Uudessa tv-sarjassa tehdään lapsia tuntemattoman kanssa – näin Nelonen vastaa kritiikkiin: ”Taustalla halu auttaa”

Kohutussa sarjassa tuntemattomat ihmiset tekevät lapsia keskenään. IS haastatteli ohjelmaan hakeneita miehiä sekä Nelosen televisiojohtajaa aiheesta.

Uuteen ohjelmaan etsitään ihmisiä, jotka haluavat tehdä lapsen ennestään tuntemattoman kanssa.

12.10.2018 19:15

Lähes vuosi sitten Nelonen julkisti etsivänsä uutuusohjelmaansa henkilöitä, jotka olisivat valmiita tekemään lapsen tuntemattoman kanssa. Tässä uudessa Suomeen saapuvassa realitysarjassa etsittiin ihmisiä, jotka haaveilivat omasta lapsesta, mutta sopivaa puolisoa ei ollut vielä löytynyt. Co-parenting eli kumppanuusvanhemmuus tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että kaksi tai useampi ihminen sopii keskenään lapsen hankkimisesta ja kasvattamisesta, mutta ei välttämättä asu yhdessä tai ole keskenään rakkaussuhteessa.

Kohuhan siitä syntyi. Mutta haki ohjelmaan myös tavallisia suomalaisia, jotka olivat valmiit ryhtymään vanhemmuuteen yhdessä tuntemattoman henkilön kanssa. Nyt Nelonen on käynnistänyt ohjelmaan uuden haun, sillä sarjaan on hakenut enemmän miehiä kuin naisia. Nelosen verkkosivuilla on kuva neljästä hymyilevästä miehestä. Heidät esitellään lyhyissä teksteissä ja kerrotaan, että miehet etsivät ohjelman kautta itselleen sopivaa naista jakamaan kanssaan kumppanuusvanhemmuuden. IS haastatteli näistä miehistä kolmea sekä Nelonen Median televisiojohtajaa Ville Toivosta.

Toivonen kertoo ohjelman olevan jo tuotannossa, sillä kahta paria ja näiden etenemistä lapsihaaveissa seurataan parhaillaan. Mukaan ohjelmaan kaivataan vielä muutamaa paria.

Thomas, Sasku ja Jarno osallistuvat Nelosen ohjelmaan.

Miksi Nelonen lähti tekemään tällaista ohjelmaa, Ville Toivonen?

– Ohjelma perustuu israelilaiseen formaattiin Pregnant and Platonic. Olemme Nelosella nähneet kumppanuusvanhemmuuden olevan nouseva puheenaihe sekä Suomessa että maailmalla. Ihmisten elämä on muuttunut viime aikoina ja kumppania on entistä vaikeampaa löytää, minkä vuoksi myös ihmisten lapsihaaveet vaikeutuvat. Ilmiö on ajankohtainen ja koskettaa Suomessa nuoria aikuisia, siksi olemme päättäneet edistää formaatin tekemistä.

Millaisia ihmisiä ohjelmaan haetaan?

– Olemme koko ajan etsineet aikuisia ihmisiä, jotka ovat pitkään tahtoneet tulla vanhemmiksi, mutta eivät ole löytäneet sopivaa kumppania. He eivät ole tahtoneet tehdä lasta yksinkään, koska se ei ole tuntunut täysin oikealta vaihtoehdolta. Haemme tasapainoisia aikuisia ihmisiä, jotka ovat miettineet asiaa pitkään.

Kuinka hyvin ohjelmaan päätyvien ihmisten taustat tarkistetaan?

– Tuotannon lisäksi tässä on hyvin paljon ammattilaisia mukana. Osallistujat käyvät läpi psykologiset sekä lisääntymisterveyteenkin liittyvät testaukset. Tuotannossa on mukana koko ajan kaksi psykologia. Kaikki kandidaatit käyvät läpi tarkan seulan.

Miksi haette lisää osallistujia ohjelmaan?

– Tässä ohjelmassahan ihmiset saavat itse päättää, kenet tahtovat kumppanikseen. Kukaan muu ei ohjaa kumppaneita yhteen. Ensimmäisen haun jälkeen löytyi tietty määrä ihmisiä, joille järjestimme niin sanotun bootcampin, jossa he saivat tavata toisiaan. Siellä syntyi jo muutama pari. Bootcampilta löytyi myös ihmisiä, jotka eivät ensitapaamisessa löytäneet sitä oikeaa, mutta tahtovat kuitenkin edistää tätä asiaa. Näille miehille etsimme kumppaneita.

Miten Nelonen vastaa ohjelman saamaan kritiikkiin?

– Olemme huomanneet aiheen puhuttavan, sillä se on monelle uusi ja vieras. Ohjelman taustalla on halu auttaa ihmisiä vanhemmuushaaveissaan ja samalla tehdä asiasta mielenkiintoinen ja informatiivinen tv:n asiaohjelma. Ymmärrämme kuitenkin, että aihe saattaa aiheuttaa keskustelua, mikä ei ole tietenkään paha asia.

Mitä Nelonen vastaa kritiikkiin siitä, että tässä tehdään viihdettä viattomien lasten kustannuksella?

– Näemme asian niin, että ohjelman keskiössä ovat aikuiset, jotka ovat pitkään haaveilleet lapsesta ja kumppanuudesta. Tässä seurataan tätä prosessia ja kumppanin löytymistä ja lapsihaaveita. Se on ohjelman ydin.

Seurataanko pareja ohjelmassa vielä lapsen synnyttyä?

– Emme vielä ihan tarkkaan tiedä, mikä ohjelman loppu on. Toivomme, että jotkut näistä pareista saattaisivat saada lapsen ohjelman aikana. Voi olla, että jotkut eivät saa lasta. Me emme vielä tiedä, mikä lopputulos tulee olemaan näille pareille.

Miten juridiset vanhemmuuteen liittyvät asiat hoidetaan?

– Ohjelmaan osallistuvilla on tietoa juridisesta puolesta ja juridiset asiat on käyty tarkkaan osallistujien kanssa läpi. Tällaisessa ohjelmassa tuotannon työ on hyvin tarkkaa.

Milloin sarja nähdään tv:ssä?

– Tästä hetkestä eteenpäin ainakin vuoden verran menee, kun sarja saadaan päätökseen.

Jos sarjasta tulee menestys, tehdäänkö siitä lisää kausia?

– On tietenkin aina mahdollista, että teemme myös toisen kauden, jos ohjelma on hyvä ja kiinnostava. Kiinnostavia ohjelmia pyritään tietenkin aina jatkamaan.

Haku kumppanuusvanhemmuusohjelmaan on auki Nelosen verkkosivuilla täällä.

Ilta-Sanomat ja Nelonen kuuluvat molemmat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?