Fitnesmalli-kilpailuun jättiuudistus! Nimi ja omistajat vaihtuvat – ”Parhaat pakarakuvat eivät riitä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Fitnesmalli-kilpailuun jättiuudistus! Nimi ja omistajat vaihtuvat – ”Parhaat pakarakuvat eivät riitä”

Fitnessmalli-kilpailu saa ensi kaudelle uudet omistajat. Samalla keskustelua herättäneestä kisa muuttuu Wellnessmalli-kilpailuksi.

19.10.2018 15:53

Anni Vallius ja Elina Leskinen istuskelevat valokuvausstudiolla ja keskustelevat Fitnessmalli-kilpailusta, johon he osallistuivat vuonna 2017.

– Olimmeko me jotenkin huonompia, Elina lataa kokemuksestaan kilpailussa.

Ymmärtäähän sen. Vaikka jokavuotinen Fitnessmalli on valittu jo vuodesta 2010, on kilpailu noussut räväkämmin otsikoihin vasta viime vuosien aikana. Kilpailu on hakenut raamejaan, ja sääntömuutokset ovat aiheuttaneet närää suuntaan ja toiseen.

Viimeisimpänä muutoksena 2018 kilpailuun palautettiin kuvauksellisuus ja painavaksi kriteeriksi mainittiin voittajan mahdollisuudet toimia sporttimallina.

– Siitä tuli sellainen olo, että emmekö me sitten ole kuvauksellisia? Pitääkö olla jollain jatkuvalla dieetillä ollakseen kuvauksellinen, Anni pohtii.

Annille ja Elinalle väitettiin, että heidän kaudestaan olisi tullut paljon negatiivista palautetta, minkä vuoksi sääntöjä muutettiin lähemmäs vanhaa kilpailua. Heidän oma kokemuksensa tilanteesta on päinvastainen.

– Monet ovat sanoneet, että he eivät edes tienneet koko kisasta ennen meidän kauttamme, Anni tuumaa.

– Kyllä se tuntui paskalta, Elina jatkaa.

Elina ja Anni alkoivat jopa vierastaa Fitnessmalli-etuliitettään. Se ei heidän mielestään kuvannut heitä.

Tulevaisuudessa vanhoja raameja ei tarvitse miettiä, sillä Fitnessmalli-kilpailun tie päättyy sunnuntaina I Love Me -messuille.

Kesällä kaksikko sai yllättävän puhelun. Kilpailua vuodesta 2016 luotsannut Emmi Lehtomaa otti Elinaan ja Anniin yhteyttä ja kysyi, olisiko kaksikolla kiinnostusta ryhtyä kilpailun vetäjiksi. Lehtomaa aikoo tulevaisuudessa keskittyä täyspäiväisesti työhönsä managerina.

Anni ja Elina painottavat, että he ovat Lehtomaalle kiitollisia mahdollisuudesta jatkaa kisan organisaattoreina.

Pyörät lähtivät pyörimään. Kun nimet olivat papereissa, alkoi keskustelu sopivista yhteistyökumppaneista kilpailulle. Mieleen ponnahti Nanna Karalahti, wellness-alan ammattilainen ja entinen Fitnessmalli-finalisti. Hetkeä aiemmin paikalle saapunut Nanna nauraa.

– Mulla oli niin paljon ideoita. Sanoin jatkuvasti, että ”jos tämä olisi mun kisa, niin...” Heitin sitten lopulta, että pitäisikö mun tulla mukaan, hän selittää tarkentaen, että hän toimii uudessa kilpailussa enemmänkin taustavaikuttajana.

Syntyi ajatus Wellnessmallista.

– Kun itse kilpailin Fitnessmalli-kisassa vuonna 2012, meitä ei mietitty persoonina. Olimme ihan hurjassa kunnossa. Hyvinvointi koostuu monista muistakin asioista kuin vain poseeraamisesta ja siltä, että näyttää kivalta, Nanna pohtii.

Miten Wellnessmalli sitten eroaa Fitnessmallista? Mikä kilpailusta teki niin ongelmallisen, että jopa sen nimeä täytyi muuttaa? Syitä on monia, eivätkä Nanna, Anni ja Elina pelkää listata niitä.

– Ensinnäkin dieetit ja ulkonäköön pohjautuva arviointi. Haluamme painottaa persoonaa eikä sitä, kuka nyt on kuvauksellisin, Anni luettelee.

– Malli-sana ei tässä tapauksessa viittaa ulkonäköön, vaan sillä tarkoitetaan esikuvaa. Varsinkin somen takia, sillä nykynuorten elämä perustuu tykkäyksiin, Nanna komppaa.

Kolmikon ja uuden Wellnessmalli-kilpailun tavoitteena on, että ihmiset keskittyisivät somessa ennemmin jakamaansa sanomaan kuin pelkkiin kuviin. Kunnianhimoinen tavoite maailmassa, jossa visuaalisuus näyttelee pääosaa.

– Olkaa ylpeitä omasta jutusta, vaikka joku keräisi kasan tykkäyksiä vilauttamalla paljasta pintaa. Siitä, että ihmisiä kiinnostaa sun mielipiteet ulkonäön sijaan, Nanna kannustaa.

– Mäkin saan kaikista eniten tykkäyksiä, kun pussaan tätä, hän jatkaa ja rutistaa hellästi tytärtään.

Myös Annia ja Elinaa seuraavaat somessa kymmenet tuhannet käyttäjät. Heidän mukaansa positiivisella asenteella pääsee pitkälle – kritiikistä huolimatta.

– Tietty somesta löytyy myös perusnegatiivisia henkilöitä. Tiedän yhden ihmisen, jonka mielestä juttuni olivat liian positiivisia. Hän alkoi aluksi v***uilemaan minulle ja lopulta lopetti seuraamisen kokonaan, Anni kertoo.

– Edellytämme tulevilta kisaajilta näkemystä. Ettei alettaisi tehdä asioita vain siksi, että tekevät niin, Elina jatkaa.

– Joo, tässä kilpailussa parhaat pakarakuvat eivät enää riitä, Anni täräyttää ja saa koko studion raikumaan naurusta.

ISTV näyttää Fitnessmalli-kilpailun finaalin suorana lähetyksenä I Love Me -messuilla sunnuntaina 21.10. klo 15 alkaen.

Edit: Juttua muokattu 17.06: Fitnessmalli-kilpailijoilla ei ollut dieettejä kaudella 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?