Kirja: Tunnettu kiekkotähti huuteli Uniikille juutalaisuudesta – ”Uniikki latasi jääkiekkoilijaa naamaan niin lujaa kuin pystyi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirja: Tunnettu kiekkotähti huuteli Uniikille juutalaisuudesta – ”Uniikki latasi jääkiekkoilijaa naamaan niin lujaa kuin pystyi”

Uudessa 7 veljestä -kirjassa kerrotaan, kuinka Uniikki, tunnettu jääkiekkoilija ja joukko räppäreitä ajautui ärhäkkään baaritappeluun.

19.10.2018 9:04

Torstaina julkaistussa 7 veljestä -kirjassa ääneen pääsevät Rähinä-porukan räppärit, joista yksi on Uniikki. Mikko Aaltosen kirjoittamassa teoksessa käydään läpi Rähinän 20 vuotta kestänyt taival. Kirjassa puhutaan muun muassa Uniikin, eli Dan Tolppasen, uskonnollisesta vakaumuksesta. Uniikki kertoo kirjassa juutalaisuuden olevan itselleen tärkeä asia.

Kirjassa kerrotaan Uniikin perhetaustasta: hänen Carmela-äidin sukuhaara oli kotoisin Puolasta. Uniikin isoisä Abram Zyskowicz oli toisen maailmansodan aikana natsien keskitysleirillä. Sodan loputtua perhe oli jakaantunut eri puolille maailmaa. Uniikin eno on kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Kirjassa kerrotaan myös, kuinka Uniikki on joutunut kokemaan rasismia juutalaisuuteensa vuoksi. Yhden näistä muistoista kertoo räppäri Jussi Valuutta, joka muistelee 2000-luvun alussa tapahtunutta baaritappelua.

– Eräs varsin tunnettu ammattijääkiekkoilija alkoi tuijottaa Dani-Uniikkia, tai tarkemmin sanottuna Danin kaulassa roikkunutta Daavidintähteä. Dan on juutalainen, ja hän edusti vakaumustaan ylpeydellä, Jussi Valuutta kertoo.

– Yhtäkkiä se lätkäjätkä alkoi nauraa ja vittuilla Danille avoimen uhkaavasti, huutaa, että ’mitä jutku!’ ja muuta sellaista. Dan oli lätkäjätkään verrattuna pieni sintti, se oli ihan Daavid vastaan Goljatti -tilanne. Mutta Dan oli myös break-tanssija, ja me tsiigattiin vierestä, kun Malminkartanon pätkä otti pöydän päälle hyppäämällä vauhtia ja latasi sitä jääkiekkoilijaa naamaan niin lujaa kuin pystyi. Helvetti oli irti välittömästi, Jussi Valuutta kertoo kirjassa.

Jussi Valuutan mukaan pöytiä ja tuoleja lensi ja koko ”mesta meni sekaisin”, sillä tilanteesta syntyi joukkotappelu.

– Onneksi henkilökunta toimi rivakasti ja sai ihmeen kaupalla tilanteen hallintaan, mikä varmaan sillä kertaa pelasti meidän hengen, Jussi Valuutta muistelee.

Uniikki breikkaamassa vuonna 2001 Rautatientorin metroasemalla.­

Uniikki itse kertoo kirjassa myös eräästä toisesta kerrasta, jolloin hänen uskontonsa tuli esille. Vuonna 2002 Uniikki oli armeijassa, kun hänen kanssaan samassa tuvassa oli kaksi natsia.

– Siellä oli muun muassa yksi natsi-skinhead sekä yksi muuten-vaan-natsi, jolla oli hakaristitatuointi. Jouduin hänen kanssaan samaan aikaan yövartioon. Tutustuimme siinä, ja se esitteli niitä tatuointejaan, kertoi ottaneensa kännissä sen hakaristin. Sanoin sitten muina miehinä, että olen muuten juutalainen. Tiesin, että koska olimme inttiympäristössä, hän tuskin heittäytyisi väkivaltaiseksi. Meille ei siis jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin keskustella asioista. Ihme kyllä, meistä tuli jollain tavalla jopa ihan hyviä kavereita intin aikana, Uniikki kertoo kirjassa.

Uniikin mukaan kyseinen mies saapui myös myöhemmin katsomaan hänen keikkojaankin.

– Hänen lapsensa ovat kuulemma Uniikki-faneja. Ja tämä kaveri itse on nykyisin entinen natsi, hakaristi on kai tatskattu peittoon. Olemme Facebook-kavereita ja aina joskus tulee viesti, että ’pääsiskö mun muksut vieraslistalle?’, Uniikki kertoo uutuuskirjassa.

Uniikki tuli alun perin tunnetuksi Kapasiteettiyksikkö-rapyhtyeestä, johon hänen lisäkseen kuuluivat Tasis (vas.) ja Andu (keskellä).­

Aiemmin Uniikki on puhunut uskonnostaan muun muassa Kodin Kuvalehden haastattelussa vuonna 2015. Lehden haastattelussa Uniikki kertoo, että hänen perheelleen yksi tärkeimmistä juhlista on juutalainen pääsiäinen, pesah.

– Vanhempieni luona ruokapöytä katetaan silloin kukkuroilleen juutalaisia perinneruokia. Ben (Zyskowicz) on tavallisesti esilukija. Hän avaa pääsiäiskirjan ja kertoo Mooseksesta, joka johdatti juutalaiset vapauteen Egyptin orjuudesta. Syömme katkeria yrttejä, jotka muistuttavat juutalaisten kärsimyksistä, mutta istumme mukavasti ja iloitsemme vapaudesta, Uniikki on kertonut lehden haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?