäänyt albumi vuodelta 1982, nimeltään ytimekkäästi sama kuin artistin: Emilia.

Albumilta löytyy discohitti Satan In Love, joka on yli kolmen vuosikymmenen takaa noussut hämmentävään suosioon. Ei ainoastaan Suomessa vaan diskoissa muuallakin maailmassa.

Alunperin Emilian versio ilmestyi singlenä 1981. Sattuvasti levy-yhtiö Kerberoksen julkaisemana. Sattuvasti, koska Kerberos on Kreikan mytologiassa manalan porttia vartioiva koira. Satan In Love, toden totta.

Jos sinkun nyt jostain löytää, hinta lähentelee sataa euroa. Alkuperäisen laulun levytti La Bellini 1978. Suomalaiseen versioon sanat teki Chrisse Johansson.

Se oli poikkeus, sillä ajan hengen mukaisesti käännöskappaleista koostuneen albumin kymmenestä italialaislähtöisestä laulusta kuusi on Emilian itsensä suomentamia.

Emilian ainoa lp-levy on nykyään harvinaisuus.

Vastaanotto ei rock-Suomessa ollut kovin lämmin. Albumi floppasi. ”Emilia on vahva ehdokas vuoden 1982 kamalimmaksi levyksi”, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Ilta-Sanomat oli suopeampi: ”Emilia on raikkaalla tavalla erilainen suomalaisten naisartistien joukossa”

Hyvä tai huono, pääasia ettei ihan kiva. Emiliassa tuntuu olevan jotain, mikä herättää tunteita. Oli kyse sitten camp-hengestä tai aidosta diskohuumasta.

Emilian Satan In Love nähtiin muun muassa Ylen Iltatähti-ohjelmassa lokakuussa 1981:

Svart Records on julkaissut Emilian albumin uusintapainoksena. Satan In Love -sinkku on jo aiemmin herättänyt mielenkiintoa. ”Satan In Love saattaa hyvinkin olla se suomidiskon lakipiste, jonka jälkeen mikään ei ole tuntunut miltään. Arvostamme!”, kirjoitti rocklehti Rumba 2012.

Tämän kevään Soundi puhuu kulttiklassikosta.

Emilian Satan in Love -singlen kansi.

Toisaalta Satan In Love oli 2015 mukana kokoelmalla, jonka nimi puhuu puolestaan: Riman alta ja ohi maalin. Tosin, jos pelkkää esiintyjälistaa katsoo, Emilia on kovassa seurassa. Mukana ovat muun muassa Danny, Eini, Jukka Kuoppamäki, Seija Simola, CatCat, Mikko Alatalo ja Joel Hallikainen.

Emilia-hypeen liittyy yksi mielenkiintoinen piirre. Itse Emilia, oikealta nimeltään Anne Luoto, on kadonnut kartalta. Tai ei kokonaan. Tiettävästi Emilia asuu Ruotsissa, mutta edes hänen levy-yhtiönsä Svart ei tiedä missä siellä.

 En muista koko levyä.

IS yritti jäljittää Emiliaa haastattelua varten. Turhaan. Kerberos-levymerkin julkaisut ovat nykyään Warner Musicin omaisuutta. Svart julkaisi Emilian levyn lisenssillä. Warnerilla ei ole tietoa Emilian olinpaikasta.

Soitto levyn tuottaneelle ja sovittaneelle suomalaisen kevyen musiikin elävälle legendalle Kassu Haloselle ei tuota tulosta.

– En muista koko levyä, Halonen toteaa.

Emilia, oikealta nimeltään Anne Luoto, asuu tiettävästi Ruotsissa, mutta edes hänen levy-yhtiönsä Svart ei tiedä missä siellä.

Ande Päiväläinen oli levy-yhtiön puolelta tekemässä Satan In Love -sinkkua. Emiliasta hän ei ole kuullut sen koommin.

– Emilia oli pitkä, vaalea ja eloisa. Innokas heittäytyjä. Hänellä pyöri aina frendit mukana. Hän pukeutui rohkeasti ja erottui vilinässä vähän kuin majakka, Päiväläinen muistelee.

Hänellä on käsitys, että Emilia asui jossain vaiheessa Japanissa. Syynä saattoi olla kalligrafia eli kaunokirjoitustaide.

– Emilia oli taitava kalligrafi. Hän osasi kai japania. Japanissahan kalligrafiaa opiskellaan.

Emilia-albumin uusintapainoksen kansivihkoon asiantuntevan esittelytekstin laatinut Mikko Mattlar ei hänkään ole ollut yhteydessä Emiliaan. Mattlarilta löytyy kuitenkin puhelinnumero.

Soitto Ruotsiin. Numero ei ole käytössä.

Emilian levyn takakannen kuva henkii 1980-lukua.

Mattlarin kansiteksti piirtää kiinnostavan henkilökuvan kadonneesta artistista. Emilia kasvoi Espoossa. Hän asui vuosina 1976–78 Espanjassa, jossa teki keikkoja kitaralla itseään säestäen.

Levyttämään Emilia pääsi lähetettyään levy-yhtiöön demon. Talvella 1981–82 Emilia kiersi Suomea esiintyen Kirkan keikkojen lämmittelijänä. Kesällä 1982 Emilia nähtiin Suosikki-lehden kesäkiertueella. Syksyllä hän lähti kiertämään Keski-Eurooppaa ja esiintyi tiettävästi Tunisiassa asti.

Keikkailu jatkui Suomessa vielä pari vuotta. Suosikin haastattelussa Emilia kertoi vasta lavalla heräävänsä täysin eloon. Esiintymisviettiä hän perusteli verenperinnöllä.

Esimerkiksi setä oli ollut sirkuksessa jonglöörinä. Satan In Love -sinkun kansikuvan stailauksesta löytyy selkeitä sirkusvivahteita.

Suosikin mukaan Emilia ei ainoastaan vastannut albuminsa laulujen teksteistä vaan suunnitteli ja teki itse esiintymisasut, puhui seitsemää kieltä ja oli ennen diskouraansa esittänyt musiikkia operetista flamencoon.

Kuva vuodelta 1982.

Sopi hyvin, että levy-yhtiö markkinoi Emiliaa sanoilla ”rohkea, erilainen ja ainutlaatuinen”.

Suosikin edesmennyt päätoimittaja Jyrki Hämäläinen muistelee Emiliaa elämäkerrassaan Seikkailija tämän maailman. Hän kertoo, että kun hittiä ei tullut, Emilia muutti takaisin Espanjaan ja meni naimisiin.

Samalla hän katosi suomalaisesta musiikkimaailmasta, ja Suomesta. Emilian Satan In Love -biisi sen sijaan on tänään suositumpi kuin koskaan.

Lähde: Mikko Mattlarin kirjoittama Emilia-albumin uusintapainoksen kansivihkon teksti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?