Viihde

Kommentti: Tästä Ensitreffit alttarilla -pariskunnasta ei voi tulla mitään – tilanne pahenee kyynelten partaalle

Julkaistu:

Kommentti
Ensitreffit alttarilla -sarjan yksi pari kokee todellisen mahalaskun. Rosan olisi jo pitänyt lähteä, eikä jäädä vellomaan omaan ahdistukseensa ja aiheuttamaan Eetulle jatkuvaa epävarmuutta, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula.
Tämänvuotisen Ensitreffit alttarilla -kauden yksi puhutuimpia henkilöitä on Eetun kumppani Rosa, jolle ei tunnu kelpaavan mikään.

Moni on tuominnut Rosan käytöksen ja pyytänyt tätä menemään itseensä ja näkemään metsää puilta.

Rosa on saanut katsojien mielestä itselleen todellisen kultakimpaleen, luotettavan ja kärsivällisen Eetun, joka tykkää Rosasta tämän kaikkine puutteineenkin.

Siitä huolimatta Rosa ei ole mihinkään tyytyväinen, vaan ahdistuu jatkuvasti kaikesta – ja myös kertoo sen avoimesti Eetulle.


Tilanne pahenee entisestään ensi jaksossa, jossa Rosan hyökkäävä, moittiva ja arvosteleva käytös saa Eetun jopa itkun partaalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkääkö Rosa tylsistymistä?

Viime jaksossa asiantuntija Tony Dunderfelt epäili, että Rosan ahdistus kumpuaisi siitä, että tätä ärsyttää Eetun introverttius, koska Rosa itse on kupliva ja reipas.

Totta, yksi potentiaalinen syy tuossakin: ehkä Rosa pelkää tylsistymistä?

Mutta toisaalta jokin syy on sillekin, miksi asiantuntijat ovat päättäneet, että juuri Rosa ja Eetu olisivat toisilleen täydellinen match.

He ovat uskoneet siihen, että vastakohdat täydentävät toisiaan, ja parhaimmillaan ekstrovertti ja introvertti ovatkin hyvä combo, koska ekstrovertin ei tarvitse ainakaan kisata kumppanin kanssa muiden huomiosta.

Introvertti on ekstrovertin rinnalla rauhallisempi, tasapainottava voima, ja ekstrovertti taas saa introverttiin parhaimmillaan vähän lisää potkua.

Tästä hyvänä esimerkkinä on kauden toinen pari, rauhallisempi Heikki ja iloinen ja höpöttävä Miina, jotka ovat löytäneet erilaisuudestaan nimenomaan voimaa ja hyvää lisäpotkua suhteelle.


Asiantuntijoille olisi nyt tarvetta

Rosa ei itse osaa selittää käytöstään ja ahdistustaan edes asiantuntijoille, joiden toivoisin tässä vaiheessa kautta jo selvittävän tuon vyyhdin.

Tässä sitä vain edelleen rämmitään samassa suossa, vaikka Rosa ja Eetu ovat keskustelleet myös asiantuntijoiden kanssa.

Rosa ei saa jotain omia tunnelukkojaan auki, eivätkä asiantuntijat sano Rosalle mitään siitä, että Rosan tulisi katsoa itseään peilistä. Tai ainakaan tällaisia keskusteluja ei ole meille katsojille näytetty.

Kaikki ihmettelevät, miten joku ihminen voi kohdella toista ihmistä noin kylmästi ja miten tämän vain annetaan jatkua.

Ehkä kyse on vain yksinkertaisesti kemian puutteesta: Rosa ei koe tarpeeksi vetovoimaa Eetua kohtaan ja häntä ahdistaa Eetun jatkuva läsnäolo.

Mutta kuten asiantuntijat ohjelmassa toistuvasti painottavat, paras suhde kehkeytyy pikku hiljaa ystävyyden kautta. Pelkkään intohimoon perustuva suhde ei välttämättä pitkälle pötki.

Missä on aito mahdollisuus?

Rosa ei jostain syystä tunnu antavan Eetulle edes aitoa mahdollisuutta, ja se varmasti on asia, joka katsojia hämmentää. Jos on ohjelmaan lähtenyt, toiselle pitäisi antaa mahdollisuus.


Paras esimerkki tästä on Miina, joka kertoi IS:n haastattelussa, että hän päätti etukäteen, että lähtee mukaan täysin avoimin mielin.

Miina sanoi aavistelleensa, että todennäköisesti tämä tuleva, asiantuntijoiden valitsema kumppani on jotain aivan muuta, mitä hän itse olisi valinnut – hän kun on ollut niin surkea valitsemaan itselleen hyvää kumppania.

Ehkä Rosalla oli aivan liian tarkka mielikuva siitä, millainen kumppani hänellä on vastassa?

Ehkä hän ei kestä toisen liiallista kiltteyttä ja ymmärtäväisyyttä, jos hän on tottunut ihan toisenlaisiin suhteisiin? Ehkä hän hakee alitajuisesti itselleen jotain ”pahaa poikaa”?

Ehkä hän ei vaan osaa olla parisuhteessa, koska häneltä puuttuu joustoa, taitoa tehdä kompromisseja ja kykyä asettua toisen asemaan? Tätä ongelmaa on nähty sarjassa ennenkin.

Viime kaudella ahdistui Esan kumppani Aliisa, ja katsojat olivat aivan ihmeissään, miksei Aliisa ymmärrä Esan ihanuutta.

Esasta leivottiin valtakunnan ykkösvävyä – samoin kuin nyt Eetusta, jolla ottajia olisi vaikka kuinka: kitaraa soittava, kiltti, luotettava, tunteistaan puhuva, keittiössä hääräävä, urheilullinen ja komea palotarkastaja, joka ottaa suhteen tosissaan. Voisiko nainen enää enempää toivoa?


Peiliin katsomisen paikka

Jos kaiken pitää mennä kuten itse haluaa, eikä ole valmis minkäänlaisiin kompromisseihin, kannattaisi varmasti miettiä, onko ylipäätään valmis parisuhteeseen.

Välillä tuntuu, että kyseiseen ohjelmaan mukaan lähteneet ihmiset eivät ole olleet lainkaan valmiita jakamaan elämäänsä toisen kanssa.

Siksi ihmettelen, miten he ovat edes päässeet kaikista haastatteluista ja psykologisista testeistä läpi. Kaipa ihminen on niin hyvä valehtelemaan itselleen, että osaa kertoa samat valheet myös muille.


Katsojille ohjelma tarjoaa kyllä oivan esimerkin siitä, että jos tunnistat kumppanissasi tai itsessäsi piirteitä, joihin edes kellään katsojalla ei riitä ohjelmaa katsoessa ymmärrystä, tilanne kannattaa yrittää korjata ja nopeasti.

Olen todella yrittänyt ymmärtää Rosaa ja hänen ahdistustaan, koska ymmärrän, että jatkuva toisen kanssa oleminen saattaa alkaa ahdistaa, kun oma tila ja aika jää vähiin.

Mutta ahdistus ei oikeuta sitä, että kohtelee toista huonosti.

Olen Eetun puolesta surullinen, ja toivon, että jompikumpi tajuaa lähteä tuosta tilanteesta ajoissa, sillä tilanne ei voi enää huonommaksi mennä.

Rosan olisi jo pitänyt lähteä, eikä jäädä vellomaan omaan ahdistukseensa ja aiheuttamaan Eetulle jatkuvaa epävarmuutta.


Mutta jostain syystä (osittain varmaan ohjelman tuoman paineen vuoksi) hän jumittaa suhteessa ja oikeuttaa itselleen sen, että hän saa sanoa ja puhua Eetulle miten tahansa, saa näyttää itsekkäästi omat huonot fiiliksensä ja mököttää milloin ikinä häntä huvittaa.

Ja Eetu on niin kiltti, että ottaa kaiken tämän vastaan. Jos tämä jatkuisi pidempään, Eetu olisi vain varjo entisestä ihanasta itsestään.

Kaiken lisäksi kiltti ihminen alkaa helposti syyttää itseään siitä, että toinen käyttäytyy itseä kohtaan ikävästi – tätähän Eetu jo alkoi pohtia.

Vastuuta ei voi sysätä toiselle

Rosa tuntuu sysäävän jollain tasolla vastuun suhteen tilasta Eetulle – vaatien tältä lisää kärsivällisyyttä ja luottoa heidän suhteeseensa. (Eetuhan ei ole muuta tehnytkään.)

Mutta jos Rosa ei itse ole valmis tekemään suhteen eteen mitään, miksi hän vaatii sitä Eetulta?

Kuten viisaat parisuhdeasiantuntijat sanovat, toinen ihminen ei voi tuoda onnea, vaan onni pitäisi löytyä itsestä.

Toiselle ei voi sysätä vastuuta omasta onnellisuudesta: että sitten kun sinä olet tällainen, olen onnellinen.


Ensi jaksossa Rosa syyttää suhteen heikkoa tilaa siitä, että kommunikointi ei toimi, koska Eetu ottaa hänen kommenttinsa väärin.

Jos toinen kokee näin, kannattaisiko kenties miettiä, onko omassa kommunikoinnissa parantamisen varaa?

En osaa sanoa, millainen kumppani olisi Rosalle hyvä.

Ensi jaksossa nähdään, miten Rosa ei tunnu kestävän minkäänlaista neuvomista Eetun osalta, eli Rosa tuskin haluaisi rinnalleen vahvaa persoonaa, joka ottaisi suhteessa ohjat. Rosa haluaa, että asiat tehdään hänen tavallaan.

Liian kiltti persoona taas jää hänen jalkoihinsa, eikä Rosa itsekään tunnu kestävän sitäkään – se on jo nähty.

Tällaisia Rosan kaltaisia persoonia on maailma pullollaan, kuten myös Eetun kaltaisia. Oliko heidän yhteen laittamisensa siis alunperinkin virhe, vai voisiko tällainen combo jotenkin onnistua?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt