Olavi Virran elossa olevat lapset harvinaisessa tilaisuudessa – katsoivat isän traagisesta elämästä kertovan elokuvan: Laulaja vietteli naisia, joi ja tuhlasi - Viihde - Ilta-Sanomat

Olavi Virran elossa olevat lapset harvinaisessa tilaisuudessa – katsoivat isän traagisesta elämästä kertovan elokuvan: Laulaja vietteli naisia, joi ja tuhlasi

Julkaistu: 4.10.2018 6:54

Suuri joukko esittävän taiteen silmää tekeviä saapui keskiviikkona Olavi Virrasta tehdyn elokuvan kutsuvierasensi-iltaan. Heidän joukossaan olivat myös Virran elossa olevat lapset.

Helsingin Tennispalatsiin on kerääntynyt suuri joukko juhlavasti pukeutuneita kulttuurialan tunnetuimpia henkilöitä. Näyttelijät Lauri Tilkanen ja Malla Malmivaara ovat joukon keskipisteinä: He poseeraavat viimeisen päälle upean näköisinä räiskyvien salamavalojen edessä. Tilkanen ja Malmivaara esittävät runsasta kiinnostusta herättäneessä elokuvassa Suomen menestyneimpiin kuulunutta laulajaa ja tämän vaimoa, joiden elämä oli kulissien takana melkoista vuoristorataa.

Laulajalegenda Olavi Virrasta ja tämän vaimosta Irene Virrasta kertova elokuva tulee ensi-iltaan 5. lokakuuta. Keskiviikkona juhlittiin Olavi Virta -elokuvan kutsuvierasensi-iltaa Suomen suurimmassa elokuvasalissa.

Ohjaaja Timo Koivusalo sai idean elokuvasta ensimmäisen kerran jo vuonna 1998. Hän kiittää onneaan siitä, että kukaan muu ei ehtinyt tehdä elokuvaa ennen häntä.

– Elokuvan tekeminen on aina pitkä, omanlainen prosessinsa. Ajattelin aina, että Olavi Virrasta täytyy tehdä elokuva, ja olen iloinen, että minä sain tehdä sen, hän kertoo IS:lle tilaisuudessa innostuneena.

Malla Malmivaara näyttelee elokuvassa Irene Virtaa, Olavi Virran vaimoa. Hänen tyttärensä Osla Räisänen esittää yhtä Virran tyttäristä.

Kutsuvieraiden joukossa on myös kolme ihmistä, joille julkisuus ja hienot ensi-illat eivät ole arkipäivää. He ovat Olavi Virran tyttäret, jotka pakenivat 1950-luvulla äitinsä kanssa Ruotsiin perheensä vaikeaa elämäntilannetta ja isän elämäntyylin aiheuttamaa valtavaa huomiota. Perheen ainoa poika Pauli Virta on kuollut vuonna 2011.

Harriet Virta ja Ilse Hammar poseerasivat tyttöjen kanssa, jotka esittävät elokuvassa heitä. Lotta Harrivaara (vasemmalla) esitti nuorta Harriet Virtaa ja Osla Räisänen (oikealla) Ilse Hammaria.–Lähetin Ilselle sähköpostin kuvausten aikaan ja kysyin, miltä yksi tietty hetki tuntui. Se auttoi minua roolissa, Osla Räisänen kertoo IS:lle.

Olavi Virran vanhin lapsi, hänen adoptiotyttärensä Ilse Hammar oli 16-vuotias, kun perhe muutti Ruotsiin äidin kanssa. Vain veli Pauli Virta jäi Suomeen, koska hänellä oli koulu kotimaassaan kesken. Laulajaisän alkoholismi ja kykenemättömyys pitää perheen taloudesta huolta saivat äidin tekemään päätöksensä häipyä ja jättää laulaja oman onnensa nojaan.

– Isällä oli vaikea ammatti. Kun naapurit kysyivät Ruotsissa, mitä isämme tekee Suomessa, sanoin, että hän laulaa. He kyselivät, että mitä se laulaa. Osasin sanoa, että tangoa ja sellaista. Naapurit kysyivät minulta, että onko hän hyväkin laulamaan. Vastasin, että kyllä ihmiset pitävät hänen äänestään.

Kun keskustelut etenivät siihen pisteeseen, että Virran tunnettuus valkeni uteliaille, seuraava kysymys oli, tienaako hän paljon rahaa.

– Sanoin, että oikein paljon. Sitten te olette rikkaita, naapurit sanoivat. Vastasin, että enpä kyllä usko.

Olavi Virta eli musiikilleen.

Hammar on kirjoittanut aiemmin tänä syksynä kirjakauppoihin ilmestyneen teoksen Isäni Olavi Virta – Perhe-elämää Kuninkaan varjossa. Kirjan sivuilta piirtyy lukijan verkkokalvoille tarkka kuva siitä, miten Virta osasi olla hyvinä hetkinään lämmin ja rakastava isä, mutta huonoina hetkinään kuin myrskyn merkki.

Keikoista tienatut rahat eivät myöskään taanneet äidille ja neljälle lapselle vakaata taloutta, vaan he joutuivat elää vähällä rahalla.

Lue lisää: Tyttären kirja paljastaa traagisen totuuden Olavi Virran elämästä – viekoitteli naisia ja törsäsi rahansa: sanat laskujen kanssa painivalle vaimolle kylmäsivät

Kun isä kiersi tanssilavoja, hän sai usein esiintymispalkkion käteisenä, setelit kouraan. Isoja rahoja. Isän elämänfilosofian mukaan raha on tehty liikkumaan, joten hän kiitti kohteliaasti, työnsi rahat taskuun ja lähti juhlimaan ystävien kanssa, kuuluu ote kirjasta.

Hammarilla on selkeä muisto isästä siltä päivältä, kun he lähtivät Ruotsiin Turun satamasta.

– Isä ajoi minut ja Sheilan Helsingistä Turkuun, kun laiva lähti sieltä. Isä itki autossa. Sheila oli silloin vasta 3-vuotias. Olimme ostaneet hänelle Helsingistä kolmipyörän, Hammar muistelee nyt Tennispalatsin salissa.

Harriet Virta oli vasta 8-vuotias lapsi, kun perhe muutti Ruotsiin. Hänellä on todella vähän varsinaisia muistoja isästään, sillä näki tätä viimeisinä vuosina varsin vähän. Sheila Virtakin oli lähdön hetkellä vasta parivuotias taapero.

– Elokuvan katsominen on jännittävää, jopa hermostuttavaa. En ole nähnyt tätä aiemmin, Harriet Virta toteaa ruotsiksi.

Elokuva tulee perjantaina ensi-iltaan kautta maan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?