Youtube-tähti Roni Bäckin, 25, firma tekee kovaa tiliä – ammatilla karu kääntöpuoli: ”Silloin tiesi, että kaikki ei ole kunnossa”

Youtube-tähti Roni Bäckin firma takoi viime vuonna 191 000 euron tuloksen, tubetähden ansiotulot olivat 30 000 euroa.

Roni Bäck on yksi Suomen suosituimmista tubettajista.

1.11.2018 13:11

Youtube-tähti Roni Bäckin, 25, ei nykyisin tarvitse selittää, kuka hän on ja mitä hän tekee. Mielikuvat tubettamisesta vapaa-ajan harrastustoimintana ovat vähentyneet sitä myötä, kun Bäckin kanava on kasvanut tasaisen varmaan tahtiin parin viime vuoden aikana. Tubettajien esilläolo perinteisessä mediassa on Bäckin mukaan myös vähentänyt "Mitä sinä oikeasti teet työksesi?" -kysymyksiä.

– Minulla on kolme tyyppiä hoitamassa myyntiä, yksi manageri ja kahdeksan ihmisen tiimi, joka pyörittää juttujani, joten jos tubettaminen olisi harrastelua, niin aika sitoutunutta porukkaa olisi hommassa mukana, Bäck naurahtaa.

Tubettaja luo videosisältöjä esimerkiksi Youtube-videopalveluun. Suomessa huippusuosittu Bäck saa nykyisin kuukausittain noin 10 000 uutta seuraajaa, joita kanavalla on tällä hetkellä noin 430 000. Katselukertoja Bäckin videoille kertyy tällä hetkellä kuukausittain 8–10 miljoonaa.

Yksittäinen video Bäckin kanavalla saa tyypillisesti tuoreeltaan reilut satatuhatta katselukertaa, ja parhaimmillaan yksittäistä tuoretta videota on katsottu yli 200000 kertaa. Yli vuoden vanhat videot puolestaan ovat keränneet jo satojatuhansia tai jopa yli miljoona katselukertaa.

Taistelua uupumista vastaan

Bäckin tavoitteena on ennen kaikkea viihdyttää, ja hänen videoillaan on käsitelty esimerkiksi uutisaiheita, erilaisia ilmiöitä ja tapahtumia sekä esimerkiksi asioita, joita Bäck ei ymmärrä ihmisissä. Seuraajakunta on pääosin nuoria aikuisia ja lapsia, ikähaarukaksi Bäck arvioi 8–25-vuotiaat.

Vaikka Bäck päättää videoidensa aiheet, hän haluaa myös kuunnella seuraajiaan. Bäck kertoo lukevansa kaikki kanavalle tulevat kommentit ja toiveet.

– Kommentteja tulee tuhansia päivässä, joten en tiedä, voisiko sitä vielä mitenkään enempää kuunnella. On myös tosi kiva, että kommentointi on yleensä todella positiivista.

Sometyö voi olla myös kuluttavaa ja rankkaa. Bäck on kertonut avoimesti uupumuksestaan, jonka työ hänelle aiheutti.

Reilut viisi vuotta sitten videoiden tekemisen aloittanut Bäck on avoimesti puhunut myös tubettaja-ammatin varjopuolista. Viime vuonna Bäck huomasi uupuneensa jatkuvaan uuden luomiseen ja seuraajamäärien ylläpidosta murehtimiseen.

– Se näkyi niin, että kun laittoi kameran päälle, puhetta ei vain tullut. Silloin tiesi, että kaikki ei ole ihan kunnossa. Taistelen uupumisen kanssa edelleen.

Bäck myöntää, että hänen kanavansa menestys on melko tiukasti kiinni hänen omassa hyvinvoinnissaan.

– Vaikka eihän sen pitäisi mennä niin. Olen oppinut nyt antamaan itselleni anteeksi, jos välillä otan iisisti. Esimerkiksi nyt en ole seurannut katselukertoja juuri ollenkaan. Käymme ne läpi kerran kuussa managerini kanssa, Bäck sanoo.

Tubettajana Bäckin on helppo tehdä kaikista elämäntapahtumistaan ja arkiaskareistaan työtä. Kamera kulkee helposti mukana kaikkialla, mutta Bäck on päättänyt, että esimerkiksi urheiluharrastuksiin tai lukemiseen käytetty aika ilman kameraa on jotain, mitä hän ei tule katumaan missään vaiheessa.

– Tässä työssä kaikelle voi antaa rahallisen arvon. Sitä on nopeasti pahassa kuilussa, jos alkaa verrata esimerkiksi lukemiseen käytettyä tuntia tuntiin videon tekemistä. Tällä tavalla verrattaessa lukeminen on totta kai rahallisesti tappiollista toimintaa, Bäck kuvailee.

"En ole muuttunut kulutustavoiltani"

Toissa vuonna Bäck perusti BackMedia-yrityksen, jonka kautta hän pyörittää Roni Back -nimistä kanavaansa. Viime vuoden loppuun päättyneellä hieman yli vuoden tilikaudella BackMedia teki noin 191 000 euron tuloksen.

Torstaina julkaistujen verotietojen mukaan Bäckin verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 30 271 euroa. Vuonna 2016 Bäckin ansiotulot olivat 46 685 euroa.

Roni Bäckin työtä on kuvata itseään videolle. Youtube-tähteä auttaa yli kymmenhenkinen tiimi, joka pitää huolta hänen asioistaan.

Yrittäjyys ei ollut Bäckin unelma. Kuittirumbat ja verotuskuviot monimutkaisiksi kokeva Bäck kertoo, että yritys syntyi lähinnä verotuksellisista syistä.

– Tilitoimisto jeesaa minua kaikessa. Olen ulkoistanut sinne kaiken, minkä vain voin. Kaikki pyörii nyt aika kivuttomasti.

Bäck kertoo säästävänsä lähes kaiken, minkä ansaitsee. Hän on ostanut tähän mennessä kaksi asuntoa. Ensiasunnoksi ostettu yksiö on nyt sijoituskohde, kun Bäck muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa.

– Käytännössä en ole kuitenkaan muuttunut kulutustavoiltani millään tasolla parin vuoden takaisesta, Bäck sanoo.

Lue kaikki uutiset tuloista ja veroista täältä.

Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?