Vera Valasta tuli rikoskirjailija monen mutkan kautta – vuodet Italiassa muuttivat kaiken: ”Elämäni ei ollut mitenkään tavallista” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vera Valasta tuli rikoskirjailija monen mutkan kautta – vuodet Italiassa muuttivat kaiken: ”Elämäni ei ollut mitenkään tavallista”

Vera Valalla, 41, oli lapsena kaksi haavetta: asua ulkomailla ja kirjoittaa. Ne toteutuivat, mutta ensin hän oli lentoemäntänä ja meni naimisiin kapteenin kanssa. Pelottavinta on ollut keuhkorutto Seychelleilla.

Vera Vala oli parikymppinen muutettuaan Roomaan.­

7.10.2018 12:31

Rikosromaaneja kirjoittava Vera Vala, 41, asuu Milanossa. Kun hän parikymppisenä muutti muutaman kuukauden kihlauksen jälkeen poikaystävänsä luo Roomaan, käynnistyi nyt jo parikymmentä vuotta kestänyt seikkailu, josta syntyisi siitäkin monipuolinen kirja.

On ehtinyt tapahtua niin paljon mielenkiintoista, että mihinkään kirjaa lyhyempään eivät edes mahdu kuin pääkohdat pohjalaiskaunottaren tähänastisista vaiheista.

Pienestä pitäen Vera Valalle oli selvää kaksi asiaa.

– Olin varma, että muutan ulkomaille. Se tunne oli vahva, mutta koskaan mielessäni ei ollut Italia, Vala sanoo.

Kirjoittaminen oli toinen asia, johon hän tähtäsi. Niin ei käynyt ihan mutkattomasti, mutta nyt Valan molemmat tavoitteet ovat tulleet toteen.

Italia tupsahti elämään, kun Vala alkoi seurustella psykologian graduaan Helsingissä tehneen italialaisopiskelijan kanssa.

– Tykkään vaihtaa maisemaa ja seikkailla, Vala sanoo.­

– Kesäkuussa menimme kihlajaismatkalle Roomaan tutustumaan hänen perheeseensä. Kesän jälkeen hän palasi kotimaahansa ja syyskuussa muutin sinne hänen perässään.

Ero tuli kolmen vuoden kuluttua, mutta Roomaa kohtaan syttynyt rakkaus pysyi, joten Vala jäi sinne. Hän oli muun elämän ohessa kirjoittanut ensimmäistä dekkariaan. Se valmistui vuosituhannen vaihteessa.

– Odotin suunnilleen kirjallisuuden Nobel-palkintoa, mutta suomalaiskustantamoista tulikin hylkäyskirjeitä. Se oli itsetunnolleni niin kova isku, että olin pari vuotta kirjoittamatta, vaikka teinkin lehtijuttuja ja käännöksiä.

Piti keksiä työ, jonka ohessa voisi jatkaa yliopisto-opintoja. Vala kouluttautui lento­emännäksi. Hän asui yhdessä kahden kämppäkaverin kanssa, joista toisen kautta pääsi sisään tavanomaisesta poikkeaviin piireihin.

 Kun kyselin sisilialaiselta kaveriltani mafiasta, hän kertoi isoisänsä olleen kaikkien mafiosojen päämies capo dei capi.

– Silloin viettämäni elämä ei ollut mitenkään tavallista. Olin sinisilmäinen suomalainen Pohjanmaalta, joten minulla kesti pitkään tajuta koko kuviota.

Vala alkoi ymmärtää uusien ystäviensä olevan tekemisissä sekä tunnettujen vallankäyttäjien että järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.

– Tutustuin myös mafiosoihin. Kun kyselin sisilialaiselta kaveriltani mafiasta, hän kertoi isoisänsä olleen kaikkien mafiosojen päämies capo dei capi.

Kyseinen ystävä hoiti Rooman alueen uhkapelejä.

– Monet asiat ovat selvinneet minulle vasta myöhemmin kuten se, että jos joku kontrolloi uhkapelejä, hän on mafioso. Hän ei ole ihan tavallinen bisnesmies.

Suomesta tulleelta Valalta hyväksyttiin käytöstä ja kommentteja, jotka eivät olisi olleet hyväksyttyjä paikallisilta. Vala arvelee olleensa virkistävä tuulahdus.

Vera Vala kertoo oppineensa mieheltään, että menestyksen eteen on tehtävä töitä.­

– Uskon heidän viehättyneen erilaisuuteeni. Tulin tasa-arvoisesta pohjoisesta, jossa olin tottunut sanomaan mielipiteeni enkä pokkuroinut vallan edessä. Italiassa naiset edelleen arastelevat mielipiteidensä ilmaisemista. Suomeen verrattuna Italiassa on vieläkin vahva jaottelu miesten ja naisten rooleihin.

Elämä sai uuden käänteen, kun uudenvuodenaattona 2003 Valalla oli lento Roomasta Sardiniaan. Koneen lentäjästä tuli sittemmin Valan nykyinen aviomies ja yhdeksänvuotiaan Greta-tyttären isä.

– Corrado sai minut nauramaan silloin ensimmäisenä iltana ja niin hän tekee edelleen.

Parin vuoden tauon jälkeen Vala jatkoi romaanin kirjoittamista.

Toinenkin käsikirjoitus hylättiin, mutta kolmannelle löytyi kustantaja.

Esikoiskirja Kuolema sypressin varjossa (Gummerus) ilmestyi vuonna 2012.

– Mieheni opetti minulle, että menestyksen eteen tarvitsee tehdä töitä.

 Odotin suunnilleen kirjallisuuden Nobel-palkintoa, mutta kustantamoista tulikin hylkäyskirjeitä. Se oli itsetunnolleni kova isku.

Vala on tallentanut kirjoihinsa ihmisiä ja paikkoja omista kokemuksistaan.

– En halua, että kirjojani käännetään italiaksi. Yksi syy ovat aidot esikuvat, joita kirjoistani löytyy. Kirjoitan vapaammin, kun tiedän, että naapurini tai tuttu poliitikko eivät tule lukemaan tekstiä.

– Italiassa naiset edelleen arastelevat mielipiteidensä ilmaisemista. Suomeen verrattuna Italiassa on vieläkin vahva jaottelu miesten ja naisten rooleihin, Vala kertoo.­

Aviomiehen työ vei perheen pari vuotta sitten vuodeksi Seychelleille. Elämä unelmalomakohteena tunnetussa saarivaltiossa sai dramaattisia käänteitä.

– Saarella alkoi levitä denguekuume. Dengue voi olla tappavaa, varsinkin lapsille. Hallitus peitteli epidemiaa, koska se olisi ollut turismin kannalta haitallista.

Sadekauden jälkeisellä kuivalla kaudella hyttyset vähenivät ja epidemia laantui. Kunnes Madagaskarilta tuli tavanomaisen vuotuisen paiseruton sijasta keuhkorutto.

– Keuhkorutto leviää pisaratartuntana, joten se on paljon paiseruttoa vaarallisempaa. Sitä vastaan on käytännössä mahdotonta suojautua.

Keuhkoruton Seychelleille toi miesopettaja, jonka olisi pitänyt pysyä kotikaranteenissa. Sen sijaan hän lähti opettajien juhliin, jossa sairaudelle altistui satoja opettajia. Valan tytär otettiin pois koulusta.

– Säikähdin todella pahasti. Antibiootit loppuivat saarelta, ja osa kannoista oli antibiooteille vastustuskykyisiä, joten lääkkeistä ei olisi ollut edes apua, Vala taustoittaa.

– Tilanne oli niin vakava, ettei hallitus pystynyt enää peittelemään sitä. Kaikki koulut suljettiin, vaikka esimerkiksi dengue­kuumeen takia kouluja ei ole koskaan suljettu.

–En halua, että kirjojani käännetään italiaksi. Yksi syy ovat aidot esikuvat, joita kirjoistani löytyy, Vera Vala sanoo.­

Valan aviomies lähetti vaimonsa ja tyttärensä pois maasta. Työnsä takia hän ei itse pystynyt lähtemään, mutta perhe lensi pariksi viikoksi Suomeen. Kun rutto saatiin hallintaan, he palasivat takaisin kotiin.

– Äitinä tuo oli elämäni pelottavin tilanne, vaikka olen ollut vaarassa sukeltaessakin. Sukeltaessa vaaroihin on varautunut, mutta ruton kanssa olin paniikissa, koska pelkäsin tyttäreni puolesta.

Valan tänä vuonna ilmestynyt uutuus Suden hetki sijoittuu Seychelleille.

Nyt perhe on palannut kotiinsa Milanoon, mutta miehen työ saattaa myös vastaisuudessa viedä heitä muualle.

–  Tykkään vaihtaa maisemaa ja seikkailla. Tosin nyt haluaisin pysyä pari vuotta Milanossa.

Kirjoittamista moni pitää fyysisesti helppona puuhana, mutta omat vaaransa on siinäkin. Vala on päätynyt pari kertaa ambulanssilla sairaalaan, kun jatkuva istuminen on saanut selän äitymään.

–  Selkä on mennyt välillä niin pahaksi, etten ole pystynyt edes sängyssä kääntymään. Syy on ollut jättimäinen lihaskramppi, joka aiheuttaa halvaantumisen. Vasta lääkärit saavat minut sairaalassa oikenemaan.

Kirjoittaminen ei lopu, vaikka uutuuskirja on ainakin tällä erää viimeinen osa Valan sankarittaren Ariannan seikkailuja. Seuraava kirja tulee esittelemään uuden päähenkilön.

– Olen kiinnostunut ajankohtaisista aiheista. Sitä varten haastattelen nyt poliisiviranomaisia, Vala väläyttää tulevaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?