Jörn Donner paljastaa uutuuskirjassa: menetti eroottisen kiinnostuksensa naisiin seitsemän vuotta sitten – ”Ehkä liian aikaisin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jörn Donner paljastaa uutuuskirjassa: menetti eroottisen kiinnostuksensa naisiin seitsemän vuotta sitten – ”Ehkä liian aikaisin”

Jörn Donner kertoo uutuuskirjassa, että on menettänyt aktiivisen kiinnostuksensa naisiin.

Julkaistu: 1.10.2018 19:06

Kun Jörn Donner, 85, ryhtyi kirjeenvaihtoon poikansa Rafaelin, 28, kanssa, paljastui, että Jörn miettii joskus itsemurhaa, ei ole kokeillut huumeita, mutta on halunnut pukeutua naiseksi.

Maanantaina ilmestyi Jörn ja Rafael Donnerin kirjeenvaihtoon perustuva Ennen kuin olet poissa (Teos).

Kirjeenvaihtokirjaa Donnerit tekivät syyskuusta 2017 kesäkuuhun. Taukojakin oli, koska Rafael on vuoden loppuun asti Studentbladet-lehden päätoimittajana.

– Jörn suhtautui kärsivällisesti hitauteeni, Rafael kertoo.

Rafael Donner kirjoittaa isänsä tavoin kiertelemättä ja inhoaa tekopyhyyttä, mutta eivät he muuten toisiaan muistuta.

– Tavallaan ihailen rohkeuttasi, mutta en aio sitä kopioida. Olen eri muotista, Rafael sanoo.

– Yksi asia meillä voi olla yhteinen: en ole hyvä puhumaan, olen parempi kirjoittamaan, Jörkka miettii ja huomauttaa olevansa hiljaa Helsingin kaupunginvaltuustossakin.

Kirjassa ja kirjeissään he kirjoittavat asioista, joista isät ja heidän poikansa eivät yleensä puhu. Kirjeenvaihdon aikana paljastui muun muassa, että Jörn miettii joskus itsemurhaa, ei ole kokeillut huumeita, mutta on halunnut pukeutua naiseksi. Myös kuolema mietityttää kumpaakin.

–Tavallaan ihailen rohkeuttasi, mutta en aio sitä kopioida. Olen eri muotista, Rafael Donner sanoo Jörnille.

Kirjassa Rafael kertoo lukeneensa salaa Jörnin päiväkirjaa. ”Kaikki on huonosti, juuri mikään ei ole hyvin, ja maalaat kuvan pelokkaasta, yksinäisestä, masentuneesta ja katkerasta ukosta”, Rafael kirjoittaa.

Jörn vastaa poikansa ymmärtäneen väärin arkiset päiväkirjamerkinnät. Ei hän ole onneton, vain ajoittain tyytymätön itseensä.

– Tyhjä olo tulee, kun työ on valmis, mikään ei silloin maistu. Kun on täyttänyt 80, tulee myös alakuloiseksi. Realistina tietää, että kaikki eivät elä satavuotiaiksi, Jörn sanoo.

Kirjassa Jörkka pohtii, olisiko aika hankkia Pervitiniä – metamfetamiinia. Hän oli lukenut, miten saksalaiset sotilaat lisäsivät sota-aikana Pervitinillä energiaa ja itseluottamusta.

Vastausmeilissään Rafael ihmettelee, ettei Jörn ole koskaan kokeillut huumeita. Yllätys sekin mieheltä, joka ei ole mitenkään väistellyt uusia kokemuksia.

– Yllätyin siitäkin, miten empivä olet, Rafael huomauttaa.

Rafael ei halua eritellä enempää yllättymisiään, mutta kyllä ne kirjasta hoksataan.

– Tuli ihan helvetin paljon yllätyksiä, Rafael naurahtaa.

– No hyvä! Jörkka huudahtaa.

Ei mene ehkä pieleen, jos sanon Rafaelin yllättyneen, kun Jörn kertoo, ettei hänellä ole mitään kiinnostusta homoseksuaalisuuteen, mutta hän on tuntenut tarvetta pukeutua naiseksi – ”meikata, pukea ylleni pikkuhousut ja pitkät sukat”.

Mutta on Jörkkakin joskus estoinen:

”Estojeni vuoksi en voi tehdä asialle juuri mitään, koska en hanki itselleni naisten vaatteita (pari kertaa tein niin ja kumma kyllä häpesin sitä).”

Liv Ullmanin kanssa hän on käynyt Pariisissa transyökerhossa, mutta vain turistina, kun Ullman valmistautui elokuvarooliin.

Jörn miettii, että ehkä hänellä on naisellisia taipumuksia, kuten monilla miehillä, mutta hän ei usko olevansa naisellinen missään muussa mielessä. Ajatus sukupuolenvaihdoksesta on hänelle täysin vieras.

Se on tullut selväksi, ettei Jörkka välitä, mitä hänestä ajatellaan. Juuri siinä häntä on myös ihailtu.

– Jos olisin ollut ammattipoliitikko, silloin olisi pitänyt huolehtia, että fasadi on kunnossa, Jörkka tuumaa.

Poliitikko hän on ollut useissakin puolueissa, mutta ensisijaisesti hän on ollut kirjailija ja elokuvien tekijä.

–Kun on täyttänyt 80, tulee myös alakuloiseksi. Realistina tietää, että kaikki eivät elä satavuotiaiksi, Jörn Donner sanoo – ja kertoo saaneensa lahjakortin tuhkaukseen.

Kirjailijana Jörn Donner on yhä iskussa. Hän ei kirjoita mitään ”seksi vain muuttaa muotoaan ikääntyessä” -höpinää.

”En tiedä milloin lakkasin olemasta aktiivisesti kiinnostunut naisista eroottisesti, ehkä noin seitsemän vuotta sitten siinä yhteydessä, kun sperman eritys käytännöllisesti katsoen lakkasi, ehkä liian aikaisin”, hän kirjoittaa.

Mutta Jörkka siis kirjoittaa aktiivisesta kiinnostuksesta, ei kiinnostuksen katoamisesta.

Yhdessä kirjeessään Jörkka sanoo lopettavansa toistaiseksi julkisuudessa olemisen. Niin hän tekikin, mutta toistaiseksi on vain toistaiseksi.

Rafael ei aina ymmärrä isäänsä. Hänelle on mysteeri esimerkiksi Jörnin kapinallisuus.

– Olen tehnyt dna-testin: ainakin joku Donnerin suvusta on isäni, Rafael naureskelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?