Viihde

Junnu Vainion lapset järkyttyivät uudesta paljastuskirjasta – Ile Vainio: ”Juha oli helvetin hyvä isä”

Julkaistu:

Ilkka ”Ile” Vainio muistelee isäänsä lämmöllä ja kertoo, ettei tämän alkoholismista huolimatta joutunut pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta.
Tuore kirja sanoittajamestari Juha ”Junnu” Vainiosta on herättänyt ihmetystä hänen lapsissaan. Musiikkimies Ilkka ”Ile” Vainio kertoo, ettei tunnista miestä, jota kirjassa kuvaillaan väkivaltaiseksi. Vainion mukaan kirja antaa väärän käsityksen isästä, jonka hän muistaa rakastavana ja kannustavana.
  • Jutun yllä olevalla videolla kerrotaan Junnu Vainion dramaattisesta kuolinyöstä.
– Sisarusten puolesta harmittaa, että asiasta on noussut kohu. Itse kyllä kestän kaiken, Juha ja minä olemme monet kohut kokeneet. Mutta sisarukset olivat järkyttyneitä, Ile Vainio sanoo.

– Meillä on ollut hyvä lapsuus ja Juha oli helvetin hyvä isä, vaikka alkoholia meni.

Ääneen Petri Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson uutuuskirjassa Junnu Vainio – Sellaista elämä on (Docendo) pääsevät läheiset ystävät, perheenjäseniä ja tuttavat. Yksi haastatelluista on Junnun ensimmäinen vaimo Taina, joka ei ole ollut julkisuudessa vuosikymmeniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Ei meillä lapsilla kuitenkaan koskaan ollut pelkoa, vain huoli isän selviytymisestä.

Taina Vainio kertoo kirjassa taiteilijamiehensä olleen humalassa väkivaltainen, mustasukkainen ja saaneen delirium-kohtauksia. Kirjassa kerrataan myös Vainioiden avioero-oikeudenkäynnin papereita, joissa Juha Vainion väkivaltaisuus on noussut esille.

– Meillä oli olohuoneessa italialainen sohva. Kun tultiin lasten kanssa kotiin, se oli puukottanut sohvaa ikään kuin olisi halunnut tappaa jonkun. Soitin siitä lääkärille, että nyt pitää saada apua. Lähetin lapset Juhan siskon luokse Roihuvuoreen. Juha makasi sängyssä sammuneena. Juha vietiin katkaisulle. Sohvassa oli talon kaikki puukot ja leipäveitset vielä pystyssä. Juha uskoi vihdoin ja haki apua, Taina Vainio sanoo kirjassa hetkestä, joka sai tämän miehen vihdoin lopettamaan juomisen.

Ile Vainio haluaa tuoda esille, etteivät perheen lapset koskaan joutuneet pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta.

– Riemukkaita retkiä, kovia reissuja olen pikkulapsena kokenut. Alkoholinkäyttöä olemme nähneet. Vesku Loiri katkoi henkareita karatelyönneillä, Eino Grön konttaili, Carola oli kaunis. Se oli silloin, kun Dannyllä näkyi vielä korvat. Mutta tehtiin kuitenkin töitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei meillä lapsilla kuitenkaan koskaan ollut pelkoa, vain huoli isän selviytymisestä.

Vainio kertoo lasten kuitenkin iloinneen, kun isä laittoi korkin kiinni. Juha Vainio raitistui 37-vuotiaana. Juha ja Taina Vainio erosivat riitaisasti pari vuotta myöhemmin. Ile Vainion mukaan se, että eron hetkellä kaikki lapset halusivat asua isänsä luona, kuvastaa hyvin lasten ja isän välejä.

– Olen saanut hienon, rikkaan elämän. Hän oli isäni, ystäväni ja kannustava työtoverini, Vainio sanoo.

Ile Vainio ei ole halunnut lukenut koko kirjaa, mutta on lukenut otteita siitä lehdistöstä.

– Luen kirjan sitten, jos tekee mieli alkaa taas dokata, 57-vuotiaana juomisen lopettanut taiteilija tokaisee.

Uutuuskirjan tekijät seisovat teoksensa takana

Petri Pietiläinen kertoo, että kaikki kirjaa varten tehdyt haastattelut on taltioitu. Haastattelunauhoja on kertynyt toistasataa tuntia.

– On väitetty, että laitamme sanoja suuhun, mutta se ei pidä paikkansa. Kaikki mitä kirjassa on, sen ovat haastateltavat itse sanoneet, Pietiläinen toteaa.

Lisäksi kirjan lähteinä on käytetty muun muassa aiempia lehdissä ja kirjoissa julkaistuja haastatteluja sekä oikeuden asiakirjoja.


Kirjassa Taina Vainio sanoo kertoo ex-miehensä Junnu Vainion kasvatusmenetelmien olleen välillä rankkoja, jopa julmia.

– Kirjassahan ei väitetä, että Junnu Vainio olisi lyönyt lapsia. Siinä kuvataan henkistä väkivaltaa, josta Taina Vainio on kertonut ja jonka perhetuttu on vahvistanut, Pietiläinen huomauttaa.

Pietiläinen sanoo, ettei Taina Vainion kertomusta ole syytä kyseenalaistaa, sillä tämä on johdonmukaisesti kahteen eri otteeseen kertonut tapahtumista.

Lisäksi muut Vainioiden perheen tunteneet vahvistivat nähneensä ja kuulleensa kirjassa kuvatut tapahtumat.