Samuli Edelmann ottaa kantaa Aku Louhimiehen hyllytykseen BBC:n suurtuotannosta: ”Ihan turha Akun on lähteä syyttämään muita” - Viihde - Ilta-Sanomat

Samuli Edelmann ottaa kantaa Aku Louhimiehen hyllytykseen BBC:n suurtuotannosta: ”Ihan turha Akun on lähteä syyttämään muita”

Konkariesiintyjä Samuli Edelmann on kiertänyt läpi vuoden Suomen keikkalavoja yhdessä Suora lähetys -romaniorkestran kanssa. Uusi konserttikiertue starttaa pian, uuden levyn kunniaksi.

21.10.2018 8:04

Samuli Edelmannin ja Suoran lähetyksen yhteinen albumi kulkee nimellä Käteni. Sen historia juontaa aikaan, jolloin Edelmann nuorena poikana esiintyi teatterissa mustalaisnäytelmässä, jossa laulettiin Käteni-niminen kappale.

– Uudella levyllä on muutamia uusia yhteisiä kappaleitamme, mutta pääasiassa se koostuu vanhoista biiseistäni, jotka bändi on sovittanut uusiksi. Bändi sai siihen täysin vapaat kädet, ja lopputulos on mitä mainioin, Edelmann näkee.

– Levy kuulostaa raikkaalta.

Edelmann on lyönyt kalenterinsa kiinni vuoden 2020 loppuun asti, mutta toistaiseksi hän pysyy vaiti muista uusista kuvioistaan.

– Tämä juhlavuosi on mennyt pitkälti tien päällä ja keikkaillessa, mutta jatkossa minut nähdään varmasti myös näyttelijän-roolissa. Tietynlainen kaipuu on myös teatterilavalle, mutta sen aika ei ole ainakaan vielä, Edelmann kertoo.

Taiteilijasuuruus Vesa-Matti Loiri on Edelmannin hyvä ystävä. Kaksikko on tehnyt muutamia projekteja yhdessä – kenties tulevaisuudessakin?

– Olemme Veskun kanssa tietynlaisia sielunveljiä. Yhteytemme on selittämätöntä ystävyyttä, Edelmann ruotii.

– Toivottavasti pääsisin vielä joskus näyttelemään hänen kanssaan.

”Ihan turha Akun on lähteä syyttämään muita”

Suomalaisen elokuvabisneksen ympärillä kohisi viime keväänä. Useat naisnäyttelijät muun muassa Matleena Kuusniemen, Pihla Viitalan, Pamela Tolan, Jessica Grabowskyn ja Paula Vesalan johdolla tulivat julkisuudessa esiin ja kertoivat joutuneensa rajun vallankäytön uhriksi työssään. Kohun keskiössä oli huippuohjaaja Aku Louhimies, mutta myös muiden ohjaajien työskentelymetodeja arvosteltiin.

Tuolloin Samuli Edelmann otti IS:n haastattelussa painokkaasti kantaa vyyhtiin. Hän on tehnyt Louhimiehen kanssa yhteistyötä tv-sarjassa Irtiottoja sekä elokuvissa Valkoinen kaupunki, Riisuttu mies ja Levottomat.

– Minulla on omakohtaista kokemusta Akun vallankäytöstä ja manipulaatiosta. Koin Akun kanssa työskentelemisen erittäin epämiellyttävänä ja väkivaltaisena, suoranaisena alistamisena, Edelmann latasi ja korosti puhuvansa henkisestä, ei fyysisestä väkivallasta.

Nyt pöly on laskeutunut. Keväällä Edelmann toivoi kohun puhdistavan elokuvateollisuuden ilmapiiriä, mutta missä mennään tällä hetkellä?

– Minulla ei ole mitään lisättävää kevään puheisiini. Oleellista on katsoa eteenpäin, ja uskon vahvasti, että keväinen prosessi tulee vaikuttamaan positiivisella tavalla koko alan työskentelytapoihin. Prosessi on vielä alussa, mutta hyviä merkkejä on ilmassa, Edelmann näkee.

– Kritiikissäni ei ollut kyse siitä, että olisin joku pyhimys. Olen varmasti itsekin pahoittanut joskus toisten ihmisten mieliä, mutta toivottavasti siitä on jo aikaa. Nyt tulevaisuudesta on tärkeää keskustella yhdessä asioista. Kun puhutaan avoimesti, se vapauttaa. Rakkaudella ja lempeydellä pystyy saavuttamaan kaikkein parhaimman lopputuloksen.

–Annan edelleen kaiken tukeni näille upeille ja rohkeille naisnäyttelijöille, Edelmann sanoo.­

Edelmann nostaa esille myös viime päivien tapahtumat. Aku Louhimies kertoi joutuneensa hyllylle BBC:n suursarjasta Ylen toimittajan oltua yhteydessä Britanniaan ja välittänyt ”raskauttavia asioita” Louhimiehestä.

– Ihan turha Akun on lähteä syyttämään muita tai yksittäistä toimittajaa, kyllä hän saa katsoa peiliin ja selvittää mikä on hänen oma osuutensa tässä koko tilanteessa. Kyllä hän on tämän ihan itse aiheuttanut, Edelmann sanoo.

Lue lisää: Aku Louhimies kertoo joutuneensa yllättäen hyllylle BBC:n suursarjasta – syyttää Ylen toimittajaa ”raskauttavien asioiden” levittämisestä

Mukana linnakundeja tukevassa projektista

Viisikymppinen Samuli Edelmann muistaa elävästi joulukuun 2015 Viattomien lasten -joulukonsertin, jossa hän tapasi entisen linnakundin Sami Valosen. Edelmann omistaa osuuden tuotantoyhtiö Kaiho Republicista, joka on hänen ystävänsä ja asioidenhoitajansa Pete Eklundin sekä Liisa Pentilä-Asikaisen luomus. Juuri Eklund esitteli hänet Valoselle.

– Se tapaaminen jäi lähtemättömästi mieleeni, Edelmann muistelee.

– Aistin Valosessa heti vahvan muutoksen.

Sittemmin Edelmann on ollut voimakkaasti tukemassa Valosta ja muita kunnon kansalaisiksi pyrkiviä ex-linnakundeja. Tätä tarkoitusta varten Eklund perusti taannoin Likainen Tusina -nimisen yhtiön, jonka toimitusjohtajana Valonen nykyään toimii.

– Tapasin Valosen taannoin Hämeenlinnan vankilassa, jossa olin Suora lähetys -orkestran keikan vuoksi. Keikan tauolla Valonen avautui minulle ja kertoi haluavansa eroon vankilakierteestä. Vapauduttuaan otin hänet meille työharjoitteluun, ja pian meistä tuli myös ystävät, Eklund kertoo.

– Jossain vaiheessa sitten pohdimme, että miten voisimme auttaa muitakin linnakundeja integroitumaan takaisin yhteiskuntaan kunnon kansalaisiksi. Syntyi idea Likaisesta Tusinasta, jonka toimialaan kuuluu esimerkiksi roudaustyö artistien keikoilla sekä erilaista areena- ja lavarakenteiden pystyttäminen.

–Annan kaiken tukeni Likaiselle Tusinalle, Samuli Edelmann kertoo.­

Edelmann on innoissaan uudehkosta projektista. Hänellä on haastattelussa jopa Likaisen Tusinan -logolla valjastettu huppari yllään.

– Annan kaiken tukeni Likaiselle Tusinalle. Olen yhtiökumppanini hengessä vahvasti mukana, koska on hienoa, että aidosti hyvää elämää etsiviä linnakundejakin pyritään auttamaan. Koen sen tärkeäksi, Edelmann sanoo.

Likaiseen Tusinan palveluksessa on tätä nykyä yli kymmenen ex-vankia. Eklundin mukaan yhtiössä vallitsee ehdoton nollatoleranssi päihteille.

– Jos työmaalla haisee yhtään viinalta tai vastaavaa, saa heti lähdön, hän korostaa.

Likainen Tusina nähtiin hiljattain rakentamassa ja purkamassa esimerkiksi Cheekin massiivista lavaa tämän jäähyväiskeikoilla. Kesällä ex-linnakundit vastasivat amerikkalaisen tv-yhtiön NBC:n koko tuotannon pystyttämisestä maan presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin vieraillessa Helsingissä.

– Trumpin huipputapaamisen jälkeen NBC:n työntekijät tulivat sanomaan, etteivät järjestelyt ole pelanneet missään näin hyvin. Uteliaina he kyselivät, että keitä nämä tatuoidut kundit oikein ovat. Suu loksahti auki, kun kerroin heidän taustoistaan, Eklund selvittää.

– Tällainen työ on ex-vangeille innostavaa, koska he saavat passit kaulaan ja pystyvät tuntemaan itsensä sitä kautta arvokkaiksi, osaksi jotain tärkeää tapahtumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?