Syke-sarjan Iina Kuustonen ja Leena Pöysti opettelivat sairaalan toimintaa aidossa ympäristössä – ”Piti omaksua leikkaussalin ilmapiiri” - Viihde - Ilta-Sanomat

Syke-sarjan Iina Kuustonen ja Leena Pöysti opettelivat sairaalan toimintaa aidossa ympäristössä – ”Piti omaksua leikkaussalin ilmapiiri”

Sairaalaelämän realistinen kuvaaminen vaatii näyttelijöiltä jatkuvaa uuden opettelua.

24.10.2018 13:25

Näyttelijät Iina Kuustonen ja Leena Pöysti ovat olleet päärooleissa Syke-sarjan alusta lähtien. Sarjan viidennen kauden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Näyttelijät aloittivat sairaalamaailman sääntöjen ja toimintatapojen harjoittelun jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä kautta. Sama työ jatkuu edelleen, jokaisissa kuvauksissa.

Artikkelin videolla Iina Kuustonen kertoo sairaalamaailman toimintatapojen opettelusta ja siitä, millaisia ratkaisuja raskausmahan piilottelu on vaatinut kuvauksissa.

Ensihoitaja Iiris Ketolaa näyttelevä Iina Kuustonen kouluttautui roolia varten sairaaloissa samaan tapaan kuin muutkin päähahmojen näyttelijät. Oman roolihahmon kehittyminen on vaatinut ajoittain myös lisäopiskelua.

– Alussa se vaati tosi paljon perehtymistä. Meillä oli todella hyvät koulutukset sairaaloissa. Pääsimme seuraamaan vaikka mitä leikkauksia. Olen ollut myös päivän ambulanssissa tutustumassa ensihoitajan työhön, kun hahmoni siirtyi ensihoitajaksi. Tässä on saanut tehdä poikkeuksellisen paljon taustatyötä, Kuustonen kertoo kuvauspaikalla.

Iina Kuustosen mukaan sairaalasarjan kuvauksissa kaikkia ratkaisuja ei voi suunnitella etukäteen.

Näyttelijän näkökulmasta on merkittävää, miten lääkärit, sairaanhoitajat ja ensihoitajat keskustelevat erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Esimerkiksi leikkaussalissa äänenpainolla voi olla tärkeä merkitys.

Ennakkokoulutuksen lisäksi näyttelijät oppivat sairaalaelämää kuvausten aikana. Sarjan kuvauksissa käytetään apuna ammattilaisia. Konsultit seuraavat näyttelijöiden työskentelyä ja huomauttavat, jos sarja ei vastaa todellisuutta. Näyttelijöiden lisäksi he auttavat esimerkiksi käsikirjoittajia.

– Joka kohtauksessa tajuaa, että näitä ei pysty kirjoittamaan tai treenaamaan täysin etukäteen. Kaikki pitää kuitenkin tehdä hetkessä – varsinkin ensihoitajan kohtauksissa, Kuustonen toteaa.

Alla olevalla videolla näyttelijä Leena Pöysti kertoo, mitä hän on oppinut sairaalatyöstä Syke-sarjan aikana.

Leena Pöystin näyttelemä ja aiemmilta kausilta tuttu sairaanhoitaja Johanna Alanko on viidennellä kaudella lääkäri.

Sairaalaympäristö veti Pöystin mukaansa heti sarjan ensimmäisestä kaudesta lähtien. Hänen mukaansa sairaalamaailmassa näytteleminen on vaatinut tarkkuutta kahdella merkittävällä tavalla.

– Leikkauksissa teet tuon, nostat tuosta, sitten teet täältä, saat tämän laitteen ja jatkat eteenpäin, Pöysti kertoo ja liikuttelee käsiään.

– Samaan aikaan siinä käydään sitä draamaa ja keskustellaan kaikenlaisista asioista. Niiden yhdistämistä onkin harjoiteltava vähän enemmän. Haluan, että se menee mahdollisimman oikein.

Tarkkojen ammattilaisten, kuten lääkäreiden ja sairaanhoitajien, opettamat liikkeet ja toimintatavat pitää yhdistää käsikirjoitukseen. Liikkeiden ja toimintatapojen on osuttava oikeaan samaan aikaan, kun dialogi etenee.

– Se tekee perustyön päälle yhden haastekerroksen, Pöysti summaa.

– He (konsultit) ovat omalla ammattitaidollaan ja kiinnostuksellaan meidän työtämme kohtaan luoneet sillan. Siihen maailmaan on ollut kiva solahtaa. Tätä on ollut todella kiinnostavaa tehdä. Apua saadaan ihan jatkuvasti.

Leena Pöystin roolihahmo on Syke-sarjan viidennellä kaudella lääkäri.

Pöysti opetteli ennen sarjan kuvausten alkua etenkin leikkaussalin työskentelytapoja ja ilmapiiriä. Käytännössä hän seurasi erilaisia leikkauksia – sekä alusta loppuun että osittain.

– Olen keskittynyt aina siihen, mikä asia kannattaisi milloinkin oppia. Johanna-sairaanhoitajan roolia varten piti omaksua leikkaussalin ilmapiiri, hierarkiat ja käytöstavat.

Syke-sarjan viidennen kauden kuvaukset alkoivat heinäkuussa ja jatkuvat ensi vuoden maaliskuuhun. Sarja on siirtynyt Yleltä Neloselle.

Syke-sarjan viides kausi Ruudussa 16. marraskuuta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?