Kirja paljastaa totuuden Junnu Vainion viinanhuuruisista vuosista – Vesku Loiri yhteistä rymyreissuista: ”Kaikkea vedettiin mitä oli saatavilla” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirja paljastaa totuuden Junnu Vainion viinanhuuruisista vuosista – Vesku Loiri yhteistä rymyreissuista: ”Kaikkea vedettiin mitä oli saatavilla”

Junnu Vainiosta julkaistu uusi elämäkerta kertoo kaunistelematta Vainion alkoholismista ja sen vaikutuksista hänen uraansa ja perheeseensä.

10.10.2018 17:09

Tuhansia lauluja elämänsä aikana luonut Juha ”Junnu” Vainio juhlisi tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiväänsä. Vuonna 1990 kuolleen sanoittajamestarin elämää ja uraa käsitellään kaunistelematta kirjailija Petri Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson uutuuskirjassa Junnu Vainio – Sellaista elämä on (Docendo).

Kirjassa ystävät, kollegat ja perhe pohtivat Vainion sanoituksia ja hänen elämänsä käännekohtia. Kirjassa esitellään Vainio ristiriitaisena hahmona, ujona miehenä, joka alkoholia juotuaan saattoi muuttua kuin toiseksi ihmiseksi.

Kirjan tekijät Pietiläinen ja Metso kuvailevat kirjassa, että aikaisemmin Vainion alkoholismista on puhuttu julkisuudessa kaunistellen ja pahimpia aikoja on jopa hyssytelty. Nyt läheiset ex-vaimo Taina Vainiota myöten lataavat suoraa puhetta sanoittajamestarin synkistä hetkistä.

– Osa ihmisistä ei pitänyt hänen kännäämisestään ja siihen liittyvästä pummaamisesta. Känninen Junnu ei kunnioittanut rikasta tai köyhää. Hän iski sanansäilällä ympärillään olevia ihmisiä tukevassa humalassa eikä välittänyt toisten tunteista, Pietiläinen ja Metso kuvailevat kirjassa.

Keskiviikkona julkaistava uusi elämäkerta paljastaa sanoittajamestari Juha Vainion elämästä kipeitä asioita, joista aikalaisilla on hyvin erilaisia muistikuvia.­

Vainion elämän vaikeimmat vuodet ajoittuvat 70-luvulle, jolloin alkoholi vei miestä. Sovitut työtehtävät jäivät tekemättä ja hän saattoi kadota teille tietämättömille pitkiksi ajoiksi.

– Junnu osas kännissä käyttäytyy huonosti. Oli silloin sillain kuin alkoholisti on katkera. Se osasi olla vittumainen, mutta aina se pyysi anteeksi huonoa käyttäytymistään, Junnu Vainion läheisiin ystäviin lukeutunut Vesa-Matti Loiri kertoo kirjassa.

Vesa-Matti Loirin mukaan Junnu vainio osasi myös pyytää anteeksi ajoittain huonoa käytöstään.­

Pietiläinen ja Metso huomauttavat kirjassa, että moni uskaltaa puhua suoraan Vainion juomisesta vasta nyt 28 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen. 70-luvun alussa taiteilija rypi viinassa, menetti työpaikkansa juomisen takia ja perhe ajautui vakaviin taloudellisiin ongelmiin.

Monet työtoverit ja läheiset kuvailevat teoksessa ihmetelleensä, miten Vainio pystyi ylipäätänsä työskentelemään viinanhuuruisina vuosina. Eikä hän aina pystynytkään, viinan lisääntyminen nimittäin näkyi kappaleiden tekemisen vähentymisenä.

– Se jätkä veti viinaa. Kovia reissuja. Neljä päivää vedettiin ihan yötä päivää ja sitten oli jommallakummalla parin päivän päästä keikka, se silti hoidettiin. Ryypättiin, kaikkea vedettiin mitä oli saatavilla. Lääkkeiden ja viinan sekakäyttöä oli, mutta ei mitään kovin suurta. Pameja ja muita rauhoittavia se käytti myöhemmin, niin kuin kaikki aa-kerholaiset, Loiri kuvailee.

Sanoittaja-säveltäjä-laulaja kuoli sydänkohtaukseen kotonaan Gryonissa Sveitsissä 29. lokakuuta vain 52-vuotiaana.­

Ex-vaimo ja Vainion neljän lapsen äiti Taina Vainio kuvailee taiteilijan olleen humalassa väkivaltainen, mustasukkainen ja saaneen delirium-kohtauksia. Hän muistelee Junnu Vainio – Sellaista elämä on -elämäkerrassa pelottavaa selkkausta, joka sai Vainion lopulta hakemaan apua alkoholismiin.

– Meillä oli olohuoneessa italialainen sohva. Kun tultiin lasten kanssa kotiin, se oli puukottanut sohvaa ikään kuin olisi halunnut tappaa jonkun. Soitin siitä lääkärille, että nyt pitää saada apua. Lähetin lapset Juhan siskon luokse Roihuvuoreen. Juha makasi sängyssä sammuneena. Juha vietiin katkaisulle. Sohvassa oli talon kaikki puukot ja leipäveitset vielä pystyssä. Juha uskoi vihdoin ja haki apua, Taina Vainio sanoo.

Taiteilijan raitistumisesta on liikkunut vuosien varrella useita versioita. Vainio itse on kertonut keväällä 1990 Ylelle antamassaan haastattelussa raitistumisen olevan elämänsä tärkeimpiä tapahtumia.

– Jos ihmiselle tulee alkoholin kanssa vaikeuksia ja hän oivaltaa sen itse ja tarjotaan mahdollisuutta elää ilman viinaa ja myös hyväksyä se, niin onhan se minulle ehdottomasti tärkein asia mitä minulle on tapahtunut, Vainio sanoi Ylelle.

Juha "Watt" Vainio oli sanoittajana tai säveltäjänä yli 2400 laulussa, joista hän myös lauloi osan. Vainion tuotannossa on kaihoa, koskettavuutta, herkkyyttä, arkirealismia, huumoria ja reteitä pornolauluja.­

Kirjassa Taina Vainio kuvaile Vainion raitistuneen deliriumien ja sairaalareissujen jälkeen tammikuussa 1976. Apu löytyi aa:sta ja lääkäreiden vastaanotolta.

– Juha käytti mitä huumeita ja lääkkeitä vain lääkärit kirjoittivatkin, ja kirjoittihan ne. Lääkärit määräsi ihan hirveitä purkillisia. Sitä sinistä enkeliä kun vetäsi, tunsi ihan leijuvansa. Ilokaasua Juha ei käyttänyt, mutta ne lääkärit määräsi ihan kaikkea muuta, hän sanoo kirjassa.

Juha Vainio kuvattuna vuonna 1970.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?