Raskaat koneet ja kauniit naiset samassa paketissa! Maarakennus- ja kuljetusalan naiset poseeraavat näyttävässä tyttökalenterissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Raskaat koneet ja kauniit naiset samassa paketissa! Maarakennus- ja kuljetusalan naiset poseeraavat näyttävässä tyttökalenterissa

Julkaistu: 6.10.2018 10:20

Maarakennus- ja kuljetusalan naiset keksivät idean kalenterista Facebook-ryhmässä. Osallistujia olisi riittänyt enemmän kuin kalenteriin mahtuu.

Rouheita koneita, karua maastoa, ja kaiken keskellä kauniita naisia. Maarakennus- ja kuljetusalan naisten kalenteri näkee päivänvalon lauantaina.

Hyvällä maulla paljasta pintaa näyttävä kalenteri kuvattiin raskaan kaluston keskellä naisten arkisissa työtilanteissa.

– Halusimme tuoda oman alamme esiin naiskauneuden ja koneiden kanssa, kertoo kalenterin puuhanainen, ylivieskalainen Henna Rahkonen, 30.

Maaliskuun kuvissa näkyvä Rahkonen on itse ajanut rekkaa yksitoista vuotta.

Maaliskuun kuvissa näkyvä Henna Rahkonen on itse ajanut rekkaa yksitoista vuotta.

Naiset aloittivat kalenterin suunnittelun ja kuvaamisen tammikuussa, kun idea ponnahti esiin Maarakennus- ja kuljetusalan naisten Facebook-ryhmässä. Suunnitelmat elivät samalla, kun kalenteria kuvattiin.

Kuvissa on 20-43-vuotiaita naisia, niin rekkakuskeja, kaivinkoneenkuljettajia, jyräkuskeja kuin paljon muitakin ammattiryhmiä. Naiset kuvattiin omien työkoneidensa kanssa.

– Kuvissa on tavallisia kaiken kokoisia ja näköisiä naisia, eikä vain hoikkia malleja. Olemme kaikki ihan erilaisia, ja se näkyykin kalenterissa. Kuvasimme pilke silmäkulmassa, eikä se ole mikään perustyttökalenteri, kuvailee Rahkonen.

Naiset aloittivat kalenterin suunnittelun ja kuvaamisen tammikuussa.

Kuvat on suunniteltu yhdessä. Naiset saivat päättää itse, paljonko paljasta pintaa näkyy. Kesäkuukausien tytöillä ihoa vilkkuu eniten.

Rahkonen kertoo kaikkien heittäytyneen ilolla mukaan kalenterin tekemiseen. Halukkaita kuviin olisi ollut enemmän kuin kalenteriin mahtuu.

– Kalenteria kuvattiin ympäri Suomen Oulun korkeudelta aina alas asti.

Kalenterin tuotot menevät lyhentämättöminä Lastenklinikoiden kummien kautta lasten- ja nuorten mielenterveystyöhön Suomessa.

Kuvaukset olivat ensimmäiset ensimmäiset laatuaan myös Rahkoselle.

Hänet kuvattiin Oulussa meren rannalla Scanian kevätkiertueella parkkipaikalla.

– Se oli outo tilanne, kun kuvasimme paikassa, jossa autoja meni koko ajan ohitse. Oli vielä yleisöäkin, kun jotkut olivat tulleet autolla katsomaan. En oikein osannut olla rennosti. Kansikuvauksissa pystyin olemaan vapautuneesti, koska meitä oli enemmän.

Naiset saivat päättää itse, paljonko paljasta pintaa kuvissa näkyy.

Kansikuvauksissa Tahkolla sattui hauska tilanne. Kuvaan halusivat kaikki projektiin osallistuneet kuvaaja Jasmin Pohjasta myöten ja paljasta pintaakin päätettiin näyttää muita kuvia reippaammin.

Naiset olivat aloittamassa kuvauksia metsässä Tahkon rinteillä louhoksella, kun he hoksasivat, että heiltä puuttuu nyt kuvan ottaja.

Lopulta naiset kävivät läheisellä mökiltä pyytämässä apua.

– Kysyimme, haluaisiko mies tulla painamaan nappia. Hän oli kovin hämillään, mutta mielissään. Harvemmin hänen tontillaan on 24 naista vähissä vaatteissa.

–Kuvissa on tavallisia kaikenkokoisia ja -näköisiä naisia, eikä vain hoikkia malleja. Olemme kaikki ihan erilaisia, ja se näkyykin kalenterissa. Kuvasimme pilke silmäkulmassa, eikä se ole mikään perustyttökalenteri, kuvailee kalenterin puuhanainen Henna Rahkonen.

Kalenterin tuotot menevät lyhentämättöminä Lastenklinikoiden kummien kautta lasten- ja nuorten mielenterveystyöhön Suomessa.

Kunnianhimoisena tavoitteena on kerätä kalenterien myynnillä 60 000 – 80 000 euroa. Rahkonen kiittelee sponsoreita, joiden ansiosta kalenterin tekokulut on jo katettu.

– Aluksi pelkäsin ja jännitin, mikä olisi vastaanotto, mutta se yllätti aivan täysin meidät kaikki. Saimme parissa viikossa melkein sata yhteistyökumppania.

Maarakennus- ja kuljetusalan naisten kalenteri näki päivänvalon tänään lauantaina.

Kalentereista on nyt jo myyty ennakkoon iso osa. Ostajat ovat olleet pääosin miehiä.

Avustettavan kohteen valinta oli helppoa, ja syykin siihen on selvä. Mielenterveyden ongelmat näkyvät synkällä tavalla tien päällä, kun vastaantuleva auto ajautuu ”tuntemattomasta syystä” rekan keulaan.

– Haluamme tällä auttaa ennaltaehkäisemään sen (tilanteen) jo varhaisessa vaiheessa, jotta apua tarvitsevat lapset ja nuoret saisivat sitä jo hyvissä ajoin.

Jos rekka pysyy pystyssä, ei kuskille käy usein fyysisesti mitään. Henkinen kuorma voi olla sitäkin raskaampi kantaa.

Jos rekka kaatuu, voi kuskillekin käydä pahasti.

Rekkaan osuneelle se voi olla molemmissa tapauksissa viimeinen matka.

– Jos niin sattuisi, niin siitä syyttäisi loppuelämänsä itseään, vaikka asialle ei olisi voinut tehdä yhtään mitään.

Kalenterikuvissa on 20–43-vuotiaita naisia, niin rekkakuskeja, kaivinkoneenkuljettajia, jyräkuskeja kuin paljon muitakin ammattiryhmiä.

Rahkosen ääni tummuu, kun nainen kertoo, että näin on käynyt lähipiirissäkin. Hänelle ei onneksi vielä kertaakaan.

– Olen monta kertaa miettinyt, kun lähden töihin ja sanon lapsille, että tulen takaisin aamulla – että, mitä jos se sattuukin joskus omalle kohdalle, mitä jos en tulekaan takaisin kotiin?

Rahkonen toteaa nopeasti, ettei asiaa kannata liikaa miettiä etukäteen.

– Kohta ei uskalla lähteä töihin, hän hymähtää.

Hyvällä maulla paljasta pintaa näyttävä kalenteri kuvattiin raskaan kaluston keskellä naisten arkisissa työtilanteissa.

Kalenteri vei paljon enemmän aikaa ja voimia kuin Rahkonen ennalta aavisti. Vaikka sen teko oli hauskaa, välillä kesken kiireen tuli mieleen jo luovuttaminen.

Ajatus ei kuitenkaan kestänyt pitkään.

– Välillä on ollut raskasta, mutta kun katson omia lapsiani, niin tiedän, että tämän haluan tehdä. On niin hyvä tarkoitus.

Naiset on kuvattu omien työkoneiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?