Uusi kirja paljastaa kuningatar Elisabetin salaisen suunnitelman: aikoo päästää prinssi Charlesin ”valtaan” vielä omana elinaikanaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Uusi kirja paljastaa kuningatar Elisabetin salaisen suunnitelman: aikoo päästää prinssi Charlesin ”valtaan” vielä omana elinaikanaan

Kuningattarella on suunnitelma.

31.10.2018 13:22

Kuningatar Elisabet II hallitsee edelleen 92-vuotiaana, eikä hänen työtahtinsa näytä hiipumisen merkkejä. Kuningatar osallistui jopa 292 viralliseen tapahtumaan vuonna 2017.

Uutuuskirja Charles at 70: Thoughts, Hopes And Dreams kertoo kuitenkin toisenlaista tarinaa.

Robert Jobsonin kirjoittamassa teoksessa kerrotaan kuningattaren tekevän salaisia suunnitelmia eläköitymisensä varalle. Kruunusta hän ei silti aio luopua.

Mistä siis on kyse?

Kirjan mukaan kuningatar on päättänyt pysyä vallassa, mutta nimetä poikansa prinssi Charlesin ”valtionhoitajaksi”. Kyseisessä toimessa Charles saisi hoitaakseen kaikki kuninkaan työtehtävät ja velvollisuudet olematta kuitenkaan kuningas.

Elisabet on itse ilmoittanut, että aikoo kantaa kruunua aina kuolemaansa saakka. Salainen suunnitelma mahdollistaisi tämän, pian 70 vuotta täyttävän Charlesin hoidellessa käytännön asioita.

– 92-vuotiaana kuningatar tietää, ettei hän voi jatkaa ikuisesti. Niinpä hän on ajatellut hoitaa vallanvaihdon mahdollisimman pehmeästi, hienotunteisesti ja jopa huomaamatta. Tulette näkemään, kuinka vallanvaihto tapahtuu pikkuhiljaa silmienne edessä, Johnson kirjoittaa.

Vallanvaihto ei ole vielä ajankohtainen. Mirrorin mukaan kuningattaren suunnitelma käynnistyy vasta kun hän täyttää 95 vuotta, vuonna 2021.

Britannian hallitsijalla on lupa nimetä niin kutsuttu valtionhoitaja – yleensä kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä oleva. Tämän mahdollistaa Regency Act, jota voidaan soveltaa jos varsinainen hallitsija ei ole kykenevä hoitamaan työtehtäviään.

Regency Actia käytettiin muun muassa vuonna 1811, jolloin Yrjö IV otti hoitaakseen isänsä, kuningas Yrjö III:n tehtävät tämän tultua ”mielisairaaksi”, joka on myöhemmin analysoitu maniaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?