Kommentti: Irwin Goodmanin Ryysyranta oli laulajan näköinen koti, eikä muita tullut

Jotain paljastavaa on siinä, että repaleista elämää elänyt laulaja halusi ensin piirtää uudisrakennukseen tilat äidilleen, toimittaja Pasi Jaakkonen kirjoittaa.

29.9.2018 10:03

– Aina silloin tällöin salamavalo räpsähtää olohuoneen ikkunasta, kertoi laulajalegenda Irwin Goodmanin talon Ryysyrannan nykyinen omistaja Pekka Koskelainen hieman kiusaantuneena.

Sitä vasten on hienoa, että Koskelainen rohkeni avata kotinsa ovet IS:lle talon valmistumisen 50-vuotisjuhlan kynnyksellä.

Ulospäin samalta näyttäviä punatiilisiä tasakattotaloja on Suomessa noin parisataa tuhatta. Niistä tuskin yksikään on yhtä kuvattu kuin Irwinin ensimmäinen omakotitalo.

Ryysyranta Hattulan Parolassa ehti olla Irwinin koti vain runsaat kaksi vuotta. Valtaosan elämästään Irwin asui muissa osoitteissa. Ryysyrannasta tie vei Tampereen Lielahteen. Sieltä lähtö tuli vuokrarästien vuoksi 1976. Pisimmäksi ja viimeiseksi aikuisiän osoitteeksi jäi Hämeenkyrön Lavajärvi.

Ryysyranta eroaa Irwinin muista kodeista siinä, että se oli eniten laulajan näköinen. Irwin osallistui suunnittelu- ja rakennusvaiheessa talon yksityiskohtien hiomiseen. Jotain paljastavaa on siinä, että repaleista elämää elänyt laulaja halusi ensin piirtää uudisrakennukseen tilat äidilleen.

Kun äidin huone oli saanut hahmonsa millimetripapereille, vasta sen jälkeen luonnosteltiin makuuhuoneet kavereille toiselle puolelle taloa – ääntä eristävän betoniseinän taakse.

Lue lisää: IS kävi katsomassa miltä 48 vuotta sitten vasaran alle mennyt Irwin Goodmanin Ryysyranta näyttää nyt.

Äiti Kirsti Hammarberg oli Irwinin tärkeä taustahenkilö, joka tuki. Irwin ja hänen äitinsä saivat viimeisen leposijan samasta haudasta Kyröskosken Mäntyrinteellä. Irwinin Äiti-kappale vuosikymmenten saatossa lienee tirahduttanut baarien nurkkapöytien pintaan useammankin tuopin suolaista ennen valomerkkiä.

Ryysyranta houkuttelee toisinaan paikalle uteliaita Irwin-faneja.

Irwinin elämästä kertova Rentun ruusu oli vuoden 2001 katsotuin elokuva ja samalla ohjaaja Timo Koivusalon menestyksekkäin työ. Suomen katsotuimpiin viihdeohjelmiin luettava Vain elämää on nimetty Irwinin kappaleen mukaan.

Ryysyrannan suunnitellut rakennusmestari Eino Menlös olisi hänkin voinut helposti luoda uraa Irwinin nimellä. Ryysyrannan piirtäjä olisi taatusti saanut töitä yllin kyllin 1970-luvulla, mutta hän ei yrittänytkään vauhdittaa omaa uraa tai rikastua Irwinin nimellä. Miksi?

– Kyllä minulle tuli kyselyitä jossain vaiheessa aika paljonkin. Mutta minulla oli oma päätyöni Teräsbetonin vientitehtävissä, eikä aika riittänyt muihin töihin, Menlös muistelee.

Niinpä Irwinin talo jäi ainoaksi Menlösin piirtämäksi omakotitaloksi. Ryysyrantoja on vain yksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?