”Ei tätä voi oikeesti sanoa...” – Raju väite uutuuskirjassa: Onko Junnu Vainiolla lapsi avioliiton ulkopuolella? - Viihde - Ilta-Sanomat

”Ei tätä voi oikeesti sanoa...” – Raju väite uutuuskirjassa: Onko Junnu Vainiolla lapsi avioliiton ulkopuolella?

Junnu Vainio – Sellaista elämä on -uutuuskirjassa käydään läpi laulajan dramaattista elämää ja salaisuuksia.

10.10.2018 14:31

Kirjailija Petri Pietiläinen ja valokuvaaja Juha Metso avaavat tänään keskiviikkona julkaistussa Junnu Vainio – Sellaista elämä on -(Docendo) elämäkerrassa Juha ”Junnu” Vainion salaperäistä elämää. Läheiset kertovat kirjassa, ettei vuonna 1990 kuollut Junnu juuri puhunut henkilökohtaisista asioistaan. Tunteensa ja ajatuksensa Junnu Vainio purki mieluummin laulujensa sanoituksiin.

Pietiläinen ja Metso kuvailevatkin kirjassa törmänneensä mielenkiintoisiin tarinoihin ja vaiettuihin yksityiskohtiin tutkiessaan Vainion elämää. Kirjassa he nostavat elämäkerrassa esille erään taiteilijasta liikkuneen tarinan, jonka todenperäisyyttä ystävät ovat arvuutelleet jo vuosikymmeniä.

– Pertti Metsärinne, Juha Vainion keskeinen ystävä ja yksi kotkalaisesta jazz-porukasta, on kotoisin seudulta. Junnun laulujen salaisuutta ei Metsärinne erityisesti jaksanut pohtia kesällä 2018 tehdyssä haastattelussa, mutta toisenlaisen salaisuuden hän nosti esille. Tarinan mukaan Junnulla olisi lehtolapsi, Pietiläinen ja Metso kertovat kirjassa.

Keskiviikkona julkaistava uusi elämäkerta paljastaa sanoittajamestari Juha Vainion elämästä kipeitä asioita, joista aikalaisilla on hyvin erilaisia muistikuvia.­

Kirjaan haastateltu Metsärinne ei halua tarkemmin kertoa mistä olisi avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta kuullut, mutta varmaa on, ettei tieto tullut Vainiolta itseltään.

– Junnu teki lapsen yhelle tytölle, joka oli kotoisin sieltä päin kuin minäkin. En sano kuitenkaan, mikä kylä oli. Lehtolapset olivat hävettäviä vielä 1960-luvulla. Muusikot reissasivat ympäri maata, eikä kumiukkoja aina käytetty. Aviottomat lapset olivat hyvin yleisiä, Metsärinne väittää elämäkerrassa.

– Ei tätä voi oikeesti sanoa, en tiedä, onko tietoinen lapsi isästään vai ei. Kaikille varmaan on tarpeellista tietää, mistä tulee, mutta en muuta tiedä. Tieto ei tullut Junnulta, ei se koskaan puhunut henkilökohtaisia asioitaan kavereiden kanssa, eikä se tullut tietooni kylän kauttakaan, sanon vain, että näin on, Metsärinne toteaa.

Aiheeseen oman näkemyksensä elämäkerrassa antaa Juha Vainion ex-vaimo Taina Vainio, joka sanoo Junnulla olleen useita avioliiton ulkopuolisia suhteita.

–  Toisista naisista tiesin, mutta mistään lapsesta ei minun korviini tullut mitään tietoa. Kukaan ei ole kiikuttanut lasta näytille. Mahdollistahan se on, mutta olishan sen nähnyt silloin kun se kuoli – ei kukaan tullut Juhan kuoleman jälkeen vaatimuksia tekemään, Taina Vainio sanoo kirjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?