40 vuoden ikä on harventanut Ransun karvoja ja rauhoittanut Karvakuonoa - selfietä jonottivat nuoret ja vanhat - Viihde - Ilta-Sanomat

40 vuoden ikä on harventanut Ransun karvoja ja rauhoittanut Karvakuonoa - selfietä jonottivat nuoret ja vanhat

Sympaattisen Karvakuonon 40-vuotisjuhlia juhlittiin Tampereella.

4.10.2018 19:15

Ensin tulevat perheen pienimmät. He asettautuvat rakastetun Ransu Karvakuonon vierelle, kun vanhemmat nappaavat yhteiskuvan kännykällään.

Sitten lavalle alkaa uskaltautua jo vähän vanhempaa väkeä: nuoria, kolme- ja nelikymppisiä. He kumartuvat Ransun puoleen, hymyilevät muikeasti ja poseeraavat selfiessä keskikokoisen videonoutajan kanssa.

Sofia-tyttärensä kanssa Ransun 40-vuotissynttäreille Tampereen Kuninkaankulmaan eli entiseen Anttilaan saapunut Hannu af Ursin kertoo ottaneensa Ransun kanssa selfien ”vanhojen hyvien aikojen muistoksi”.

Hannu ja Sofia af Ursinia Ransussa viehättää iloisuus, hassu ääni ja uteliaisuus.­

Isä ja tytär toivottavat Ransulle paljon onnea ja pitkää ikää. Ransussa heitä viehättää iloisuus, hassu ääni sekä se, että Ransu on aina utelias.

Mari Juntunen halusi tulla onnittelemaan Ransua paikan päälle, koska hän on lähes päivälleen Ransun ikäinen. Kun Ransu syntyi Sysmän pitäjän Onkiniemen kylässä Eevaliisa Holma-Kinnusen nukketeatteritalossa 4.10.1978, Juntunen oli syntynyt päivää aiemmin.

– Ransu on lapsuuteni idoli, hän kehuu.

Juntunen toivoo, että Ransu säilyttäisi ihanan ja valoisan luonteensa ja pysyisi elinvoimaisena.

Kun Juntuselta utelee, millaisen elämänohjeen hän on lapsuuden idoliltaan saanut, nainen miettii tovin.

– No ainakin Ransu, Eno-Elmeri ja Riku ovat korostaneet ystävyyden tärkeyttä, hän muistuttaa.

Ransun 40-vuotisjuhlissa on mukana tietysti itse juhlakalu henkilökohtaisen avustajansa Pertti Nättilän, 84, kanssa. Pirkkalasta saapunut parivaljakko tuntuu olevan hämillään siitä ihmismäärästä, joka on tullut juhlistamaan Ransun merkkipäivää Tampereelle. Varaslähtö juhlintaan otettiin jo päivää ennen Pirkkalan pääkirjastossa, jossa on Ransu-näyttely.

40 vuotta on pitkä ikä. Ainakin koiralle.

– Ransu on keskikokoinen videonoutaja eikä oikein tiedetä, kuinka pitkään ne elää, koska Ransu on ainoa kappale, Nättilä selittää.

Ikä näkyy myös Ransussa.

– Pikkuisen karvat harvenee ja on vähän rauhallisempi kuin silloin ennen, Nättilä on huomannut.

Synttärisankari.­

Ransu on asunut Nättilöiden pianon päällä liki koko elämänsä ajan. Urallaan se on kohdannut kolme eri presidenttiä: Koiviston, Halosen ja Niinistön.

Mikä on kaikista mieleenpainuvin juttu Ransun uralla?

– On niitä aika paljon tullut vastaan. Yksi historiallisesti merkittävä oli se Berliinin muuri. Sattumalta olin siellä keikalla Ransun kanssa ja tehtiin pieniä pätkiä Pikku Kakkoseen. Ransu kävi muurilla pitämässä aikamoista puhetta, että tällaisia muureja rakennetaan keskelle kaupunkia ja seuraavana aamuna se muuri sitten murtui.

Ransun voi seuraavaksi nähdä esimerkiksi marraskuussa Tampereen Komediateatterissa, kun Ransun joulutarina tulee uusintaensi-iltaan. Komediateatterin Raipiat pyörittävät myös hyväntekeväisyysyhdistys Ransu ry:tä, joka kerää varoja lasten, nuorten, vammaisten ja vanhusten auttamiseksi.

Ransu ry:n Maija-Leena Raipia toivottaa Ransulle pitkää ikää.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?