Ismo Leikola paljastaa, miten tapasi Angelika-vaimonsa – tällaista elämää he elävät Yhdysvalloissa: ”Olemme voimakaksikko” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ismo Leikola paljastaa, miten tapasi Angelika-vaimonsa – tällaista elämää he elävät Yhdysvalloissa: ”Olemme voimakaksikko”

–Stand up on pääjuttuni, mutta olen myös kiinnostunut tv- ja elokuvarooleista – Hollywoodissa kun ollaan, Ismo Leikola sanoo.

Julkaistu: 27.10.2018 8:22

Ismo Leikola, 39, on asunut vaimonsa Angelikan kanssa Los Angelesissa pian kolme vuotta. Pari nauttii tavallisesta arjesta, mutta on alkanut viettää ystävänpäivää – ironisesti.

– Hupsista, nyt läikkyi vähän yli, Ismo Leikola toteaa, kun huomaa kaatamansa maidon lainehtivan kahvikupin reunan yli.

– Hyvä saada kofeiinia, kun vieläkin tuo jet lag painaa vähän päälle.

Los Angelesissa pian kolme vuotta asunut koomikko on saapunut Suomeen stand up -kiertueelle. Leikolalla on parhaillaan monta rautaa tulessa Yhdysvalloissa, stand upin synnyinmaassa. Hän kiertää tiuhaan keikoilla ja seuraavaksi yhtenä tavoitteena on komediaspesiaali jättipalvelu Netflixiin.

Vuonna 2014 Leikola valittiin maailman hauskimmaksi mieheksi, mutta toden teolla potti räjähti, kun Leikola esiintyi viime tammikuussa Conan O’Brienin show’ssa osuen suoraan amerikkalaisten huumorihermoon ass-jutullaan. Oivaltavissa sanaleikeissään Leikola vitsaili amerikkalaisten tavasta käyttää ass-sanaa.

Viraaliksi levinneestä vitsistä johtuen Ismo tunnistetaankin Los Angelesin kaduilla usein ”ass-guyna.”

– Minulle tullaan puhumaan ass-vitsistä milloin kaupan kassalla, milloin wc-tiloissa. Kun minua aletaan pisuaarilla kehua, mietin aina, pitääkö tässä tilanteessa kätellä vai ei, Leikola nauraa ja jatkaa:

– Ihan pari päivää ennen Suomeen tuloa, olin menossa ruokakauppaan, kun eräs tyyppi tuli sanomaan minulle: ”Hei sulla oli se shit-juttu.” Eli nyt olen ass- ja shit-mies, mutta mikäs siinä: ne ovat hauskoja sanoja.

Leikola toteaa, että kansainvälisen menestyksen myötä monen suomalaisen yleinen harhaluulo tuntuu olevan se, että hän olisi rikastunut kovastikin. Leikola toteaa asuvansa Angelika-vaimonsa kanssa täysin tavallisessa asunnossa ja ajelevansa peruskotterolla.

– Se, miten paljon Suomessa ihmisiä kiinnostavat muiden raha-asiat, tuntuu absurdilta. Jenkeissä raha saattaa kiinnostaa ihailumielessä, mutta Suomessa se kiinnostaa jossain aivan muussa mielessä, Leikola naurahtaa.

– Los Angelesissa kaikki raha, mitä tulee, se myös menee. On hienoa, että pystyn elättämään itseni pelkällä stand upilla Jenkeissä, mikä on todella harvinaista, koska siellä kilpailu on kovempaa.

Leikola toteaa periaatteessa saavuttaneensa jo tärkeimmän tavoitteensa, sillä hän voi elättää itsensä rakastamallaan työllä.

– Pärjään, mutta mistään rikastumisesta ei voi puhua. Jos vedän Jenkeissä samankokoisen livekeikan kuin Suomessa, miksi siellä olisi parempi liksa? Livekeikat ovat livekeikkoja ja lipun hinta on lipun hinta maahan katsomatta.

Leikola muistuttaa Los Angelesin olevan kallis paikka asua.

– Kun kävin Suomessa ruokakaupassa, oikein ällistyin, kuinka älyttömän halpaa ruokaa Suomesta saa. Kaikki on täällä halvempaa kuin siellä – paitsi bensa.

–Stand up on pääjuttuni, mutta olen myös kiinnostunut tv- ja elokuvarooleista – Hollywoodissa kun ollaan, Ismo Leikola sanoo.

Los Angelesiin sopeutuminen on vienyt oman aikansa ja päivä päivältä kaupunki on alkanut tuntua enemmän kodilta. Tosin edelleenkin Leikola kiinnittää huomiota hauskoihin kulttuurieroihin.

– Kun muutimme vaimoni kanssa Losiin, huomasin olevani jatkuvasti ylikierroksilla ja väsynyt. Täysin uudessa kaupungissa ja vieraalla kielellä toimiminen vei aluksi voimat.

Ismo kertoo hänen ja Angelikan toisinaan yrittäneen puhua englantia myös kotioloissa, mutta kieli vaihtuu nopeasti suomeen. Ismo kuvailee Angelikan olevan puolet tiimistään, ja pariskunta hiookin usein yhdessä kiertueella kuultavat vitsit lopulliseen muotoonsa. Komiikka on se, mikä alun perinkin yhdisti yli kymmenen vuotta yhdessä olleen parin.

– Tapasimme, kun Angelika oli katsomassa keikkaani. Hän liikkui myös koomikkopiireissä ja oli ollut järjestämässä keikkaakin.

Selvisi että kaksikolla oli paljon yhteisiä tuttuja, ja ennen rakkauden roihahtamista heistä tuli hyviä ystäviä.

– Puhuimme alkuun puhelimessa pitkiä ja syvällisiä keskusteluja, sitten vasta myöhemmin rupesimme olemaan.

– Olemme olleet vaimoni kanssa voimakaksikko jo pitkään, power couple, kuten Jenkeissä sanotaan. Vaimoni on yleensä ensimmäinen ihminen, jolle kerron uudet vitsini. Hänellä on hyvä silmä stand upille, sillä hän on seurannut alaa pitkään.

– Hauskaa on myös se, että vaimoni muistaa usein juttuni paremmin kuin minä itse. Hän sanoo, että kerropa tämä vitsi, ja itse en edes muista koko juttua. Hän on tiimistäni 50 prosenttia.

–Voi sanoa, että Conanin jälkeen on tapahtunut selkeästi jonkinlainen läpimurto, mutta mihin kaikkeen se johtaa, niin sitä en osaa sanoa, Ismo Leikola sanoo.

Kun parilla on vapaa-aikaa, he nauttivat saadessaan viettää aivan tavallista perusarkea.

– Katsomme elokuvia ja käymme syömässä. Reissaan niin paljon keikoilla, että nautin ihan vaan kotona olosta mahdollisimman pienimuotoisesti, se tuo ihanaa vastapainoa keikkaelämään.

Ismo muistelee parin olleen naimisissa noin viitisen vuotta, tarkkaa vuosimäärää hän ei heti suoriltaan osaa sanoa.

– Jotain sitä luokkaa, hän naurahtaa jatkaa:

– Avioliitto ei merkitse minulle instituutiona yhtään mitään. Minulle merkitsee rouvani, jonka kanssa olen ja haluan olla. Olihan se kiva pitää juhlat läheisille, mutta minulla on näihin tällaisiin rituaaleihin hyvin maallinen suhtautuminen.

– Koomikkona kaikki instituutiot ovat enemmänkin aiheita, joista voi tehdä pilaa. Ymmärrän kyllä, miksi sellainen instituutio on keksitty esimerkiksi lasten takia, mutta meillähän ei lapsia ole.

Vauvakuumetta Leikola ei ole koskaan potenut ja hän toteaa ajatuksen lapsista tuntuvan entistä kaukaisemmalta Amerikkaan muuton myötä.

– Amerikkalaiset kyselevät minulta toisinaan, miksi meillä ei ole lapsia. Jenkeissä tuntuu edelleen elävän sellainen pöljä ajatus, että jokaisen naisen elämän päätarkoitus on päästä naimisiin ja synnyttää.

Leikola kertoo tottuneensa vauvauteluihin, siksi hänellä onkin vastaus valmiina:

– Olen monesti vastannut kuulleeni että jos tekee lapsia, niin sitten pitää herätä tosi aikaisin aamulla. Sen jälkeen kysyn, onko tämä totta.

– Minullekin on todettu, että ”aivan, et tee lapsia, koska keskityt uraasi”. Kai sen voi niinkin sanoa ja uran lisäksi keskityn muihinkin asioihin, milloin mihinkin.

Lapseton elämä sopii Leikoloille mainiosti.

– Olemme jo aikoja sitten todenneet, että tämä on meille oikea ratkaisu. Ei ole kaduttanut ja varsinkin Amerikan muutto olisi voinut vaikeutua tai jopa jäädä tekemättä isommalla porukalla.

Leikolat ovat herättäneet ihmetystä amerikkalaisissa myös sen suhteen, etteivät he juuri välitä juhlapyhistä.

– Amerikassa syntymäpäivät, hääpäivät ja sen semmoiset ovat hirveän tärkeitä. Me olemme sellaisia, että jokainen arjen hetki on juhlaa, Ismo nauraa.

– Nyt olemme alkaneet viettämään Valentine’s Dayta (ystävänpäivää) vaimoni kanssa ironisesti ja sarkastisesti. Olen laittanut someen kuvan, kun olemme menneet halvimpaan pikaruokapaikkaan juhlistamaan.

Iso asia, missä amerikkalaiset ovat erilaisia kuin suomalaiset, on suhtautuminen alastomuuteen.

– Amerikkalaisissa taloissahan on usein joka huoneessa oma kylpyhuone, mikä on mielestäni hassu systeemi. Osittainhan se johtuu siitä, että Yhdysvalloissa ollaan niin solmussa oman alastomuuden suhteen. Onko siinä se ajatus, ettei tarvitse lähteä makkarista keskellä yötä kuselle? Vai onko ajatuksena se, että ihmiset harrastavat seksiä, niin sitten pääsee pesemään munaa ilman, että tarvitsee mennä sieltä olohuoneen läpi?

Niin. Juuri tämänkaltaisista arkisista havainnoista Ismon stand up -huumori on rakennettu.

Ismo Leikolan Suomen-keikat

27.10. Helsingin jäähalli

– NO NIIN -kiertue

31.10. Jyväskylän Paviljonki

1.11. Helsinki, ravintola

Väinö Kallio – kaksi

englanninkielistä keikkaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?