Holle Holopainen täyttää 70 vuotta – viihdealan supertähti muistetaan hulvattomista sketsihahmoistaan: nousi jo varhain teini-idoliksi - Viihde - Ilta-Sanomat

Holle Holopainen täyttää 70 vuotta – viihdealan supertähti muistetaan hulvattomista sketsihahmoistaan: nousi jo varhain teini-idoliksi

70-vuotias Holle Holopainen on entinen teini-idoli sekä kotimaisen radio- ja tv-viihteen pioneeri, joka ei juuri ota kunniaa saavutuksistaan.

27.9.2018 17:05

Muovipussista nousee esiin punainen miestenbleiseri. Heimo ”Holle” Holopainen katselee hetken vaatekappaletta, pyyhkäisee sitten hihoja ja heittää takin ylleen.

Ilmassa voi aistia kotimaisen tv-viihteen historian havinaa.

Monelle Holopaisen uraa seuranneelle vaatekappale on tuttuakin tutumpi. Kyseessä on sama takki, jota Holopaisen tunnetuin parodiahahmo, uhitteleva uutisankkuri Frank Pappa piti omassa show’ssaan päällä 1990-luvun puolivälissä.

Onko nyt pappamainen olo?

– No, ei oikeastaan. Kyllä tähän vielä tukan ja tekoviikset tarvitsisi, Holopainen, 70, toteaa.

Sitten hän katsahtaa kameraan ja muljauttaa silmänsä dramaattisesti ammolleen. Niin Frank Papalla oli tapana ohjelmassaan tehdä.

Tämän hurjemmaksi Holopainen ei kuitenkaan taivu; tunnin pituisen haastattelun aikana käy selväksi, ettei hänessä ole rahtuakaan besserwissermäisen roolihahmonsa lipevyydestä.

Vaikka voisi hän saavutuksillaan hieman ylpeilläkin.

Julkisuuden henkilöksi Holopainen nousi nuorena lukiolaispoikana perustettuaan kavereidensa Harri Saksalan ja Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin kanssa Topmost-yhtyeen keväällä 1964.

Muutamassa vuodessa Topmost kohosi Suomen suosituimmaksi popyhtyeeksi. Bändin jäsenten kasvot koristivat Suosikin ja muiden nuortenlehtien kansia, ja yhtye pyöritti suuren maailman tyyliin omaa ihailijakerhoa. Klubin ensimmäisen jäsenkortin sai Holopaisen pikkusisko – tuleva laulaja ja meikkitaiteilija Helena Lindgren.

Suomen kuumimmista teini-idoleista kiinnostuttiin aina ulkomaita myöden. Loppuvuodesta 1966 Ruotsiin tehdyn minikiertueen aikana kokoonpanoa hehkutettiin Expressenissä ”suurimmaksi sensaatioksi sitten Beatlesin”.

Kolmen vuoden tahkoamisen jälkeen yhtyeen välit alkoivat kuitenkin rakoilla. Eripuraa aiheutti muun muassa Kokljuschkin tapa kutsua silloinen tyttöystävänsä mukaan keikkamatkoille. Lopulta yhtye hajosi sisäisiin ristiriitoihin 1968.

Mutta miltä suosio tuntui?

– Ihan hyvältä, bassoa yhtyeessä soittanut Holopainen muotoilee.

– Ei pidä silti liioitella asiaa. Ei se fanikulttuuri ollut vielä silloin sellaista kuin nykyään, ihan rauhassa sain kadulla kulkea. Eikä meitä maaseudulla monesti edes tunnettu: jossain Nilsiän tanssilavalla ei ollut kuin kourallinen katsojia.

Frank Pappa Show’n mainoslause lupasi elokuussa 1991, että ”puolituntinen täyttää suurellisuudestaan Donald Trumpin ja ajnakohtaisuudessaan Arvi Lindin vaatimukset”.­

Muutamaa vuotta myöhemmin Holopainen osui jälleen napakymppiin, kun hän keväällä 1974 pääsi esiintymään television suositussa viihdeohjelmassa Merirosvoradiossa yhdessä huumoriyhtyeensä Hullujussin kanssa.

Hullujussin menestys oli Topmostiakin suurempaa. Jo ensimmäinen single Friduna skikuna oli valtava hitti, ja sitä seurannut debyyttialbumi myi yli 80 000 kappaletta. Seuraavat vuodet yhtye vietti loputtomilla kiertueilla ympäri maata. Saamillaan keikka- ja levytuloilla Holopainen osti ensimmäisen asuntonsa Helsingin Kalliosta.

Lopulta kova tahti kostautui: yhtyeen jäsenet polttivat itsensä loppuun ja Hullujussi kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Ehditkö elää rocktähden elämää?

Holopainen pudistaa jälleen päätään.

– Se oli ihan sataprosenttisesti musiikkikeskeistä hommaa, keikkailua ja levyn tekemistä. Ei siinä lähdetty henkseleitä paukuttelemaan. Sitä paitsi me oltiin sen näköisiä, etteivät naiset meistä olleet edes kiinnostuneita. Kyllä siitä oli seksi kaukana.

Holopainen ei jäänyt Hullujussin hajottua laakereilleen lepäämään. Hän perusti 1977 Suosikin bileissä tapaamansa Hectorin eli Heikki Harman kanssa H.E.C.-kokoonpanon. Yhtye jäi lopulta yhden levyn ihmeeksi, mutta Harman houkuttelemana Holopainen siirtyi muusikonuralta Ylelle radiotöiden pariin.

Tulevina vuosina hänet opittiin tuntemaan muun muassa Pop eilen – tänään, Kovan päivän ilta ja Rockradio-ohjelmien vetäjänä. Juontamisen lisäksi Holopainen esitti ohjelmissa ääniroolihahmoja kuten Kapteeni Sika, Leo Eläin ja Susi-Kalle Andersson.

Ohjelmat keräsivät radiovastaanottimien ääreen parhaimmillaan miljoonayleisön. Tällekin seikalle Holopainen löytää luonnollisen selityksen.

– Kun eihän silloin ollut mitään kilpailua, hän selittää.

Tietysti.

1980-luvulla Holopainen alkoi käsikirjoittaa radiotöiden ohella televisio-ohjelmia. Hän oli tekemässä muun muassa vuosikymmenen kehutuimpia sketsisarjoja Velipuolikuu ja Mutapainin ystävät. 1990-luvun alussa vuorossa oli kotimaisen poliittisen satiirin klassikko Iltalypsy.

Kaikkein vahvimmin Holopainen henkilöityi uutisparodiaohjelma Frank Pappa Show’hun. Niljakkaan ja itseään täynnä olevan päähahmon ohella tv-sarja muistetaan kehonrakentajasäämies Tonista ja hokemiksi muodostuneista letkautuksista ”bailatkaa ankarasti!” ja ”kosketelkaa toisianne!”.

Jälkimmäisen lausahduksen Holopainen kertoo napanneensa elämänohjeita tarjonneesta naistenlehden jutusta.

Tavaramerkiksi muodostunut silmien pyörittely taas oli pelkkää pakon sanelemaa luovuutta, Holopainen paljastaa. Kostyymiin kuuluneet tekoviikset pysyivät ylähuulessa kiinni vain vaivoin. Siksi Holopaisen oli pidettävä suu mahdollisimman pakoillaan ja tehtävä kaikki ilmeily silmien ja kulmakarvojen avulla.

– Se oli siis ihan tsägää, Holopainen kuittaa.

Tottahan toki.

Mitä tähän nyt sanoisi? Kaksi aikansa suosituinta popyhtyettä. Lukuisia hittejä ja satojatuhansia myytyjä äänilevyjä. Valtavan suosittuja ja monipuolisia radio-ohjelmia. Sekä joukko kekseliäitä, palkittuja ja monella tapaa aikaansa edellä olleita televisioviihteen klassikoita.

Ei kai se kaikki pelkkää sattumaakaan voi olla!

– No, ei pelkästään, Holopainen sanoo ja naurahtaa.

– Sanotaan, että ainakin satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?