Menikö taidemaailmaa kohauttanut tempaus pieleen? Banksy paljastaa uudella videolla: näin miljoonataulun piti tuhoutua

Maailmankuulu taiteilija paljastaa nyt, että taidemaailmaa kohauttanut tempaus oli määrä toteutua hieman eri tavalla.

Banksyn tuhoutunut taideteos on herättänyt kohun taidemaailmassa.

18.10.2018 9:15

Maailmankuulun ja salaperäisen taiteilija Banksyn tempaus maineikkaassa Sothebyn taidehuutokaupassa kohahdutti taidemaailmaa lokakuun alussa.

Yksi Banksyn kuuluisimmista töistä on Ilmapallotyttö tai toiselta nimeltään There is always hope. Teoksessa on pikkutytön siluetti, jonka kädestä pääsee karkuun sydämenmuotoinen ilmapallo.

Kun Ilmapallotytön yhtä versiota kaupattiin Sothebyssä, sen hinta kohosi innokkaiden ostajien huutaessa aina yli miljoonaan euroon. Mutta sitten tapahtuikin todellinen yllätys: Kun nuija oli paukahtanut pöytään, teoksen sisällä käynnistyi tuhoava mekanismi, joka silppusi lähes koko kuvan jättäen kapeat suikaleet roikkumaan kehyksen alareunasta ihmisten haukkoessa henkeään.

Nyt anonyymina pysyttelevä Banksy paljastaa julkaisemallaan Shredding the Girl and Balloon - The Director’s Cut -videolla, että taideteoksen oli todellisuudessa määrä tuhoutua hieman eri tavalla.

Katso alla olevalta videolta miten taideteoksen oli määrä tuhoutua.

Youtubeen julkaistulta videolta käy ilmi, että harjoituksissa teos sujahti tuhoavan mekanismin läpi kokonaan ja silppuuntuu täysin.

– Harjoituksissa se onnistui joka kerta, videon lopussa lukee.

Vaikka mekanismi ei ilmeisesti toiminutkaan taidehuutokaupassa Banksyn suunnittelemalla tavalla, ravisutti tempaus kuitenkin kaikessa yllättävyydessään koko taidemaailmaa. Muun muassa New York Times julisti jo jutussaan, että tempaus jäi elämään osaksi taidehistorian kaikkien aikojen merkittävimpiä tapauksia.

Katso alla olevalta videolta miten taulun tuhoutuminen eteni taidehuutokaupassa.

Tempauksen jälkeen Banksy julkaisi Instagramissa videon metallisen silppurin rakentamisesta kehysten sisään. Samassa yhteydessä julkaistussa tekstissä hän selitti toimiaan seuraavasti:

– Halu tuhota on luova halu, hän totesi.

Banksyn kaikkien teosten arvo on noussut silppuuntumisen jälkeen valtavasti. Guardianin haastatteleman asiantuntijan mukaan silppuuntuneen teoksen arvo on noussut itsessään jo ainakin 50 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että onnellinen ostaja sai todellakin vastinetta vajaalle miljoonalle punnalleen.

Taulun ostanut nainen on eurooppalainen taidekeräilijä ja Sothebyn pitkäaikainen asiakas.

– Kun nuija osui viime viikolla pöytään ja teos silppuuntui, olin ensin shokissa, mutta vähitellen aloin ymmärtää, että voisin saada itselleni palan taidehistoriaa, nainen kertoi medialle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?