Anssi Kela löysi kuolleen isänsä flyygelin Facebook-kirpputorilta – ”Tää on taas siellä missä pitääkin olla” - Viihde - Ilta-Sanomat

Anssi Kela löysi kuolleen isänsä flyygelin Facebook-kirpputorilta – ”Tää on taas siellä missä pitääkin olla”

Anssi Kela on viettänyt kaksi viime vuotta kellaristudiossaan ja kirjoittanut lauluja, joista osa on varsin henkilökohtaisia – esimerkiksi kappale vanhemmuudesta.

30.9.2018 13:59

Anssi Kelan kotistudio on vaikuttava paikka, jos on kiinnostunut soittimista – tai osaa eläytyä niihin fiiliksiin, jotka talon isäntä niistä saa. On nurkkaus, jossa on päällekkäin – koko ajan soitettavissa – 1980-luvun syntetisaattoreita. On basso- ja sähkökitarat, ja Martin-akustiset vierekkäin omissa telineissään.

Ja on Yamahan ”stageflyygeli”, jolla on Kelalle aivan erityinen merkitys.

– Se on faijavainaan vanha, hän sanoo.

  • Katso yllä olevalta videolta, kun Anssi Kela esittelee isänsä vanhaa Yamahaa.

Isä Juha Kela kuoli vuonna 1985. Hän oli muusikko, joka soitti Pro Fide -yhtyeessä koskettimia. Anssi Kela muistaa lapsuudestaan juuri tämän Yamahan – ja juuri vastaavaa hän on etsinyt viime vuosina itselleen. 1980-luvun kulttisoitinta, jota aikanaan käyttivät levyillään niin U2 kuin Phil Collinskin, ei kuitenkaan yleensä ole myynnissä.

Anssi Kela on kirjoittanut uudelle levylleen ensimmäistä kertaa vanhemmuudesta. –Isompia aiheitahan ei juuri ole – ja se vanhemmuus on kuitenkin päivittäin elämässä läsnä, Kela sanoo.­

Kun flyygeli vihdoin ilmestyi netin soitinkirppikselle, ilmeni, että myyjinä ovat isän vanhat bändikaverit... ja kyseessä on tosiaan täsmälleen sama soitin!

– Kaupat syntyivät sitten aika nopeasti, Anssi Kela naurahtaa.

Mutta millaisia lauluja Kela on studiossaan tehnyt?

Uusi levy on entistä henkilökohtaisempi

Laulu vanhemmuudesta, Kaiken tarkoitus kuulostaa uuden Ääriviivoja-levyn lauluista hyvin henkilökohtaiselta, onhan 46-vuotias Kela kahden lapsen isä:

Suojatiellä tartun

pikkuruiseen käteen

Ja rakkaus puhkoo reiän sekaan liikenteen

Se on tullut halki

linnunradan

Minut lävistää

Kun nostan syliin

kävelijän uupuneen

(Kaiken tarkoitus)

– Vanhemmuus on iso aihe, josta en ole koskaan aikaisemmin kirjoittanut. En ole mitenkään tarkoituksellisesti jättänyt kirjoittamatta. Siis isompia aiheitahan ei juuri ole – ja se vanhemmuus on kuitenkin päivittäin elämässä läsnä, Kela sanoo.

Kela päätti tarttua tällä levyllä vanhemmuuteen.­

– Näkökulman löytäminen on ollut vaikeaa, mutta nyt se löytyi. Päätin, että nyt kirjoitan vanhemmuudesta – ja kirjoitin. Olen tyytyväinen. Sain tungettua siihen niitä fiiliksiä, joita vanhemmuuteen ainakin minulla liittyy. Toiseen säkeistöön poimin asioita, joita minulle on elämässä tapahtunut, siinä mielessä se on tavallaan Nummela-biisin (Kelan läpimurtoalbumin nimikappale vuodelta 2001) jatko-osa.

Olen sukeltanut

valashaiden kanssa

Olen seissyt päällä

tuulivoimalan

Mut on viety ambulanssilla

Olen mennyt naimisiin

Laihduin olemattomiin,

kun erottiin

(Kaiken tarkoitus)

Kappale julkaistiin viime viikolla, mutta hän on jo saanut siitä ristiriitaista palautetta.

– Kaiken tarkoitus -biisiin suhtautuvat eri tavalla ihmiset, jotka ovat vanhempia. Ehkä sen voi pystyä täysin ymmärtämään vasta, kun on lapsia.

Sydänsurut kuuluvat menneisyyteen

Henkilökohtaista kosketuspintaa löytyy monista muistakin uusista lauluista. Levyä leimaavia hiipuvan parisuhteen tunnelmia ei kuitenkaan kannata peilata Kelan nykyiseen liittoon, hän täsmentää.

– Sydänsurut ovat laulajalle polttoainetta, joskus vuosienkin päästä.

Kela ei kuulu niihin laulaja-lauluntekijöihin, jotka tekevät elämässään valintoja tuota polttoainetta hankkiakseen – hänellähän on kollegoja, jotka julkaisevat vuorotellen levyt rakastumisen huumasta ja sen päättymisestä.

Kela työhuoneellaan Käpylässä.­

– En ole koskaan allekirjoittanut myyttiä kärsivästä taiteilijasta, että pystyäkseni itse kirjoittamaan surullisia lauluja minun pitäisi itse olla surullinen, hän sanoo.

– En ole tällä hetkellä pätkääkään surullinen, päinvastoin. Mutta tämän ikäisenä takana on jo monenlaisia kokemuksia, joihin pystyy kyllä palaamaan. Surullisiinkin fiiliksiin, esimerkiksi yksinäisyyteen. Levyllä on kappale Kenenkään ei pitäisi olla yksin, joka kertoo juuri tuosta – ja ulkopuolisuuden tunteisiin on helppo palauta, vaikka ei niitä tällä hetkellä tunnekaan.

– Tällä hetkellä olen onnellinen. Ja onnekas, että saan tehdä niitä asioita, joita haluan.

Monien nousujen mies

Konserttisalikiertue vie Kelan tien päälle perjantaista lähtien loppusyksyksi. Ammatillisesti hänen onneaan on se, että noin 25-vuotisella julkisella urallaan hän on kokenut jo monta nousua: Pekka ja susi -yhtyeen solistina hän juhli Rock SM -voittoa vuonna 1993, Nummela nosti kahdeksan vuotta myöhemmin hänet sooloartistina suursuosikiksi – ja tätä seurannut alamäki kääntyi jyrkkään nousuun ja uuteen suosioon uuden räväkämmän esiintymistyylin ja Levoton tyttö -hittibiisin myötä viisi vuotta sitten.

Juuri läpilyönyt Anssi Kela kotonaan Nummelassa 2001.­

Harva onnistuu uusiutumaan ja saavuttamaan suuren yleisön yhä uudelleen kuten Kela. Mutta millaisia paineita uusien julkaisujen tekemiseen liittyy?

– Kun tein Nummelan jälkeen levyn Suuria kuvioita (2003), en muista kokeneeni mitään paineita, hän vastaa.

– Mutta nyt tunsin kieltämättä myös taloudellisia paineita. Tämä on työni, ja perhe on pystyttävä elättämään. Eivät ole koskaan itsestään selviä asioita, että biisit soivat radioissa ja ihmiset käyvät keikoilla.

Anssi Kelan studion nurkkauksessa on päällekkäin koko ajan soitettavissa olevia 1980-luvun syntetisaattoreita.­

Biisinteko ei ole Kelan tapauksessa muuttunut vuosien kuluessa helpommaksi. Uuden levyn kappaleita hän kirjoitti kaksi vuotta – käytännössä kaiken ajan, kun ei keikkaillut tai elänyt perhearkea.

– Joskus tuli sellainen olo, että voisi katsoa jotain tv-sarjaa tai lukea kirjan, mutta kielsin itseltäni kaiken tuon. Tein biisejä. Levyn valmistuminen onkin sitten ollut helpottavaa. Ensimmäiseksi luin A.W. Yrjänän Joonanmäen valaat (2017). Sain sen vuosi sitten, mutta luin sen vasta nyt.

Pelko menettämisestä on aina läsnä

Kaiken voi saada, mutta kaiken voi myös menettää. Tämä ajatus läpäisee Anssi Kelan työtä ja arkea, se on myös monien laulutekstien pohjimmainen ajatus.

Kela on viettänyt paljon aikaa instrumenttiensa luona.­

– Asioista nauttimisen tekee vaikeaksi sen tiedostaminen, että matto voidaan vetää jalkojen alta koska tahansa. Se tulee varmaan faijan kuolemasta nuorella iällä. On ymmärtänyt jo varhain, että kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä, Kela sanoo ja napsauttaa lauseen lopuksi sormiaan.

– Hyviä asioita tapahtuu, mutta kaiken aikaa on läsnä pelko niiden menettämisestä.

Anssi Kelan Ääriviivoja-albumi on juuri julkaistu.

Hän aloittaa konserttisalikiertueensa perjantaina 28.10.2018 Lohjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?