Viihde

Kommentti: Onko Ensitreffit alttarilla -Eetu liian kiltti – haluavatko naiset kuitenkaan hyvää miestä?

Julkaistu:

Kommentti
Ensitreffit alttarilla -sarjan Eetu on todellinen unelmien kumppani. Haluavatko naiset kuitenkaan kilttiä, tunteistaan puhuvaa miestä? kysyy Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula.
Olen pohtinut varmaan jo liiaksikin Ensitreffit alttarilla -ohjelman puhutuimman parin, Rosan ja Eetun erittäin hankalan parisuhteen kiemuroita, koska joka viikko ohjelman uusi jakso tarjoaa siitä jotain sanottavaa. Näin käy myös tällä kertaa.

Tilanne on tosin mennyt jo niin pahaksi, että kohta suhteesta ei ole enää mitään sanottavaa, koska suhdetta tuskin kauaa enää on.

Tähän mennessä Rosa on tuntunut suhteessa haastavalta osapuolelta, jolle mikään ei yksinkertaisesti riitä. Hän on ollut tyytymätön kaikkeen ja hakenut syytä Eetusta.

Suhde vaatii kuitenkin aina kaksi osapuolta, ja Eetun rooliksi on jäänyt kiltti, kitaraa soittava ja myötäilevä aviomies, joka on mieluiten hiljaa, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvostan tätä piirrettä, sillä joka asiaan ei tarvitse tarttua eikä joka asiasta tarvitse ottaa nokkiinsa – kuten Rosa tekee.

Mutta rajansa on toki kiltteydelläkin. Eetu on jotenkin viimeiseen asti hyvätapainen, toista kunnioittava herrasmies, joka ei halua aiheuttaa konfliktia. Mutta joskus konflikti saattaisi olla paikallaan.

Jonkun – ja tässä tapauksessa Eetun – pitäisi sanoa Rosalle, että nyt riittää!

Todennäköisesti Rosa ei sitä kestäisi ja lähtisi lätkimään, mutta ainakin Eetu olisi luonut itselleen omat rajansa ja alkanut arvostaa itseään ja määrittänyt sen, miten häntä saa kohdella.

Olisi myös mahdollisuus, että nimenomaan oman arvostuksen ja terveen itsetunnon myötä Eetu saisi Rosan ihailemaan itseään.

 

”Me haemme itsellemme hyvää kumppania, joka on tässä tapauksessa myös asiantuntijoiden valinta. Sitten emme kestäkään toisen ihmisen kiltteyttä, koska se tuntuu tylsältä.”

Näin on käynyt Heikille, joka selvästi ihailee Miinan tapaa pitää omista rajoistaan kiinni, vaikka onkin niitä koko ajan tökkimässä.

Tosin sekin on outoa, että miksi Heikin pitää edelleen jatkuvasti sanoa Miinalle samoista ikävistä pukeutumiseen liittyvistä asioista, vaikka tietää aiheuttavansa toiselle pahan mielen?

Ihmisten käyttäytyminen on erikoista. Sitä käyttäytyy samalla tavalla yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka tietää, ettei toinen pidä siitä.

Ihmisten parinvalinta on aivan yhtä erikoista. Kun nainen sanoo haluavansa rinnalleen kiltin, tunteistaan puhuvan ja turvallisen kumppanin, hän saattaa kuitenkin päätyä varsin turvattomaan ja vaikeaan suhteeseen.

Näin on käynyt myös Miinalle ennen kyseistä Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa, enkä sinänsä ihmettele. Miina pitää kaikista läheisistään huolta ja on erittäin mukautuva ja helppo kumppani. Kilteillä tytöillä saattaa olla taipumusta valita hankala kumppani.

Haemmeko tarkoituksella hankaluuksia?

Mutta onko tämä naisten yleinen ongelma? Onko meillä naisilla edelleen joku alitajuinen tapa ihastua renttuihin, kuten lauluissa lauletaan?

Onko meidän mahdoton valita itsellemme aidosti hyvää ja etenkin paperilla täydelliseltä vaikuttavaa kumppania? Tarvitsemmeko jotain rosoa, jännitettä ja hankaluuksia, joka pitää mielenkiinnon yllä?

Tämä selittäisi Rosan käytöstä, sillä tuntuu siltä, että ainakin osa Rosan ahdistuksesta on hätähuuto sille, että ”älä Eetu ole noin kiltti, ihana ja ymmärtäväinen! Ole vähän hankala, kapinoiva ja riitaa haastava, jotta suhteessa olisi kipinöitä, räiskyvyyttä ja intohimoa!”

Samoin tämä selittäisi Sinin käytöstä, joka näpäyttelee hieman ikävään sävyyn mukautuvalle ja kiltille Vesalle pienistäkin arjen asioista.

Aivan kuin nämä naiset tarkoituksella hakisivat jotain konfliktia.


Näin outoja me ihmiset olemme. Me haemme itsellemme hyvää kumppania, joka on tässä tapauksessa myös asiantuntijoiden valinta. Sitten emme kestäkään toisen ihmisen kiltteyttä, koska se tuntuu tylsältä. Mutta emme sen paremmin kestä valehtelevia, pettäviä ja epävarmoja ihmisiäkään, koska ne tekevät meidät hulluiksi.

En osaa edes kuvitella, miten Rosa käyttäytyisi, jos vastassa olisi erittäin hankala, mutta muuten varsin viehättävä ja jännittävä aviomies.

Ensitreffit alttarilla on erinomainen peili siihen, millaisiin parisuhteisiin me kaikki saatamme tiedostamattammekin ajautua – tai mihin suuntaan me suhteen viemme.

Vaikka ohjelma saattaa vaikuttaa tirkistelyltä ihmisten elämään (ja sitähän se onkin, mutta näiden ohjelmaan mukaan lähteneiden ihmisen omalla suostumuksella), on se myös erinomainen katsaus ihmismieleen ja siihen, mihin vedämme myös omat rajamme.

Ohjelmaa katsellessa me katsojat luomme samalla omia normeja ja sääntöjä sille, miten meitä saa kohdella, millainen käytös on ok ja millainen ei.

Kun puhumme kahvipöytäkeskusteluissa Rosasta ja Eetusta, emme todellisuudessa puhu heistä, vaan itsestämme, kumppanistamme tai joistain tutuistamme.

Jokainen meistä tuntee vähintään yhden tosielämän Rosan, Eetun, Sinin, Vesan, Miinan ja Heikin.

Ja tiedämme kokemuksiemme kautta, mitkä jutut toimivat ja mitkä eivät. Olemme helposti kommentoimassa Rosan ja Eetun edesottamuksia, koska olemme kaikki olleet jossakin vastaavassa tilanteessa.

Aidot kokemukset koskettavat

Ohjelman kautta näemme myös aitoja kokemuksia parisuhteista sieltä, mihin emme koskaan normaalisti pääse: ihmisten koteihin.

Näemme kyllä tuttujen ja tuntemattomien pariskuntien hehkutuksia onnellisista parisuhteista sosiaalisessa mediassa, mutta todellisuudessa emme tiedä lainkaan, miten kipeitä nämä parisuhteet saattavat olla neljän seinän sisällä: pahimmillaan suhteessa on suunnatonta yksinäisyyttä, pettämistä, kaltoinkohtelua, hiljaisuutta, riitelyä, ahdistusta, ymmärtämättömyyttä, turhautumista.

Ensitreffit alttarilla -ohjelma on kuvattu taitavasti, koska se on hyvin dokumentaarinen ja aito kuvaus ihmisten kipuilusta uuden ihmisen seurassa.


On ihailtavaa, että ohjelmaan lähteneet ihmiset uskaltavat näyttää aidosti myös surunsa ja murheensa kaikkein yksityisimmissä asioissa. Moni kun ei uskalla näyttää niitä edes läheisilleen.

Kaikkea tulee aina, kun kaksi ihmistä kohtaa toisensa. Jos ongelmat eivät ole kommunikaatiossa tai hellyydessä, ne saattavat olla niinkin pienissä asioissa kuin toisen vääränlaisessa vaatetuksessa, kuten tulevassa jaksossa nähdään Miinan ja Heikin vaateostosten yhteydessä.

Kaikki tunnistavat varmasti senkin, miten haluaa joskus muuttaa jotain toisen tapaa vaikkapa siivota, kuten Rosalla ja Eetulla käy. Rosalle tosin sekin näyttäytyy heti asiana, josta ei voi päästä yli. Kuten ei siitäkään, että Eetu kehtaa neuvoa häntä pyöräilytreeneissä.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Rosa ei uskalla nauraa itselleen ja kommelluksilleen, ja se onkin piirre, joka tekee parisuhteesta erittäin haastavan.

Parisuhteessa kun on välillä pakko osata nauraa hyväntahtoisesti niin itselleen kuin toiselle – muuten tulee hulluksi.

Muilla tämän kauden pareilla on vielä toivoa, sillä huumoria tuntuu löytyvän – ainakin vielä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt