Suomalainen Rosi Kämpe, 29, valloittaa maailmaa sarjakuvillaan – yksi hetki oli käänteentekevä: sai Marvelilta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalainen Rosi Kämpe, 29, valloittaa maailmaa sarjakuvillaan – yksi hetki oli käänteentekevä: sai Marvelilta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä

Rosi Kämpe piirtää nyt unelmaansa.

Rosi Kämpren piirtämä Spider Gwen - Ghost Spider ilmestyi eilen Yhdysvalloissa 20-sivuisena lehtenä. Kustantaja on Marvel, toinen Yhdysvaltain kahdesta sarjakuvajätistä.­

28.10.2018 15:35

Sarjakuvapiirtäjä on oman universuminsa jumala, joka säätää niin säät kuin ilmatkin ja hahmojen elämät.

Helsinkiläinen Rosi Kämpe, 29, on suomalaisten uusi edustaja tuolla sarjakuvan luojien Olympos-vuorella.

Hänen piirtämänsä Spider Gwen – Ghost Spider ilmestyi eilen Yhdysvalloissa 20-sivuisena lehtenä.

Kämpen kustantaja on Marvel, toinen Yhdysvaltain kahdesta sarjakuvajätistä, joista Marvel on Hämähäkkimiehen ja Hulkin koti, ja DC on Batmanin ja Teräsmiehen koti. Marvel kuuluu osana Disney-imperiumiin kuten iso osa amerikkalaisesta mediamaailmasta.

Rosi Kämpen tarinassa on kyse sisun ja taidon liitosta.

Rosi Kämpe oli aiemmin ajatellut, että olisi hakeutunut pelialalle,mutta sitten sarjakuva puski väkisin läpi ja vei mennessään.­

Itse itsensä piirtäjäksi kasvattanut Kämpe matkusti 2016 Lontooseen isoon sarjakuvatapahtumaan, jonka kyljessä oli myös Marvelin kykyjenetsintätapahtuma. Hänellä oli mukanaan portfolio, jonka hän oli rakentanut huolella netissä tutuksi tulleiden, Marvelille piirtäneiden vinkkien mukaan. Portfoliossa oli kuvanäytteiden ohella myös näyttöä siitä, miten hän pystyy kuljettamaan tarinaa sivulla eli tekemään sarjakuvaa.

Tapahtumassa oli pari sataa Rosin kohtalotoveria, joista jokainen esitteli töitään. Kämpe ei ollut etukäteen varma, pääsisikö hän edes esittelemään portfoliotaan.

– Sen jälkeen jäätiin odottamaan, tulisiko kutsu työhaastatteluun. Sitten tuli soitto ja ilmoitus, että viiden minuutin kuluttua on haastattelu. Minua jännitti hirveästi sitä ennen, mutta ne tyypit olivat tosi helppoja ja mukavia.

– En tiedä, miten moni meistä sai sitten töitä.

Ranskalaisartistin Bengal tekee kannet Rosi Kämpen Spider-Gweniin.­

Ensi alkuun Kämpe sai Marvelilta töitä parin tarinan verran vuodelle 2016, mutta tämänsyksyinen sähköpostiviesti nosti sitten Marvel-suhteen uudelle tasolle; nyt hän pääsi tekemään omaa projektia – vieläpä lempihahmostaan Spider-Gwenistä.

Rosi Kämpe piirtää Spider-Gweniä. Tarinat käsikirjoittaa amerikkalainen kirjailija Seanan McGuire.

– Minulla on Marvelilla kolme editoria, joista kahden kanssa olen viikoittain yhteyksissä.

Kämpe oli aiemmin ajatellut, että olisi realistisempaa hakeutua ammattiin pelialalle, jolla Suomessa menee varsin hyvin ja töitä riittää, mutta sitten sarjakuva puski väkisin läpi ja vei mennessään.

Ennen Marvel-pestiä Kämpe oli tehnyt sarjakuvia eri kustantajille ja piirtänyt eri kirjoittajille. Tuorein kustantamo on Image, jonka Crowded-sarjan nro 3 kansi on hänen tekemänsä. Hänelle oli kertynyt jo kevääseen 2016 mennessä niin paljon töitä, että muista palkkatöistä oli luovuttava. Omia töitä on mm. verkossa hiljalleen ilmestyvä Unknown Lands.

Kustannusmaailman raadollisuus on selvää myös Rosi Kämpelle. Kämpellä on sopimus kolmeen 20-sivuiseen julkaisuun, joista viimeinen ilmestyy joulukuussa. Ennakkomyynnit kertovat, miten jatkon kanssa käy.

Työtehoaan Kämpe pitää yllä työskentelemällä ns. pomodoro-tekniikalla, jossa töitä tehdään 25 minuuttia ja sitten pidetään viiden minuutin tauko. Neljän kierroksen välein hän pitää pidemmän tauon. Sitten välillä hän joogaa ja venyttelee.

– Harrastin jossain vaiheessa bujinkania, mutta se on nyt työkiireiden vuoksi jäänyt.

Rosi Kämpen luonnos Spider-Gwenistä.­

Rosi Kämpen työtahti on kova: hän piirtää noin sivun päivässä, mikä työtahti on samanlainen kuin vaikkapa Veikko ”Joonas” Savolaisella, joka 1970-luvulla teki Ruotsiin eläinsarjakuvia. Kämpe piirtää tietokoneella isolla piirtonäytöllä, jolla hän sekä luonnostelee että piirtää puhtaaksi.

Rosi Kämpe piirtää sarjakuvansa alusta loppuun, mutta niiden värittäjä on kanadalainen kuvittaja ja värittäjä Ian Herring, joka värittää mm. Ms. Marvelia.

– Väritys on todella tärkeä osa tätäkin sarjaa. Herring ja muut parhaat ovat uskomattomia mestareita, joiden värit taianomaisesti korjaavat piirroksiakin.

Helsingin Kalliossa asuvalle ja kotona työskentelevälle Kämpelle verkon ihmissuhteet ovat tärkeitä. Iso osa keskustelukumppaneista on Brittein saarilla, Irlannissa ja Meksikossa. Mielellään töitä kahviloissakin tehneelle Kämpelle tämä salaisena tähän asti pidetty Marvel-projekti on merkinnyt työelämän siirtymistä tiukasti kodin seinien sisällä.

Rosi Kämpren piirtämä Spider Gwen - Ghost Spider ilmestyi eilen Yhdysvalloissa 20-sivuisena lehtenä. Kustantaja on Marvel, toinen Yhdysvaltain kahdesta sarjakuvajätistä.­

Kämpen työparina sekä yhtenä editorina on nainen, mikä alkaa olla entistä yleisempää amerikkalaisessakin sarjakuvassa.

– Marvelilla on varmaan 20–30 naista sekä käsikirjoittajina että piirtäjinä.

– Varmaan ovat katsoneet, että naiset ymmärtävät myös naishahmoja paremmin kuin miehet. Samaan tapaan kuin afroamerikkalaisten hahmojen tekijät ovat monta kertaa itsekin afroamerikkalaisia.

Rosi Kämpen piirtäjäidoleita on mm. italialainen Sara Pichelli, jota pidetään yhtenä Marvelin tämän hetken supertähdistä. Pichelli tekee Ultimate Comics -linjan Spider-Mania ja tänä syksynä hän on myös mukana uudessa Fantastic Fourissa.

Sarjakuvasuosikeikseen Kämpe sanoo Spider-Gwenin ohella Captain Marvelin, Stormin, Roguen ja Sifin.

Entä tulevaisuuden haaveet Spider-Gwen -pestin jälkeen?

– Minulla on pieniä hommia varalla sen jälkeen, kun tämä sopimus päättyy, mutta toivon, että se jatkuisi. Olen alkanut laittaa juttuja jo vähän jonoon, mutta olisi siistiä päästää tekemään jotain Thoriin liittyvää. Tai Captain Marvelia! Tuota urhoollista naista, joka johtaa muita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?