”Nukutaanhan vielä vähän, nukutaanhan” – muistatko Irwinin ja muiden suomalaislegendojen viimeiset sanat? - Viihde - Ilta-Sanomat

”Nukutaanhan vielä vähän, nukutaanhan” – muistatko Irwinin ja muiden suomalaislegendojen viimeiset sanat?

Irwin Goodmanin elämä päättyi 47-vuotiaana, Juha Vainion 52-vuotiaana, Juice Leskisen 56-vuotiaana ja Topi Sorsakosken 58-vuotiaana.

He menehtyivät suhteellisen varhain, mutta heidän musiikkinsa jäi elämään.

2.11.2018 12:13

Juice Leskinen

Laulaja-lauluntekijä Juice Leskisen elämä päättyi vuonna 2006. Antti Heikkisen kirjoittama elämäkerta Risainen elämä (Siltala, 2014) kertoo 56-vuotiaana kuolleen Leskisen viimeiset sanat. Leskinen oli kieltäytynyt dialyysihoidoista ja joutunut huonoon kuntoon.

Marraskuun 24. päivän aamulla vuonna 2006 Juice oli herännyt pirteänä, mutta iltapäivällä miehen tila romahti. Sari-vaimo oli yrittänyt saada miestään sairaalaan jo päiviä aiemmin, mutta itsepäinen taiteilija ei ollut lähtenyt, vaikka ambulanssimiehet olivat tulleet hakemaan häntä. Leskinen luetteli ambulanssikuskeille nimensä, sosiaaliturvatunnuksensa ja potemansa sairaudet sekä suomeksi että latinaksi.

Myöhemmin tila huononi niin paljon, että Juicen oli pakko lähteä ambulanssikuskien mukaan. Kun ambulanssi saapui, Juice sanoi enää yhden lyhyen lauseen.

Hän katsoi vaimoonsa ja päätti elämänsä kainoon pyyntöön.

”Anna viiniä.”

Ambulanssissa Juice menetti tajuntansa. Hän ei enää herännyt.

Juha ”Junnu” Vainio

29. lokakuuta 1990 menehtyneen sanoittajalegenda Juha Vainion kohtaloksi muodostui hänellä lapsuudesta asti ollut sydänvika. Hän oli vasta 8-vuotias, kun hänelle tehtiin avosydänleikkaus.

Pirkko Vainio on kertonut heränneensä keskellä yötä miehensä huutoon heidän Sveitsin-kodissaan.

– Olimme illalla katselleet televisiosta Paluu tulevaisuuteen -elokuvaa. Sitten yöllä heräsin Juhan huutoon. Juha oli saanut sydänkohtauksen.

Junnu Vainio – Sellaista elämä on (Docendo) -elämäkerrassa hän kuvailee hälyttäneensä paikalle lääkärin, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Juha Vainio kuoli vaimonsa syliin.

”Ei saa hermostua”. Ne olivat miehen viimeiset sanat hätääntyneelle vaimolleen.

– Yritin tehdä mitä pystyin, nopeasti soitin toisella kädellä puhelimella siskolle, että hälytä lääkäri. Siskoni asuu siinä jonkin matkan päässä. Kun lääkäri tuli, hän sanoi heti, ettei mitään ollut tehtävissä. Ajattelen niin, että ihmisten päivät ovat luetut. Ei auta, vaikka mitä tekisi: kun hetki tulee, se tulee, leski kuvailee elämäkerrassa.

Juha Vainio kuoli 52 vuoden iässä.

Irwin Goodman

Laulaja Irwin Goodman kuoli keikkamatkallaan Vaalimaan ja Haminan välille 14. tammikuuta vuonna 1991. Muutamia tunteja aikaisemmin mies oli oksentanut neuvostoliittolaisen hotellin sänkyyn ja valittanut voimakasta kipua rinnassaan.

Irwinin manageri-keikkamyyjä Tapio Honkanen muisteli legendaarisen laulajan viimeisiä hetkiä IS:lle muutama vuosi sitten, kun kuolemasta tuli täyteen 25 vuotta.

– Lähdimme loppiaisena reissuun. Antilla oli viimeiseksi jäänyt keikka hotelli Joronjäljessä Joroisilla 11. tammikuuta ja sen jälkeen suuntasimme Neuvostoliiton rajalle Säkkijärvelle. Siellä hänen piti esiintyä harjakaisissa, mutta emme lopulta löytäneet tietä perille. Tarkoituksena oli ostaa samalta urakoitsijalta myös kolme tonttia, joille olisi rakennutettu hirsimökit. Antin rahat, 40 000 markkaa, olivat mustassa salkussa seteleinä ja minulla oli sekki.

Kun oikeaa paikkaa ei löytynyt, matkassa olleet neljä miestä majoittuivat hotelliin ja yrittivät tavoittaa urakoitsijaa puhelimitse. Hän ei vastannut.

Viimeisenä yönä Honkanen havahtui hotellihuoneen kylmyyteen. Irwin oli avannut ikkunat ja valitteli, ettei pystynyt hengittämään kunnolla.

– Sain hotellin alakerrasta ohjeen, että kannattaa lähteä lääkäriin ehdottomasti Suomeen, Honkanen kertoi.

Pitkien rajaselvitysten jälkeen Honkanen hyppäsi tullin edustalla odottaneeseen omaan autoonsa ja autokuski Urpo Illikainen jatkoi Irwin kyydissään kohti Haminan sairaalaa. Heille sanottiin, että ambulanssin tulo kestäisi sen verran kauan, että sairaalaan pääsisi nopeimmin omalla autolla.

– Illikainen kertoi myöhemmin, että Antti puhui autossa vain kerran. Hän oli sanonut vähän ennen Haminaa, että ”Kaasu pohjaan, happi loppuu”. Ne olivat hänen viimeiset sanansa.

Irwin vietiin Haminan sairaalaan, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Topi Sorsakoski

Laulaja Topi Sorsakosken eli Pekka Tammilehdon (1952–2011) viimeiset hetket kuvaillaan Antti Arvajan ja Tuomas Mustikaisen kirjassa Topi Sorsakoski – Viimeiseen korttiin (Johnny Kniga).

Sorsakoski menehtyi syöpään elokuun 13. päivä 2011. Edellisenä päivänä Sorsakoski oli katsonut makuhuoneessa televisiota. Kaukosäädin oli lakannut toimimasta ja harmitellut, kun muut eivät osanneet korjata sitä. Mies oli lopulta näpertänyt itse kaukosäätimen kuntoon.

Illalla hänen henkensä ei enää kulkenut. Sorsakoski suostui lähtemään sairaalaan vaimonsa Helin vaatimuksesta.

Kahden aikaan yöllä Sorsakosken vointi oli parantunut ja Heli puhui tämän kanssa puhelimessa.

– Ambulanssimatka oli aikamoinen trippi, sellaisella en aiemmin ole ollut, Sorsakoski oli naljaillut vaimolleen.

Aamulla vaimo sai soiton sairaalasta. Häntä kehotettiin saapumaan sairaalaan, koska Sorsakoski teki kuolemaa. Mukaan lähtivät Sorsakosken poika Onnimanni vaimonsa kanssa. Mukaan liittyi myöhemmin Sorsakosken sisar. Perhe pysyi Sorsakosken vierellä loppuun asti.

”Hengittämien käy hetki hetkeltä vaivalloisemmaksi, happi alkaa olla lopussa. Sorsakoski saa sanottua vielä pojalleen: Pysy vieressä. Onnimanni pysyy. Sorsakoski ei halua lähteä yksin. Se on viimeisiä ajatuksia, kaikkein päällimmäisin ja vahvin.”

Iltapäivällä Sorsakosken sisko, vaimo ja poika pitivät muusikkoa vuorollaan kädestä. Yhteinen aika oli loppumassa.

”Heli on ihan vieressä, silittää miestään, ja pian sen jälkeen Sorsakoski lausuu vaimolleen vain muutamaa hetkeä ennen kuolemaansa: Nukutaan vielä vähän, nukutaanhan.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?